Republica Moldova se confruntă în această iarnă nu cu o criză energetică, ci cu șantajul Kremlinul, în încercarea sa de a speria poporul și de a subordona Chișinău propriilor interese. Indiferent cum vor evolua lucrurile, SUA sunt întotdeauna gata să acorde asistență. Declarațiile au fost făcute de Kevin Covert, director pentru Afaceri Est-Europene în cadrul Departamentului de Stat al SUA, unde este responsabil de Moldova, Ucraina și Belarus, la „Новая неделя” de la TV8.
„Aceasta nu este o criză - este un șantaj al Rusiei, un joc politic, așa cum a spus prim-ministrul dumneavoastră când a vorbit în Parlament. Aceasta nu este o criză reală, ci un fel de invenție, doar un moment politic în care Rusia folosește gazele ca instrument pe timpul iernii, pentru a speria oamenii”, este opinia diplomatului.
Covert a remarcat că Guvernul de la Chișinău are planuri clare pentru a asigura securitatea energetică.
„Cu ajutorul nostru și al partenerilor europeni, autoritățile moldovenești au investit în infrastructură pentru a scăpa de dependența de gazul rusesc. Au căutat și au găsit alte surse de aprovizionare, conectându-se la infrastructura Europei pentru a asigura aprovizionarea în siguranță pe viitor (...) Toate problemele sunt rezolvabile. Există resurse financiare, rezerve de gaze, alți intermediari și alte surse de energie, există acces la finanțare de la BERD și, de asemenea, la fonduri de la Fondul Monetar Internațional (FMI) pentru orice eventualitate”, a spus Covert.
Kevin Covert a subliniat că SUA sunt dispuse să ajute Republica Moldova.
„Vom ajuta întotdeauna poporul și guvernul Moldovei, vom rămâne întotdeauna un partener al țării dumneavoastră. Este în interesul nostru ca Moldova să fie o țară sigură și democratică. Suntem gata să ajutăm împreună cu partenerii noștri europeni”, a menționat diplomatul american.
Covert a mai menționat că preocuparea Republicii Moldova ar trebui să fie nu doar iarna aceasta. Oficialul a spus că Chișinăul trebuie să își asigure securitatea energetică pe termen lung, să se conecteze la rețelele europene, să caute noi piețe și să investească în tehnologii moderne.