Secretul longevității și vitalității: 12 dintre cele mai sănătoase fructe și beneficiile lor

missing
24 мая 2023, час 15:30

Includerea fructelor în alimentație este o modalitate excelentă de a ne îmbunătăți starea de sănătate, greutatea, digestia și de a reduce riscul apariției inflamației și diverselor boli (de inimă, cancer, diabet). Fructele sunt o sursa bogată de vitamine și minerale esențiale, fibre și antioxidanți. Iată câteva din cele mai sănătoase fructe și beneficiile lor:

Avocado

Este bogat în grăsimi sănătoase, precum acizii grași mononesaturați, care pot contribui la reducerea nivelului de colesterol LDL și la menținerea sănătății cardiace. Avocado este o sursă excelentă de fibre alimentare, ceea ce ajută la menținerea unui sistem digestiv sănătos și poate contribui la reglarea nivelului de zahăr din sânge. Totodară, conține vitamine și minerale importante, cum ar fi vitamina K, vitamina E, vitamina C, potasiu și cupru, care susțin sistemul imunitar, sănătatea oaselor și funcționarea optimă a creierului.

Afine

Afinele sunt bogate în antioxidanți, cum ar fi vitamina C și vitamina E, care ajută la combaterea stresului oxidativ și la întărirea sistemului imunitar. Consumul de afine poate contribui, de asemenea, la menținerea sănătății creierului, datorită conținutului lor ridicat de antioxidanți care pot ajuta la protejarea celulelor cerebrale împotriva daunelor oxidative. De asemenea, afinele sunt o sursă bună de fibre alimentare, care susțin sănătatea digestivă și ajută la menținerea unei funcții intestinale regulate. Aceste fructe pot, de asemenea, să sprijine sănătatea cardiovasculară prin reducerea inflamației și a nivelului de colesterol. În plus, afinele pot avea efecte benefice asupra vederii.

Merele

Merele sunt o sursă excelentă de nutrienți esențiali, cum ar fi fibrele alimentare, vitamina C și potasiul, care contribuie la menținerea unei stări bune de sănătate. Consumul regulat de mere poate sprijini sistemul imunitar și poate reduce riscul de boli cardiovasculare. De asemenea, merele pot fi benefice pentru digestie, datorită conținutului lor ridicat de fibre, care ajută la reglarea tranzitului intestinal. Deoarece merele sunt bogate în antioxidanți, cum ar fi quercetina și flavonoidele, ele pot juca un rol în protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ și în reducerea inflamației. În plus, merele sunt o gustare sănătoasă și satisfăcătoare, cu un conținut scăzut de calorii, ceea ce le face potrivite pentru persoanele care își doresc să-și mențină greutatea sau să slăbească.

Zmeură

Zmeura este o sursă bogată de antioxidanți, inclusiv vitamina C și polifenoli, care protejează organismul împotriva stresului oxidativ și a bolilor cronice. Consumul regulat de zmeură poate sprijini sănătatea cardiovasculară, reducând riscul de afecțiuni precum boala coronariană și hipertensiunea arterială. Conține fibre dietetice, ceea ce ajută la menținerea unui sistem digestiv sănătos și la controlul greutății corporale. Zmeura are, de asemenea, proprietăți antiinflamatorii, contribuind la reducerea inflamației cronice din corp. Datorită conținutului său ridicat de vitamine, minerale și compuși bioactivi, zmeura poate sprijini sănătatea sistemului imunitar și poate menține o piele sănătoasă și strălucitoare.

Banane

Bananele sunt o sursă excelentă de nutrienți esențiali, cum ar fi potasiu, vitamina C și vitamina B6, care au numeroase beneficii pentru sănătate. Potasiul din banane ajută la menținerea tensiunii arteriale în limite normale și la funcționarea optimă a sistemului nervos și muscular. Consumul regulat de banane poate sprijini și sănătatea inimii, reducând riscul de boli cardiovasculare. De asemenea, aceste fructe pot fi benefice pentru digestie datorită conținutului lor de fibre, promovând un tranzit intestinal sănătos. Bananele sunt, de asemenea, o sursă de energie naturală datorită carbohidraților pe care îi conțin, fiind o gustare ideală pentru a-ți menține nivelul de energie pe parcursul zilei. În plus, ele pot contribui la îmbunătățirea stării de spirit datorită conținutului de triptofan, care este convertit în serotonină, un neurotransmițător asociat cu bunăstarea mentală.

Lămâi

Lămâile sunt o sursă excelentă de vitamina C, care întărește sistemul imunitar și protejează organismul împotriva infecțiilor. Aceste fructe acide ajută la digestie prin stimularea secreției de enzime digestive și îmbunătățesc absorbția nutrienților. Consumul regulat de lămâie poate contribui la reducerea nivelului de colesterol în sânge și la protejarea sănătății inimii. Datorită conținutului lor ridicat de antioxidanți, lămâile pot contribui la prevenirea formării radicalilor liberi și la combaterea stresului oxidativ. De asemenea, lămâile pot promova hidratarea și detoxifierea organismului datorită proprietăților lor diuretice și a conținutului de antioxidanți.

Pepeni verzi

Pepenii verzi au numeroase beneficii pentru sănătate, fiind o sursă excelentă de hidratare datorită conținutului lor ridicat de apă. Aceștia sunt, de asemenea, bogati in vitamina C, care sprijină sistemul imunitar și ajută la absorbția fierului în organism. De asemenea, pepenii verzi conțin licopen, un antioxidant puternic asociat cu reducerea riscului de boli cardiovasculare și cancer. Datorită conținutului lor scăzut de calorii și a fibrelor dietetice, pepenii verzi pot contribui la menținerea greutății corporale sănătoase și la digestia regulată. Pepenii verzi sunt și o sursă bună de potasiu, care ajută la menținerea tensiunii arteriale normale și la funcționarea optimă a sistemului muscular și nervos.

Curmale

Curmalele sunt o sursă excelentă de energie naturală datorită conținutului lor ridicat de carbohidrați, inclusiv zaharuri naturale. Acestea pot fi un aliment ideal pentru a-ți redobândi energia într-un mod sănătos. De asemenea, curmalele conțin fibre dietetice care ajută la menținerea sănătății tractului digestiv și la reglarea tranzitului intestinal. Bogate în minerale precum potasiu, magneziu și calciu, curmalele contribuie la susținerea sănătății oaselor și a sistemului nervos. De asemenea, ele conțin antioxidanți care ajută la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ și la întărirea sistemului imunitar.

Căpșune

Căpșunele sunt o sursă bogată de vitamine și minerale, inclusiv vitamina C, vitamina K și mangan, care susțin sănătatea generală a organismului. De asemenea, conțin fibre, care promovează digestia sănătoasă și reglează nivelul zahărului din sânge. Consumul regulat de căpșune poate sprijini sistemul imunitar și reduce riscul de inflamație și afecțiuni cronice, datorită conținutului lor ridicat de antioxidanți. Aceste fructe sunt asociate cu beneficii pentru sănătatea inimii, deoarece pot scădea tensiunea arterială și pot reduce nivelul de colesterol LDL (colesterolul „rău”). În plus, căpșunele sunt considerate un aliment cu conținut scăzut de calorii, dar cu un gust dulce și satisfăcător, ceea ce le face o alegere excelentă pentru persoanele care doresc să slăbească sau să mențină o greutate sănătoasă.

Cireșe

Cireșele sunt o sursă bogată de antioxidanți, cum ar fi antocianinele, care pot ajuta la combaterea inflamației și la protejarea celulelor împotriva daunelor oxidative. Consumul regulat de cireșe poate contribui la îmbunătățirea sănătății inimii, deoarece acestea conțin potasiu și fibre dietetice, care pot ajuta la menținerea tensiunii arteriale în limite normale și la reducerea nivelului de colesterol rău. Cireșele sunt o sursă bună de vitamina C, care sprijină sistemul imunitar și ajută la producția de colagen, promovând sănătatea pielii și a țesuturilor conjunctive. Ele conțin și melatonină, un hormon care ajută la reglarea somnului și a stării de veghe. Cireșele sunt o gustare sănătoasă și delicioasă, care poate contribui la controlul greutății, deoarece sunt sărace în calorii și conțin fibre care pot ajuta la menținerea senzației de sațietate.

Ananas

Consumul de ananas contribuie la menținerea unei funcții imunitare sănătoase, deoarece este o sursă importantă de vitamina C, care stimulează producția de celule imunitare și ajută la combaterea infecțiilor. Ananasul conține o enzimă numită bromelină, care poate ajuta la reducerea inflamației și a durerilor asociate afecțiunilor musculare și articulare. De asemenea, bromelina facilitează digestia și poate ajuta la ameliorarea simptomelor asociate indigestiei.

Datorită conținutului ridicat de fibre și a enzimelor digestive, ananasul poate promova un sistem digestiv sănătos și poate ajuta la prevenirea constipației. Consumul de ananas poate fi benefic pentru sănătatea oculară datorită conținutului de vitamina C și de antioxidanți. Totodată, este o sursă bună de mangan, un mineral esențial pentru menținerea sănătății oaselor și a țesutului conjunctiv, precum și pentru producția de colagen, care susține elasticitatea pielii și vindecarea rănilor.

Mure

Murele sunt fructe bogate în antioxidanți, care ajută la protejarea celulelor împotriva daunelor oxidative și la reducerea riscului de afecțiuni cronice, cum ar fi bolile de inimă și cancerul. Consumul regulat de mure poate sprijini sănătatea sistemului imunitar datorită conținutului lor ridicat de vitamina C. Aceste fructe sunt și o sursă excelentă de fibre alimentare, care contribuie la menținerea unei digestii sănătoase și la controlul greutății. Murele pot fi benefice pentru sănătatea creierului, deoarece conțin antioxidanți și compuși antiinflamatori care pot susține funcția cognitivă și pot reduce riscul de declin cognitiv asociat cu vârsta. În plus, murele sunt o sursă bună de vitamine și minerale, cum ar fi vitamina K, magneziul și potasiul, care sunt importante pentru sănătatea generală a organismului.

Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldovenească. Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. Șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, face dezvăluiri incendiare la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova și cum îi susținem pe cei deja prezenți, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți și Dumitru Vicol, analist financiar.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari, vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului, aflați la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.

В Молдове набирает обороты мошенническая схема "родственник попал в ДТП"
В Молдове набирает обороты мошенническая схема "родственник попал в ДТП"
В Кишиневе в парке от удара током погиб ребенок. Еще один находится в больнице
В Кишиневе в парке от удара током погиб ребенок. Еще один находится в больнице
/ВИДЕО/ Пожар в жилом доме в Ницце: погибли 7 человек
/ВИДЕО/ Пожар в жилом доме в Ницце: погибли 7 человек
/ВИДЕО/ Скандального румынского депутата Диану Шошоакэ выгнали с заседания Европарламента
/ВИДЕО/ Скандального румынского депутата Диану Шошоакэ выгнали с заседания Европарламента
TV8 попал в топ рейтинга доверия граждан
TV8 попал в топ рейтинга доверия граждан

В "Национальном художественном музее" проходит выставка геометрической абстракции Вячеслава Игнатенко

missing
Картина: Вячеслав Игнатенко
08 апреля 2024, час 11:26

В "Национальном художественном музее" проходит выставка Zborul заслуженного художника Молдовы Вячеслава Игнатенко. 

Выставка Zborul ("Полёт") - это совокупность картин геометрической абстракции. Работы Вячеслава Игнатенко выполнены с большой пространственной точностью при соблюдении чётких архитектурных правил. Геометризованная стилистика, яркость цвета в сочетании с особым подходом к форме - это уникальный феномен для молдавской живописи. 

Картина: Вячеслав Игнатенко

Подобная манера письма - достаточно редкий и сложный выбор в силу сохранения гармонии абстрактной композиции, цвета и планиметрической специфики. Такая живопись несёт иную стилистическую нагрузку, нежели традиционная. Порой её незаслуженно обходят вниманием, вследствие сложности восприятия, а иногда даже непринятия публикой. 

Вячеслав Игнатенко много и часто пишет на холсте en plein air. На протяжение четверти века он возвращается в Рашков, Каменского района, находя вдохновение в местных пейзажах. Результат этих путешествий - это шесть персональных выставок, посвященных Рашков. 

Картина: Вячеслав Игнатенко

Помимо красоты пейзажей Рашков, художник питает нежные чувства к Кишинёву. Город нередко становился музой и увековечен на многих холстах мастера. 

В молдавскую столицу художник приехал в 1983 из Беларуси. 

С тех пор Вячеслав Игнатенко участвовал в групповых и персональных выставках (более 60), награждён государственной наградой Беларуси - медалью Франциска Скорины. Ему присвоено звание "Мастера искусства Республики Молдова".

Суммарная коллекция работ художника насчитывает более 11 тысяч единиц.

Выставка "Полёт" продлится в "Национальном художественном музее" Кишинёва до 28 апреля. 

***

В секторе Ботаника есть "Школа живописи и рисунка Вячеслава Игнатенко". Записаться на урок может любой желающий. Художник учит рисовать детей (от 4 лет) и взрослых как по будням, так и на выходных. Занятия есть индивидуальные и групповые. По субботам проводятся мастер-классы. 

 

Încă patru vameși au fost reținuți în urma unor percheziții la postul vamal Leușeni. Aceștia sunt bănuiți că luau mită de la transportatorii de colete și pasageri pentru a-i scuti de anumite taxe. /Atenție, cod roșu de escrocherie. Zeci de moldoveni sunt înșelați zilnic prin așa-numita schemă „ruda implicată în accident”. Poliția susține că doar de la începutul anului escrocii au reușit să ia de la oameni cel puțin 20 de milioane de lei. /Ploile, vântul puternic și grindina din după-amiaza zilei de ieri au distrus acoperișuri și au doborât mai mulți copaci în nordul țării. A fost nevoie de intervenția pompierilor în 15 raioane, cele mai afectate fiind Glodeni și Dondușeni. / Preşedintele american Joe Biden a fost testat pozitiv la Covid-19. Liderul de la Casa Albă spune că se simte „bine” și că își va onora obligațiunile în izolare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Câte 1000 de lei lunar, timp de doi ani pentru părinții de la sate, care își vor da copiii la școlile mai mari din localitățile vecine. Guvernul a aprobat procedura, menită să încurajeze populația să accepte optimizarea sistemului educațional. /Incendiu puternic la Edineț. Un depozit al fostei fabrici de tutun din Cupcini a luat foc. Șapte echipe de salvatori au intervenit în lupta cu flăcările. /Moldoveancă ucisă în România. Femeia lucra stomatolog în orașul Brăila și a fost găsită moartă în propriul cabinet.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 120 de hectare de vegetație au fost mistuite de flăcări, în mai multe raioane ale țării. La Cahul a ars pădurea de lângă oraș, iar în raionul Florești focul s-a extins pe 80 de hectare de vegetație uscată. /Energia electrică cumpărată de stat la bursa română s-a scumpit de patru ori, în ultimelel zile pe fundalul creșterii consumului și diminuării producției de curent. Din fericire, Republica Moldova importă de peste Prut doar opt la sută din necesitățile țării.. /Roberta Metsola a mai obținut un mandat de președinte al Parlamentului European, iar joi deputații vor pune la vot și candidatura Ursulei von der Leyen la șefia Comisiei Europene.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șase hectare de pădure au fost mistuite de flăcări la Cahul. Meteorologii au emis avertizare cod galben de incendii, în paralel cu cel roșu de caniculă, de care vom scăpa abia joi. /A început admiterea în instituțiile de învățământ profesional tehnic. Sunt peste 12 mii de locuri bugetare și peste șapte mii- cu taxă. /Reparațiile de pe podul de la Mihai Viteazul se lungesc. Acum primăria invocă faptul că CFM refuză să deschidă circulația peste calea ferată la strada Petru Rareș, pentru ca podul să fie închis în totalitate.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Prima zi de cod roșu de caniculă, cu temperaturi care au trecut de 40 de grade! Oamenii au făcut cu greu față căldurii sufocante, în special cei nevoiți să muncească sub razele arzătoare ale soarelui. /Curtea Constituțională a respins solicitarea unui grup de deputați comuniști, care au cerut examinarea constituționalității Decretului prezidențial prin care Alexandr Stoianoglo a fost demis din funcția de procuror general. / Rusia a vrut să îl asasineze pe directorul executiv al Rheinmetall, care furnizează obuze Ucrainei. Complotul a fost dejucat de SUA și Germania.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Poliția anunță că a reținut doi complici la crima odioasă de ieri, dar recunoaște că la 24 de ore după executarea unui bărbat la o terasă din capitală, killer-ul rămâne în libertate. /Cauza penală pe numele fostului procuror general, Alexandr Stoianoglo, și doi procurori PCCOCS a fost deblocată. Colegiul Penal al Curții de Apel a respins recursurile depuse de cei doi procurori vizați în dosar. Între timp, Stoianoglo o acționează în judecată pe Maia Sandu. /Temperaturi tot mai fierbinți! Meteorologii au emis cod roșu de caniculă în centrul și sudul țării, iar la nord - cod portocaliu. Alertele meteo intră în vigoare mâine și vor fi valabile până pe 17 iulie inclusiv.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Asasinat în plină zi în capitală. Un bărbat a fost împușcat mortal la o terasă de un individ pe trotinetă. Victima este de origine turcă, membru al unei organizații criminale. /Punct și de la capăt în dosarul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău. Astăzi a fost schimbat completul de judecată, al treilea la număr. Ce urmează? /Accident grav la Taraclia. Un copil de 8 ani și tatăl său au decedat, după ce mașina în care se aflau s-a izbit într-un copac pe un drum local.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Consiliul Superior al Magistraturii are un nou președinte. Este Sergiu Caraman, care a asigurat până acum interimatul. / Șase persoane au fost astăzi reținute, în urma unor descideri la sediul Partidului „Victoria”, afiliat fugarului Ilan Șor din Comrat. Perchezițiile au loc într-un dosar de finanțare ilegală a partidului. / Ne vom topi la soare! De mâine, întră în vigoare codul portacoliu de caniculă. Acesta va fi valabil în partea de centru și sud a țării.Temperaturile vor atinge 39 de grade Celsius. Alerta meteo este valabilă până pe 16 iulie inclusiv.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, este propus de PSRM drept candidat neafiliat politic la alegerile prezidențiale din toamnă. Socialistul Igor Dodon, face apel la opoziție să îl susțină. / Bloc cu 12 etaje, ridicat cu încălcări ale normelor în construcții. Ofițerii anticorupție au decins astăzi cu percheziții la o companie de construcție din capitală. Sunt vizați și responsabili din cadrul primăriei Chișinău. / Ieri, 7 iulie, a fost ultima zi a recensământului populației. Ultimele date publicate de Biroul Național de Statistică arată că până în ultima zi au fost recenzate circa două milioane 438 mii de persoane și circa un milion 654 mii de locuințe.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
30 de zile de arest pentru Șeful biroului Nord al Serviciului Vamal și cinci subalterni de-ai săi. Cei șase sunt suspectați de corupție. /Consilierul socialist și sportivul care s-au încăierat săptămâna trecută la Bălți au fost eliberați. Aceștia au stat o săptămână în arest preventiv. /Vom plăti mai mult pentru băuturile în sticle din plastic, dar dacă le returnăm, primi înapoi banii pe recipiente. Ministerul Mediului vrea astfel să micșoreze cantitatea deșeurilor care ajung la gropile de gunoi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Partidele de centru-dreapta şi de extremă-dreapta au obținut cel mai mare număr de locuri la alegerile de duminică din Uniunea Europeană. Conservatorii din Partidul Popular European își păstrează primul loc în Parlamentul European. /Tatăl care și-ar fi violat fiica vitregă de 11 ani, care ulterior a rămas însărcinată și a născut, ajunge pe banca acuzaților. Dosarul penal pe numele acestuia a fost transmis în instanța de judecată. / Serviciile de apă și canalizare în municipiul Chișinău ar putea să se scumpească cu aproape 40 la sută. „Apă-Canal Chișinău” spune că a acumulat devieri financiare de peste 150 de milioane de lei, iar acestea trebuie recuperate.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Percheziții soldate cu rețineri la Biroul vamal „Nord”. 6 vameși, inclusiv șeful Biroului, au fost reținuți pentru corupere pasivă. /Amenzi de peste 480 de milioane de lei pentru șase companii de pe piața petrolieră. Sunt acuzate că au recurs la înțelegeri de cartel pentru a menține prețul majorat la carburanți. /Se caută un șef interimar la Interpol. Acesta îi va lua locul lui Viorel Țentiu, aflat în arest. Sunt examinate mai multe candidaturi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Alertă cu bombă la Aeroportul Chișinău! Toți pasagerii și personalul au fost evacuați, iar procesul de înregistrare a fost întrerupt. /Ședință cu fermierii la Ministerul Agriculturii, după ce aceștia au amenințat cu proteste masive. Ce li s-a promis, vedeți în continuare. / Curtea Supremă din SUA i-a acordat imunitate lui Donald Trump în ancheta asaltului asupra Capitoliului. „Un precedent periculos”, a reacționat actualul președinte Joe Biden.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se scumpesc semnificativ carburanții. Mâine, prețul benzinei cu cifra octanica 95 va ajunge la 25 de lei per litru. Cum explică ANRE motivele? / Consiliului Superior al Magistraturii nu a reușit nici astăzi să aleagă un președinte a CSM. Doi candidați Aliona Miron și Sergiu Caraman au fost înscriși în concurs, însă au solicitat timp pentru a se pregăti. / Încă o șansă pentru elevii din clasa a 9, care nu au susținut examenele din prima. Astăzi a început sesiunea suplimentară pentru absolvenții de gimnaziu.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Un consilier PSRM de la Bălți a fost reținut, după ce a fost implicat într-o bătaie.„Provocare criminală organizată”, au reacționat socialiștii. De la ce a pornit totul? / Concursul pentru șefia Consiliului Superior al Magistraturii a eșuat. Ion Guzun și Vasile Șchiopu și-au retras candidaturile. Cum și-au argumentat deciziile? /Dezastru ecologic la nordul țării. De mai bine de cinci decenii, deșeurile din orașul Glodeni sunt aruncate pe un câmp de la periferia orașului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Partidele de centru-dreapta şi de extremă-dreapta au obținut cel mai mare număr de locuri la alegerile de duminică din Uniunea Europeană. Conservatorii din Partidul Popular European își păstrează primul loc în Parlamentul European. / Tatăl care și-ar fi violat fiica vitregă de 11 ani, care ulterior a rămas însărcinată și a născut, ajunge pe banca acuzaților. Dosarul penal pe numele acestuia a fost transmis în instanța de judecată. / Serviciile de apă și canalizare în municipiul Chișinău ar putea să se scumpească cu aproape 40 la sută. „Apă-Canal Chișinău” spune că a acumulat devieri financiare de peste 150 de milioane de lei, iar acestea trebuie recuperate.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Republica Moldova și Ucraina au început negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Guvernarea de la Chișinău speră că procesul se va încheia până în anul 2030. / O nouă schemă de escrocherie. Mai mulți cetățeni au primit conturi de plată pentru ca să-și poată primi coletele de peste hotare. / Fermierii amenință, din nou, cu proteste. De această dată sunt nemulțumiți că statul nu va mai prelungi restricțiile la importul de cereale și oleaginoase din Ucraina.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Astăzi se dă startul negocierilor de aderare a Republicii Moldova și Ucrainei la UE. Este un moment solemn, organizat la Luxembourg, unde a zburat mai bine de jumătate din Cabinetul de Miniștri de la Chișinău. / Calea Ferată din Moldova a intrat, din nou, în datorii. Întrepriderea se confruntă cu pierderi uriașe și are restanțe la plata salariilor angajaților încă din luna martie. Ce soluții au autoritățile / Flăcările au cuprins una dintre cele mai înalte clădiri din Bălți. Doi pensionari au fost duși la spital, iar zeci de persoane au fost evacuate, după un incendiu izbucnit într-o clădire cu 16 etaje.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Zi de doliu național în Republica Moldova. Cu cărți în mâini și flori, zeci de oameni au venit să-l petreacă pe maestrul Spiridon Vangheli pe ultimul drum! /Circulația pe podul Mihai Viteazul ar putea fi închisă pentru două luni. Solicitarea a fost făcută de agentul economic, care se ocupă de reparația podului. Pe unde ar putea circula șoferii? /Un tânăr a căzut de pe o stâncă de la o înălțime de circa 30 de metri. Cazul a avut loc în seara de 23 iunie, pe teritoriul mănăstirii Saharna din Rezina. Victima a fost transportată la spital.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Guguță a rămas orfan. Celebrul Spiridon Vangheli a decedat la onorabilă vârsta de 92 de ani. / Fosta șefă a asistenței sociale din Bălți a fost reținută. Aceasta este acuzată că a luat cinci mii de euro mită ca să nu intervină în planul de deposedare de apartamente a doi bătrâni singuratici. /Mașinile fugarului Ilan Șor au fost scoase la licitație în efortul de a recupera prejudiciile aduse de frauda bancară. Cât costă acestea?

Усатый о поддержке Стояногло: “Не хочу больше участвовать ни в каких свадьбах”
Усатый о поддержке Стояногло: “Не хочу больше участвовать ни в каких свадьбах”
/ВИДЕО/ Фермеры опасаются потерять урожай из-за жары и засухи
/ВИДЕО/ Фермеры опасаются потерять урожай из-за жары и засухи
В Молдове приняли изменения налоговой политики. Что поменяется в 2025 году?
В Молдове приняли изменения налоговой политики. Что поменяется в 2025 году?
/ФОТО/ В Подмосковье разбился пассажирский самолет: погибли три члена экипажа
/ФОТО/ В Подмосковье разбился пассажирский самолет: погибли три члена экипажа
/ВИДЕО/ TV8 выиграл дело в КС: положение Кодекса о выборах – неконституционно
/ВИДЕО/ TV8 выиграл дело в КС: положение Кодекса о выборах – неконституционно

Подпишитесь на новости по электронной почте

TV8.md - новостной сайт из Молдовы с актуальными социальными, политическими и экономическими новостями, прогнозом погоды, политическими ток-шоу, интервью и расследованиями.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. При цитировании опубликованных на сайте материалов обязательно указание в первом абзаце гиперссылки на страницу tv8.md.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram