День открытых дверей в Documente.md: широкий спектр юридических услуг для получения румынского гражданства (Р.)
20 мая 2024, час 22:45
Documente.md организовал день открытых дверей в субботу, и те, кто уже подал заявление на получение румынского гражданства, получили возможность бесплатно узнать, на каком этапе оно находится.
"- Добрый день. - Добрый день! Чем мы можем вам помочь? - Мы пришли получить румынский паспорт. - Вы записаны? - Да".
Двери компании Documente.md всегда открыты для каждого, кому нужна помощь в получении гражданства Румынии или оформлении документов. Каждый клиент может быть уверен в том, что получит здесь ответы абсолютно на все вопросы.
"- В Румынии мне сказали, что нужно прийти с переведенным документом. - Этот молдавский? - Да. - Все верно, потому что им не нужны оригиналы. Туда отправляются только легализованные копии и больше ничего не нужно. В Румынии не нужны оригиналы документов".
"Мы предоставляем все необходимые услуги для получения румынского гражданства или гражданства Республики Молдова. Разумеется, речь о тех, у кого есть законные основания для получения гражданства. Наши сотрудники готовы помочь каждому, кто переступает порог нашего офиса", - рассказала директор и основатель Documente.md Раиса Гиришан.
"Спасибо, все очень легко и я очень довольна услугами."
"Их услугам можно поставить 10. - Вы за какой услугой обратились? - Я уже на половине пути".
"Оценка 10, все очень хорошо. Я подала документы в 2021 и все еще не получила ответа. Так что, я пришла за ответом".
Documente.md предлагает клиентам широкий спектр услуг, получить доступ к которому можно, сделав всего один шаг.
"Нужно прийти к нам в офис или же позвонить по телефону. Мы сопровождаем наших клиентов на протяжении всего процесса. Румынское гражданство предоставляет людям массу возможностей. Начиная от возможности получить стабильное рабочее место на всей территории Европейского Союза. Также - возможности передвижения, медицинская страховка и много других преимуществ. Поэтому я рекомендую обращаться к нам, если вы хотите, что процесс получения документов был открытым и гарантированным. Documente.md поможет вам на протяжении всего процесса", - отметил директор отдела продаж Documente.md Тимофей Сырбу.
Офис Documente.md находится по адресу Ismail 98/4. Часы работы - с 9 утра до 6 вечера в будни и с 9 утра до 3 дня в субботу.
Данный материал является коммерческой рекламой (Р.)
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite.
Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Медиа-НПО осуждают риторику мэра Кишинева и оценивают ее как запугивание журналистов
/ВИДЕО/ Не согласны с уровнем повышения зарплат: молдавские учителя выходят на протесты
Тэнасе о влиянии соцсетей на выборы: Если не извлечь уроки, президентом может стать любой авантюрист
Энергетический кризис в Приднестровье: вызов для Кишинева или шанс на реинтеграцию?
/ВИДЕО/ Спасли жизнь малыша из молдавской семьи: украинские врачи провели операцию сразу после его рождения
/ВИДЕО/ Рубиновые туфли из фильма "Волшебник страны Оз" продали за рекордную сумму
/ВИДЕО/ Черный рынок гражданства Молдовы для российских бизнесменов - расследование Cutia Neagră +
/ВИДЕО/ Мэр Кишинева потребовал отправить в отставку руководство Центрального рынка
В Молдове для семей с детьми доступно 5 пособий: какое чаще всего упускают
Медиа-НПО осуждают риторику мэра Кишинева и оценивают ее как запугивание журналистов
/ВИДЕО/ Не согласны с уровнем повышения зарплат: молдавские учителя выходят на протесты
Тэнасе о влиянии соцсетей на выборы: Если не извлечь уроки, президентом может стать любой авантюрист
Энергетический кризис в Приднестровье: вызов для Кишинева или шанс на реинтеграцию?
/ВИДЕО/ Спасли жизнь малыша из молдавской семьи: украинские врачи провели операцию сразу после его рождения
/ВИДЕО/ Рубиновые туфли из фильма "Волшебник страны Оз" продали за рекордную сумму
/ВИДЕО/ Черный рынок гражданства Молдовы для российских бизнесменов - расследование Cutia Neagră +
/ВИДЕО/ Мэр Кишинева потребовал отправить в отставку руководство Центрального рынка
В Молдове для семей с детьми доступно 5 пособий: какое чаще всего упускают
Медиа-НПО осуждают риторику мэра Кишинева и оценивают ее как запугивание журналистов
/ВИДЕО/ Не согласны с уровнем повышения зарплат: молдавские учителя выходят на протесты
Тэнасе о влиянии соцсетей на выборы: Если не извлечь уроки, президентом может стать любой авантюрист
Энергетический кризис в Приднестровье: вызов для Кишинева или шанс на реинтеграцию?
/ВИДЕО/ Спасли жизнь малыша из молдавской семьи: украинские врачи провели операцию сразу после его рождения
Цифровое воспитание и предупреждение онлайн-насилия: как можно выработать культуру сетевого уважения?
09 декабря 2024, час 16:00
Технологии прочно вошли в нашу жизнь, открыли каждому пользователю множество возможностей для развития, но принесли и немало вызовов в плане коммуникации и распространения личной информации/личного контента. Наиболее уязвимы в этом отношении дети. Они приобщаются к технологиям с малых лет, а свойственное им любопытство может подвергнуть рискам, с которыми взрослые не всегда в состоянии справиться.
Мы пообщались с координаторкой по образовательно-воспитательной работе Международного центра La Strada Людмилой Бодю и обсудили, каким образом общество сообща может сформировать культуру сетевого уважения.
Стремительное развитие технологий и огромные объемы доступной информации могут сказаться на том, каким образом дети понимают взаимодействие и общение с окружающими, а их потребность быть принятыми в ту или иную компанию может заставить детей вести себя агрессивно, именно поддавшись влиянию той самой компании.
Каковы основные психологические причины агрессивного или жесткого поведения в сети?
В последнее время все чаще приходится наблюдать за случаями проявления агрессивного поведения в сети, причем нередко по инициативе взрослых. У детей есть свободный доступ к виртуальной среде и легкодоступному полному жестокости контенту, поэтому они могут поддаться влиянию подобного поведения, а если еще и станут часто соприкасаться с подобными фактами, то начнут воспринимать агрессию как нечто нормальное, что может подтолкнуть их вести себя подобным же образом.
Важный фактор, способствующий агрессивным действиям в сети, — анонимность, снижающая ответственность пользователя за свои действия в сети. Анонимность придает смелости вести себя агрессивно. Наряду с этим и неумение справляться со стрессом или с «разруливать» конфликтные ситуации тоже могут способствовать недружелюбному отношению при онлайн-общении.
Какая роль отводится родителям и преподавателям в формировании здорового отношения к использованию технологии?
Разумеется, родителям и преподавателям отводится решающая роль в воспитании безопасного и ответственного поведения детей при использовании технологий.
И родителям, и преподавателям надлежит играть ведущую роль, стать своего рода проводниками и наставниками, помогающими детям ориентироваться в цифровом мире. В свою очередь взаимодействие школы и семьи поможет поколению родившихся в цифровую эру выработать навыки безопасного и ответственного поведения в «вирте». Преподавателям знакомы партисипативные обучающие приемы, которые можно применять и для приобщения учащихся к основам безопасности в сети, чтобы онлайн-пространство стало для них безопасным и дружественным местом.
На родителей же возлагается ответственность за создание доверительных отношений, чтобы дети всегда могли открыться им и поведать о случившемся с ними «в онлайне». Разговоры о том, чем они занимаются в сети, об их предпочтениях в сети, расположат детей к открытому и приятному общению на тему угроз и рисков в интернете.
Как можно выявить поведение и сигналы, которые должны нас насторожить?
Агрессивное либо жестокое поведение в сети можно заметить, когда ребенок начинает использовать в разговорах оскорбляющие выражения, включается в споры и перепалки либо же в травлю против кого-то. Кроме того, частые посты агрессивного либо отрицательного содержания, стремление исключить определенных детей из онлайн-групп могут свидетельствовать о неблагополучном поведении.
Другой «тревожный звоночек» — «выпадение» ребенка из настоящей социальной жизни, то есть он начинает избегать друзей, у него бывают резкие перепады настроения, он жаждет уединения. Ухудшение успеваемости, попытки «уйти» от разговоров о том, чем он занимается в сети, возмущение, когда взрослые прикасаются к их гаджетам, тоже служат дополнительными признаками, которые не стоит оставлять без внимания.
Чтобы не допустить ухудшения ситуации или даже ее выхода из-под контроля, в подобных случаях родителям и преподавателям очень важно поддерживать открытое общение с ребенком, замечать изменения в его поведении, обеспечивать ему эмоциональную поддержку, помогать справляться с эмоциями и учить более положительному отношению.
Какие стратегии должны выбирать школа и семья, чтобы предупредить насилие в сети?
Предупреждение онлайн-насилия требует плотного взаимодействия школы и семьи. Продвигать ответственное и дружелюбное поведение в «вирте» можно в ходе школьных и внешкольных мероприятий. Активное участие учащихся в интерактивных мероприятиях, в ходе которых их научат распознавать эмоции, выявлять риски в сети, поможет им понять, каким образом те или иные действия юзера в сети могут сказаться на его отношениях с окружающими. В школе можно устраивать тематические мероприятия, привлекая к них учащихся и родителей, чтобы продвигать ответственное и дружелюбное поведение в цифровой среде.
Семья, в свою очередь, тоже может внести свой вклад. С детьми следует систематически обсуждать тему безопасного поведения в сети, последствия жестокости в онлайн-среде. В случае детей младшего возраста рекомендуется следить за тем, чем они занимаются в сети, установить четкие правила насчет использования технологий. В случае подростков можно ненавязчиво обсуждать риски, вытекающие из жесткого поведения в интернете. Также родители могут своим примером учить детей проявлять позитивное отношение в реальной жизни и в сети, кроме того, участие в обучающих или воспитательных мероприятиях на тему поведения в цифровой среде помогает предупредить насилие «в вирте».
Положительные примеры инициатив/проектов в Республике Молдова
В Республике Молдова объявлено немало инициатив, направленных на усиление безопасности детей в онлайн-среде. Таким примером может служить внедрение Стандартов защиты и безопасности детей/учащихся в онлайн-среде, предоставляющих учебным заведением площадку для организации и проведения мероприятий, нацеленных на формирование позитивного поведения в сети. Эти стандарты внедрили во многих школах, они помогают ознакомить учащихся и преподавателей с рисками в интернете и правилами безопасного поведения.
Платформа www.siguronline.md предоставляет образовательные ресурсы и информационную поддержку на тему безопасности в цифровой среде и воспитания ответственного поведения в сети. Кроме того, организуются встречи с учащимися и родителями на тему отношений в сети и управления поведением в сети.
Все эти инициативы доказывают, что предупредить насилие в сети можно за счет активного вовлечения, обучения и воспитания, взаимодействия школы, семьи и сообщества.
Положительные примеры в мире
Многие страны внедрили эффективные программы цифрового воспитания и предупреждения насилия в сети. Вот несколько подобных примеров:
Румыния
Стратегия цифровизации образования в Румынии на 2021-2027 годы, известная как SMART-Edu, направлена на развитие нужных цифровых компетенций и создание высококачественной образовательной цифровой экосистемы. К целям стратегии относятся развитие цифровой грамотности у 90% население и оснащение всех учебных заведений адекватной технологической инфраструктурой.
Канада
Осуществляемая в этой стране программа Fourth R опирается на идею о том, что воспитание на тему отношений и общения должно быть таким же важным, как развитие навыков чтения, письма и счета. Она рассчитана на учащихся 8-го – 12-го классов и включает занятия на тему предупреждения насилия во время свиданий, преследования и агрессии, продвигая тем самым здоровые и безопасные отношения. Проведенная оценка выявила значительное снижение фактов насилия среди участников программы.
Индия
Проект Gender Equity Movement in Schools (GEMS) использует внешкольные мероприятия, ролевые игры и игровые формы обучения для продвижения гендерного равенства и снижения уровня гендерного насилия среди учащихся в возрасте 12-14 лет. Проведенная оценка продемонстрировала, что участники программы начинают в бóльшей степени разделять идею гендерного равенства, а также реже вести себя жестоко.
Оксана Грядченко, Moldova.org
Эта статья подготовлена в рамках проекта ЮНИСЕФ «Ответ на насилие против девочек и женщин в онлайн-среде и в схожих условиях», который внедряется Ассоциацией независимой прессы (API) при финансовой поддержке Министерства экономического сотрудничества и развития Германии (BMZ) посредством Германского банка развития (KfW). Мнения, выраженные в этой статье, принадлежат авторам и не отражают в обязательном порядке точку зрения доноров.
Nemulțumiți de faptul ca de anul viitor, salariile le vor fi majorate cu doar 9 la sută, pedagogii vor ieși vineri la protest. Sindicatele din educație cer pentru început o majorare de cel puțin 15 la sută. /Pe data de 16 decembrie va fi clar dacă rușii vor continua să livreze gaz în regiunea transnistreana. Luni este ultima zi în care Gazprom poate solicita tranzit prin intermediul altui gazoduct decât cel al Ucrainei. /Ion Ceban acuza administrația pieței centrale de colectare ilegală de taxe și cere demisia directorului actual. Ce spun comercianții, aflați în jurnal.
Știri cu Angela Gonța
Decizie fără precedent în România. Curtea Constituțională a anulat alegerile prezidențiale, urmând ca procesul electoral să fie reluat de la zero. /Ping pong de acuzații între cei demiși după majorarea tarifelor la gaz. În timp ce fostul ministru al Energiei il învinuiește pe șeful de la Energocom de situația creată, cel din urmă afirmă ca Parlicov trebuie să-și asume acest eșec. /Regiunea transnistreană a anunțat stare de urgență economică, în condițiile în care nu se știe dacă de la 1 ianuarie, Rusia va mai livra gaz malului stâng. Cum se răsfrânge această situație asupra malului drept, aflati în continuare.
Știri cu Angela Gonța
Premierul l-a demis din funcție pe ministrul Energiei, Victor Parlicov și a cerut ca șeful Energocom, dar si Oleg Tofilat să fie eliberați din functii. Recean urmeaza să ceară în Parlament instituirea strării de urgență în energetică. /Socialiștii și comuniștii cer demisia guvernului Recean. 26 de deputați au înaintat, în Parlament, documentul, acuzând executivul ca nu a reușit să evite criza energetică din țară. /ANI îl acuză pe deputatul neafiliat, Vasile Bolea de faptul că nu a declarat venituri în valoare de peste 200 de mii de lei în declarația de avere din 2018-2019, pe cand era deputat socialist.
Știri cu Angela Gonța
Mai multe categorii de bugetari, între care și profesorii se vor alege cu o majorare de salarii de doar 9%, în 2025. Aceasta aeste prevăzută în proiectul legii bugetului, aprobat de Guvern la câteva zile după majorarea cu 30 la sută a tarifului la gaz. /Ministra sanătății a cerut demisia medicului de pe ambulanță implicat în scandalul de la Ialoveni. Cei de la CNAMUP afirmă că investigația e încă în desfăsurare, iar o decizie pe acest caz încă nu a fost luată. /Un incendiu a mistuit astăzi un apartament cu două camere din sectorul Ciocana al capitalei. Pentru a evita o tragedie, pompierii i-au evacuat pe toți vecinii.
Știri cu Angela Gonța
Autoritățile au gestionat prost situația din domeniul energetic, iar între instituțiile responsabile s-a înregistrat lipsă de comunicare. Sunt concluziile făcute de experții energetici în urma audierilor de azi din parlament pe subiectul majorarii prețurilor la gazele naturale. /Încă o dronă rusească a căzut pe teritoriul Republicii Moldova. De data aceasta, dispozitivul a fost gasit la Orhei. Ucraina va primi un nou ajutor militar de la SUA în valoare de 725 milioane de dolari. Se întâmpla cu două luni înainte de investirea lui Donald Trump, a cărui poziție față de războiul din țara vecină, încă nu este clară.
Știri cu Angela Gonța
Scumpirile la gaz vor afecta nu doar consumatorii casnici, dar și întreprinderile mari. Companiile farmaceutice ar putea să renunțe la fabricarea unor medicamente, iar hotelurile ar putea deveni mai scumpe cu 10 la sută. /Săptămâna trecute, peste 180 de copii cu vârsta de până la 5 ani au fost internați în spitalele din Chișinău cu infecții respiratorii. Numărul cazurilor a crescut, în ultima perioadă, anunță direcția generală asistență medicală din cadrul Primăriei. /Legislativul din Romania va fi format din 7 partide. Au fost anunțate rezultatele preliminare, care arată că PSD, AUR, PNL, USR, SOS România, UDMR și Partidul Oamenilor Tineri vor face parte din Senat și Camera Deputaților.
Știri cu Angela Gonța
ANRE a scumpit gazul cu 3 lei și 62 de bani, majorare care vine la pachet și cu scumpirea căldurii centralizate din Chișinău și Bălți. Decizia a fost luată pe fundalul unui protest organizat de socialiști și simpatizanții lor. /În acest context, socialiștii și comuniștii pregătesc o nouă moțiune de cenzură împotriva guvernului Recean si vor alegeri anticipate. Ei consideră că guvernarea nu este capabila să gestioneze situația actuală din domeniul energetic. /Maia Sandu se arată îngrijorată de instaurarea unei guvernări pro-ruse în România dupa alegerile prezidențiale și parlamentare. Cu ce îndemn a venit președinta.
Știri cu Angela Gonța
Curtea Constituțională a validat rezultatele alegerilor prezidențiale și cel de-al ldoilea mandat al Maiei Sandu. În timp ce magistrații examinau demersul, afară, socialiștii și simpatizanții lor au organizat un protest scurt prin care au cerut renumararea voturilor. /Curtea de Apel Bălți va rămâne fără judecători. 12 magistrați de acolo, între care și președintele interimar demisionează. Se anunță plecări și la Cahul, dar și la Comrat. /Localnicii din Bîrnova, Ocnița s-au trezit azi dimineață cu bubuituri și explozii, iar un punct de trecere al frontierei moldovenești si-a sistat temporar activitatea. Rușii au atacat cu rachete hidrocentrala de la Novodnestrovsc, de lângă granița cu Republica Moldova.
Știri cu Angela Gonța
Rușii ar putea lăsa fără gaz regiunea transnistreană de la 1 ianuarie. Asta ar putea duce la o catastrofă umanitară în stânga Nistrului și la scumpiri simțitoare pentru cetățenii de pe malul drept, afirmă premierul Dorin Recean. /ANRE va decide vineri dacă majorează tarifele la gaz, iar săptămâna viitoare, legislativul va organiza dezbateri publice pe acest subiect. Experții cred că majorările au fost impuse de Gazprom pentru a nu lăsa stânga Nistrului fără gaz. /Bunurile obținute fraudulos vor putea fi confiscate chiar dacă vor fi înregistrate pe persoane terțe. Guvernul a votat azi mai multe modificări la mecanismul de confiscare a bunurilor.
Știri cu Angela Gonța
În prag de iarnă, am putea plăti mai mult pentru gaz. „Moldovagaz” a depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică o cerere de majorare a prețului. Cu cât am putea plăti mai mult! /Procuratura anticorupție anunță că Interpol a acceptat cererea de revizuire a refuzului din 2020 de a-l anunța pe Vladimir Plahotniuc în căutare internațională. O decizie în acest sens ar urma să fie luată în câteva luni. /Risc de explozie la Vadul lui Vodă, unde pompierii au scos dintr-o casă cuprinsă de flăcări mai multe butelii cu gaz. Din fericire, nimeni nu a avut de suferit.
Știri cu Angela Gonța
Șoc și surpriză la alegerile din România. Candidatul independent Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale. Pe locul doi s-a clasat Elena Lasconi, care a fost și în topul preferințelor alegătorilor din Republica Moldova. /La 5 ani de când a fugit din țară, ANI a constatat nereguli in averea lui Ilan Șor. Acesta nu ar fi declarat peste 10 milioane de lei pe vremea când era primar și deputat. /Un marș de solidaritate față de femeile din țara noastră, supuse violenței a fost organizat astăzi în capitală. De la an la an, statisticele devin tot mai îngrijorătoare, afirmă ONG-urile.
Știri cu Angela Gonța
Secțiile de votare din afara țării, pentru prezidențialele din România, au fost deschise. Moldovenii cu cetățenie romana vor putea vota de astăzi și până duminică la cele 59 de birouri electorale deschise pe teritoriul țării noastre. /Avocatul Poporului pentru drepturile copilului s-a autosesizat în cazul fetiței din Tohatin, batută cu cruzime de mama ei și a solicitat statului să intervină pentru a proteja copila de violență. /Parlamentul urmează să modifice legea specială a fermierilor, votată acum două luni. Ar urma sa fie lărgit cercul agricultorilor eligibili, iar perioada de înghețare a datoriilor va fi extinsă. Anunțul a fost făcut aseară de președintele Comisiei parlamentare pentru agricultură!
Știri cu Angela Gonța
Percheziții la viceguvernatorului Găgăuziei, Ilia Uzun. Acesta este vizat într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani. Avem detalii, dar și reacția viceguvernatorului! /Guvernul î-l trimite pe ministrul Energiei la Gazprom după gaz rusesc pentru regiunea transnistreană. Este prima vizită a unui ministru în Federația Rusă după declanșarea războiului de invazie a Ucrainei. /Prima ninsoare din acest an a venit la pachet și cu primele incidente în trafic. Zeci de salvatori și echipe de intervenție au muncit în teren pentru a scoate din șanțuri automobilele derapate de pe șosele, dar și pentru a împrăștia material antiderapant.
Știri cu Angela Gonța
Remanierile de la Guvern sunt corecte, afirma președinta Maia Sandu, ca răspuns la criticile aduse ultimelor schimbări din Executiv. /Ministerul apărării anunță ca urmează sa achizitioneze doua sisteme noi de identificare și nimicire a dronelor. Totuși acestea nu sunt suficiente și ar mai fi nevoie de câteva, susțin autoritățile. /Guvernul a ratificat acordul cu Italia care prevede ca moldovenii cu stagiu de muncă atât în Moldova cât și în statul italian, vor fi calificați pentru a beneficia de pensii.
Știri cu Angela Gonța
O dronă a fost găsită de un trecător în capitala. Dispozitivul a fost descoperit in zona Arenei Chișinău și a fost preluat de geniști pentru examinare. /Analiștii politici de la noi consideră ineficiente remanierile guvernului și se arată sceptici față de schimbarile făcute. Ce așteptări aveau aceștia! /Astăzi se împlinesc 1000 de zile de când ucrainenii trăiesc în teroarea semănată de invazia rusă în țara vecină. Cu această ocazie, Volodimir Zelenski a publicat un filmuleț în care a arătat prin ce încercări a trecut Ucraina în tot acest timp.
Știri cu Angela Gonța
Discuțiile pe marginea remanierilor s-au finalizat. Premierul Dorin Recean urmează să anunțe din clipă în clipă cine sunt miniștrii care își pierd fotoliile. /Tot astăzi, șefa statului Maia Sandu s-a întalnit la Președinție cu liderii partidelor politice. S-a discutat despre reforma justiției și lupta împotriva corupției. Ce au declarat liderii de partide la ieșire! /Un copil de 3 ani și un barbat de 42 de ani au murit intoxicați cu gaz în propria lor locuință. S-a întâmplat în satul Gura Bîcului, Anenii Noi.
Știri cu Angela Gonța
Doi cameramani ai postului de televiziune Studio-L din Căușeni au fost reținuți de forțele nerecunoscute de la Tiraspol, în timp ce își exercitau misiunea jurnalistică. /Zvonurile încep să se confirme. Ministrul Justiției, cel de la Interne, dar al Agriculturii sunt cei care ar putea fi schimbați. Informația a fost confirmată de către deputatul PAS, Adrian Belâi. Luni, premierul urmează să anunțe noii miniștri. /S-a decis.Parlamentul a votat în lectură finală decizia de a oferi compensații la energie sub formă de plată monetară. Beneficiarii vor trebui să ridice banii până la 30 iunie. Altfel, vor rămâne fără compensații.
Știri cu Angela Gonța
Doi cameramani ai postului de televiziune Studio-L din Căușeni au fost reținuți de forțele nerecunoscute de la Tiraspol, în timp ce își exercitau misiunea jurnalistică. /Zvonurile încep să se confirme. Ministrul Justiției, cel de la Interne, dar al Agriculturii sunt cei care ar putea fi schimbați. Informația a fost confirmată de către deputatul PAS, Adrian Belâi. Luni, premierul urmează să anunțe noii miniștri. /S-a decis.Parlamentul a votat în lectură finală decizia de a oferi compensații la energie sub formă de plată monetară. Beneficiarii vor trebui să ridice banii până la 30 iunie. Altfel, vor rămâne fără compensații.
Știri cu Angela Gonța
Conturi bancare cu peste 100 milioane de dolari, provenite din spălarea de bani cunoscută drept „Laundromatul rusesc”, au fost înghețate în străinătate, în baza probelor aduse procurorii anticorupție de la Chișinău. De asemenea, pentru alte 90 de milioane de dolari, urmează să fie pus sechestru. /Întreprinderile de stat trebuie să implementeze măsuri anticorupție mai riguroase, în conformitate cu bunele practici europene. Asta relevă un raport, prezentat astăzi de Comitetul Consultativ Independent Anticorupție. Cu ce recomandări vin experții în domeniu! /Un bărbat de 72 de ani din Drochia ar fi încercat să-l omoare pe presupusul amant al soției. Acesta a fost reținut în flagrant, fiind denunțat la poliție de cel pe care îl angajase inițial să comită crima.
Știri cu Angela Gonța
Dosarul de trădare de patrie în care este vizat șeful serviciului juridic al Parlamentului, un ofițer al Poliției de Frontieră și soția acestuia, care ar fi fost complice, a fost trimis în instanță. /Notă de protest Kremlinului, înmânată Ambasadorului Federației Ruse la Chișinău. Oleg Ozerov a fost chemat astăzi la Ministerul de Externe. Autoritățile moldovenești i-au cerut Rusiei să se abțină de la orice ingerință
în afacerile interne ale Republicii Moldova. /Un șef de secție de la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” este cercetat de ofițerii anticorupție, pentru că ar fi perceput sistematic plăți ilegale de la pacienți. Care este reacția instituției!
/ВИДЕО/ В НАТО обещают продолжать поддерживать Украину, но пока не готовы принять страну в альянс
/ВИДЕО/ Кто ответственен за рост тарифов на газ? Парликов, Бынзарь и Тофилат взаимно упрекают друг друга
/ВИДЕО/ Компенсации на зиму: жители Молдовы разочарованы заявленными суммами помощи
Повышение цен на газ потянет за собой другие продукты и услуги - Мнения
В России заявили, что Асад сложил в себя президентские полномочия и покинул Сирию
Серебрян: В Приднестровье в 2025 году, вероятно, будут платить за газ по ценам Молдовы
/ВИДЕО/ Черный рынок гражданства Молдовы для российских бизнесменов - расследование Cutia Neagră +
/ВИДЕО/ Сколько стоит покупка продуктов в пост и что рекомендуют диетологи?
В Молдове для семей с детьми доступно 5 пособий: какое чаще всего упускают
/ВИДЕО/ В НАТО обещают продолжать поддерживать Украину, но пока не готовы принять страну в альянс
/ВИДЕО/ Кто ответственен за рост тарифов на газ? Парликов, Бынзарь и Тофилат взаимно упрекают друг друга
/ВИДЕО/ Компенсации на зиму: жители Молдовы разочарованы заявленными суммами помощи
Повышение цен на газ потянет за собой другие продукты и услуги - Мнения
В России заявили, что Асад сложил в себя президентские полномочия и покинул Сирию
Серебрян: В Приднестровье в 2025 году, вероятно, будут платить за газ по ценам Молдовы
/ВИДЕО/ Черный рынок гражданства Молдовы для российских бизнесменов - расследование Cutia Neagră +
/ВИДЕО/ Сколько стоит покупка продуктов в пост и что рекомендуют диетологи?
В Молдове для семей с детьми доступно 5 пособий: какое чаще всего упускают
/ВИДЕО/ В НАТО обещают продолжать поддерживать Украину, но пока не готовы принять страну в альянс
/ВИДЕО/ Кто ответственен за рост тарифов на газ? Парликов, Бынзарь и Тофилат взаимно упрекают друг друга
/ВИДЕО/ Компенсации на зиму: жители Молдовы разочарованы заявленными суммами помощи
Повышение цен на газ потянет за собой другие продукты и услуги - Мнения
В России заявили, что Асад сложил в себя президентские полномочия и покинул Сирию
Подпишитесь на новости по электронной почте
TV8.md - новостной сайт из Молдовы с актуальными социальными, политическими и экономическими новостями, прогнозом погоды, политическими ток-шоу, интервью и расследованиями.