O membră a unui grup de părinți unde se discută problemele din sistemul de educație, și-a povestit propria experiență. Aceasta spune că copilul ei deja al treilea an la rând frecventează grădinița „Ilie Fulga”, din Stauceni și nu au strâns bani suplimentari pentru necesitățile grădiniței. Mai mult, potrivit mămicăi, părinții au semnat că nu vor face acest lucru.

Tânăra mămică spune „În toți acești doi ani completa nu am strâns un leu pentru careva necesitați a grădiniței, mai mult toți părinții am semnat ca nu vom face acest lucru. Unicele noastre plăți în cadrul grădiniței sunt pentru Alimentația copilului și Asociația de 120 lei, toate achitate în mod legal în bancă”.

Sursa spune că chiar de mai multe mame i-au spus că banii strânși pentru asociație, sunt fonduri strânse ilegal, ea afirmă că cel puțin știe că acești bani se duc pentru necesitățile copilului. „S-a făcut reparație și nu s-a cheltuit un leu, s-au mai cumpărat câteva dulapuri și un pat tot din asociație, s-a schimbat covorul, s-a schimbat ușa și nu a umblat nimeni pe la noi sa strângă bani în plic”, explica tânăra mamă. În plus, ea spune că pentru tot părinții primesc factură.

Singurii bani care se strâng chash la ei în grupă, și chiar în grădiniță sunt câte 15 lei pentru teatru, „care nu merg precis în buzunarul Educatorului”, mai specifică mămica.

„Cred că orice grădinița are alocată un buget oarecare, și dacă administratorul nu îl duce capul să administreze corect fondurile, dar preferă să solicite de la sărmanii părinți care și așa e vai de ei câte cheltuieli mai au, n-are decât să-și dea demisia și să plece la coada vacii, căci sunt atâtea cadre noi care vor și pot să lucreze”, crede cu tărie maica.

Amintim că luni, trei ONG-uri au înaintat un apel public de atenționare a comitetelor părintești adresat ministerului Educației, Direcțiilor Generale Educație, Tineret și Sport și Centrul Național Anticorupție. Autorii apelului susțin că observă o diversificare a tipurilor de taxe informale și majorarea sistematică a cuantumului acestora, apariția unor noi taxe, precum și salarizarea ilegală a unor angajați (paznici, deriticători, bucătari, personal didactic și chiar directori) din taxele impuse părinților, colectate prin constrângere și intimidare, în unele cazuri, precum și, hărțuirea elevilor și părinților. Din aceste considerente au decis să atenționeze părinții și autoritățile în privința ilegalităților comise în domeniul educației.