Agricultorii ar putea bloca toate vămile cu Ucraina, inclusiv importul sau tranzitul pe cale feroviară. Într-o declarație, Asociația „Forța Fermierilor” cere prelungirea în regim de urgență a importului licențiat de cereale și oleaginoase din Ucraina, odată cu expirarea acestei măsuri.
Fermierii subliniază că, până în prezent, autoritățile au publicat un proiect de lege în acest sens, dar susțin că nu va intra în vigoare mai devreme de sfârșitul lunii ianuarie.
„Am constatat că abia pe data de 18 decembrie 2024, a fost publicat un proiect de lege (...) care este supus consultărilor publice până pe 1 ianuarie 2025. Acest lucru demonstrează că autoritățile Republicii Moldova, inclusiv Parlamentul, vor adopta o astfel de Lege care va intra în vigoare abia pe la sfârșit de ianuarie sau mijloc de februarie 2025.
Astăzi va avea loc ședința extraordinară a Consiliului de Administrare a Asociației Forța Fermierilor la care se va decide posibila măsură de protest prin blocarea tuturor vămilor cu Ucraina, inclusiv blocarea importului sau tranzitului pe cale feroviară, dacă legal în regim de urgență nu va fi prelungit importul licențiat de cereale și oleaginoase din Ucraina odată cu expirarea acestei măsuri. Facem apel către toate asociațiile de profil și agricultorii din toată țara să conștientizeze pericolul pentru producătorul și economia locală și să se alăture acestei acțiuni posibile protest”, se arată în declarația „Forța Fermierilor”.
De cealaltă parte, Ministerul Agriculturii dă asigurări că proiectul urmează să fie aprobat până la 31 decembrie 2024.
„Ministerul Agriculturii a publicat, la data de 5 decembrie 2024, spre consultare publică, proiectul de Hotărâre de Guvern privind extinderea termenului de licențiere provizorie a importului de culturi cerealiere și oleaginoase. Scopul proiectului este prelungirea regimului de licențiere pentru aceste importuri pe o perioadă de 6 luni, cu posibilitatea unei noi prelungiri de până la 12 luni.
Proiectul urmează să fie aprobat până la 31 decembrie 2024, asigurând continuitatea regimului aplicat anterior și contribuind la menținerea stabilității pieței agricole interne”, a declarat pentru TV8 purtătoarea de cuvânt a Ministerului, Daniela Turculeț.
„Regretăm distribuția de ipoteze false în spațiul public. Ministerul rămâne platforma oficială de informație și îndemnăm agricultorii să urmărească postările făcute pe platformele oficiale”, mai spun reprezentanții MAIA.
TV8.md amintește că fermierii au ieșit la proteste în ultimele două zile. Pe lângă prelungirea licențierii importului cerealelor și oleaginoaselor până la 31 decembrie, aceștia mai solicită achitarea datoriilor la subvenții pentru 2023 și restituirea accizelor pentru 2024. Ultima revendicare se referă la elaborarea unui mecanism de garanții de creditare și refinanțare pentru 2025.