/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/LIVE VIDEO/ Ședința Parlamentului: Proiectul privind sistemul mixt a fost votat

20 iulie 2017, ora 09:55

Update 10.40: Proiectul cu privire la schimbarea sistemului electoral mixt a fost votat în lectura a doua și ultima, de 74 de deputați. Proiectul a fost susținut de deputați democrați, socialiști și popular-europeni.

Conform noii redacții, 50 de deputați vor fi aleși prin reprezentare proporțională, pe liste de partid, iar alți 51 de parlamentari – pe circumscripții uninominale. Circumscripțiile vor fi delimitate de către o Comisie specială instituită de Guvern, din care vor face parte reprezentanți ai societății civile, partidelor parlamentare și extra-parlamentare, reprezentanți ai minorităților naționale, mediului academic, experți etc. Informația despre circumscripțiile electorale va fi publicată în „Monitorul Oficial” cu 1 an înainte de alegeri.

De asemenea, proiectul stipulează micșorarea plafonului de contribuție financiară a candidaților până la 50 de salarii medii pentru persoanele fizice și 100 de salarii medii pentru persoanele juridice. La această oră, persoanele fizice pot dona 200 de salarii medii, iar cele juridice – 400.

Update 10.37: La ședința Parlamentului s-au prezentat 98 de deputați, iar după ce comuniștii au părăsit sala au rămas doar 77 de deputați.

Update 10.35: Fracțiunea PCRM a părăsit ședința Parlamentului în semn de protest, pentru că nu vor să participe la „uzurparea puterii în stat”.

Update 10.30: Fracțiunea Partidului Democrat are 41 deputați, după aderarea a doi deputați la grupul democraților. Cererea lui Iurie Chiorescu și Anghel Agache a fost acceptată și deputații au devenit parte a fracțiunii Partidului Democrat.  Amintim că Iurie Chiorescu a fost acces în Parlament pe lista Partidului Liberal Democrat din Moldova. În aprilie 2017 el a anunțat că părăsește fracțiunea PLDM. Anghel Agache a anunțat că părăsește Partidul Liberal Democrat din Moldova în martie curent, împreună cu alți cinci membri fondatori ai formațiunii.

Anterior, în avizul său, Comisia de la Veneția a subliniat că deși modificarea sistemului electoral este un drept suveran al statului, această schimbare nu este recomandată în actualul context politic. Experții europeni mai menționau că mixtul ar putea conduce la influențarea deputaților de către mediul de afaceri.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram