Opțiunea majoritară „Nu” din partea oamenilor din autonomia găgăuză la referendumul constituțional privind integrarea europeană nu sugerează neapărat că sunt împotriva Europei. Dimpotrivă, rezultatul la referendum arată că mulți dintre ei nu au înțeles ce înseamnă de fapt aderarea țării la UE, iar asta este în primul rând un eșec al autorităților. Declarațiile au fost făcute de Kevin Covert, director pentru Afaceri Est-Europene în cadrul Departamentului de Stat al SUA, unde este responsabil de Moldova, Ucraina și Belarus, la „Новая неделя” de la TV8.
Diplomatul s-a arătat convins că cel puțin o parte din cei care au votat împotriva modificărilor în Constituției ar fi putut fi convinși dacă autoritățile aveau o comunicare mai bună cu ei.
„Oamenii au întrebări. De exemplu, în Găgăuzia, unde aproape 95% au votat împotrivă, asta nu înseamnă că sunt împotriva Europei. Pur și simplu nu înțeleg ce înseamnă asta pentru ei, cum le va afecta munca și viețile lor. Și toți trebuie să răspundem la aceste întrebări. Autoritățile trebuie să viziteze mai des regiunea și să discute totul cu oamenii, să le explice, să le arate ce rezultate concrete îi așteaptă atunci când va deveni Moldova membru al Uniunii Europene”, a spus Covert.
Pe 20 octombrie, în aceeași zi cu turul întâi al prezidențialelor, în Republica Moldova a avut loc un referendum privind parcursul european al țării. Cetățenii au fost întrebați dacă susțin modificarea Constituției în vederea aderării R. Moldova la Uniunea Europeană. Referendumul a trecut la limită cu puțin peste 50% dintre alegători care au ales opțiunea „Da”.
Puțin peste 5% dintre găgăuzi au spus „Da” la referendum, în timp ce restul au votat „Nu”.