Tânăra care acuză medicii din cadrul Institutul Mamei și Copilului de malpraxis are 19 ani și la moment nu se află în țară. Aceasta a confirmat pentru tv8 autenticitatea scrisorii publicate sub anonimat pe Facebook, în care povestește cu lux de amănunte cum a fost lăsată acum două săptămâni să nască în veceul instituției medicale.

Aceasta ne-a declarat că a fost internată în spital sâmbătă seara, 9 decembrie, în secția de „Ginecologie” și că urma să nască la medicul obstetrician Veaceslav Rezneac.

Tânăra ne-a mărturisit că soțul a fost în vizită la ea, înainte de începerea contracțiilor, dar că l-a alungat acasă deoarece medicul i-a spus că urmează să nască în patru ore și că nu avea rost ca acesta să fie prezent.

Victima susține că i s-a spus mult prea târziu despre anomaliile care ar fi suferit pruncul ei nenăscut. „Din păcate medicii nu au depistat la timp anomaliile ei, am aflat de ele întâmplător. M-am sculat dimineața și tremuram, mă durea inima. Am fugit să fac ultrasonografie, aveam 18 săptămâni atunci. Au găsit o anomalie, apoi am fugit pe la alți medici mai buni, mi-au confirmat și ei, iar cu o zi înainte de a mă interna, am mai fost la un medic bun. Nu avea șanse să trăiască. Avea hidrocefalee, defecte la inimă, oase, față…”, a adăugat tânăra pentru e-sănătate.info.

Din spusele ei, nu doar aspectele de etică au fost încălcate, dar și dreptul la tratament adecvat, dar și la informare. „Mi-au dat o pastilă, dar nu mi-au spus ce e. Apoi m-au trimis să cumpăr Medabon (n.r. – indicat pentru întreruperea medicală a dezvoltării sarcinii intrauterine de până la 63 de zile de amenoree, înregistrat în Nomenclator în 2014). Am citit în instrucție că se administrează până la 62 de zile de sarcină, dar ei au spus să tac, că nu e adevărat”.

Tânăra urmează să revină în țară săptămâna viitoare. Ne-a declarat că va merge să scrie și o plângere la spital.

Administrația IMSP Institutul Mamei și Copilului s-a autosesizat, în dimineața acestei zile, pe marginea cazului și că a fost instituită o comisie care urmează să stabilească exact toate circumstanțele cazului. Detalii AICI.

De asemenea, ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) anunță că s-a autosesizat și a inițiat o anchetă internă pe marginea acestui caz. cine face din comisia care va investiga cazul vedeți AICI.

Menționăm că, un mesaj anonim a devenit viral pe Facebook în care o femeia descrie prin ce chinuri groaznice ar fi trecut acum două săptămâni, după ce medicii din instituția medicală i-au prescris o naștere provocată artificial.

Mai jos citiți textul postării publicate pe rețelele de socializare:

„Vreau să fac auzită această istorie, ca să ajungă la ochii fiecăruia… Scriu această postare nu pentru ca să fiu miluită, ci să știe lumea ce se întâmplă la CENTRUL MAMEI ȘI AL COPILULUI!!!

În urmă cu 2 săptămâni am fost nevoită să nasc, de fapt să chemăm nașterea (termen 21 săptămâni). Inițial am ajuns cu dureri de burtă la urgenţă, doamna de gardă m-a alungat acasă, cică tot bine. Noaptea iar m-a luat ambulanţa. Am fost internată, de sâmbătă până luni nici nu se apropiau de mine, au văzut în istorie că îngerașul meu e foarte bolnav și au așteptat până luni. Luni doamna Fuior mi-a confirmat patologiile și deja s-a început procesul. Am trecut prin iad și scriu cu lacrimi în ochi.

M-au trimis să îmi cumpăr pastile care îmi cheamă nașterea. Prima pastilă am băut-o și am așteptat o zi. Menționez că nu mâncasem 2 zile.

A doua zi m-au trezit la 6 dimineața și mi-au zis să pun sub limbă o pastilă, în 5 minute s-au început durerile, peste jumate de oră încă una, am luat în total 4 pastile. Aveam dureri groaznice. Nimeni nici nu întra în cameră. Eram doar cu o fată, care trebuia să se ducă acasă, dar a rămas cu mine, văzând atârnarea lor. Peste 2 ore mi-au pus încă 2 pastile sub limbă. Vărsam verde, fată care era cu mine a fugit să îi cheme, iar din coridor am auzit: „șap și dacă varsă, nu poate ieși până la baie?” ok…. Mi-au pus o injecție, mi s-a început un șoc, mă zbăteam mai ceva ca peştele, nu tremuram, dar mă zbăteam. Fata a chemat medicul, iar el zice că tot normal, dar nici nu mă puteau ține.

Mi-au dat încă 2 pastile. Nu aveam nimic puteri, plângeam de durere și mergeam în genunchi… Mi-au mai pus câteva injecții… Deja nu aveam puteri nici să ţip, nici să mă mișc.

Aşa m-am chinuit 23 ore. Soră medicală a întrat o dată și mi-a adus sudna, spunându-mi : „hai poate rabzi până la 8 ca să vină medicii, să nu naști la mine”. Mă rugam la Dumnezeu să nu nasc chiar, mă temeam să nimeresc pe mâna ei. A mai întrat la 3 noaptea la mine și a început a striga: ” și raji? Sperii alte fete!”

Doamne…. Doamne…. Mă rugam să îmi rupă apele, leșinam de durere, vroiam să îmi bag mâine le să le rup singură, săream cu toată durerea în sus, mergeam, mă târâiam pe sub pat, vroiam deja să mă arunc peste geam….

Când simțeam că mi se duc ochii peste cap am chemat soră medicală, am rugat-o să cheme doctorul că nu pot, într-adevăr nu puteam nici să deschid ochii, iar ea îmi spune : „iaca încă banii nu i-am mai cheltuit pentru tine pe telefon, eu o să decid când vine doctorul și când nu”…. Ooohhhh doamne… La 4 jumate dimineaţa eram plină de sânge, soră medicală tot nu vroia să cheme doctorul, a zis că tot normal, așteptăm apele, a ieșit ea din cameră, trec 10 minute, mi-am luat sudna și m-am dus la baie. Am născut singură, Singură în sudna, o strigăm iar ea nu venea, deși era aproape. Am născut din picioare, cu un picior pe masa din baie și cu un picior ridicat, fetelor că un câine am născut…. Până a venit ea, eu eram cu fetiţa în braţe…. A venit și strigă la mine iar, că baia e de sânge și să nu mă uit la fată, dar până a venit ea, eu deja o analizam și plângeam, tremuram cu ea…

Doamne….. Doamne….. Mi-au tăiat cordonul și m-au trimis dintr-un capăt de coridor în alt capăt, cu cleștele în mâna…. Mă țineam de pereți… M-am urcat pe capră, deja cu ajutorul fetei care era cu mine, ea a auzit strigătele mele, iar soră medicală aștepta medicul cu ușa închisă…. Au adus fata li găsit mine și îmi zice: „da asta nu-i nici fata și nici băiat”. Doamne…. Credeam că nu se termina durerea aia… Mi-au pus anestezie și când m-am trezit la 8, nu venea nimeni… A întrat medicul și îmi zice „apu și ai crezut?! Te-i odihnit o zi și amu te-i chinuit, lasă că nu mori….. Eu voiam să mor…. Să mă îngroape la picioarele ei…

În fine, la TV apare des Plahotniuc, precum Centrul Mamei și al Copilului e atât de bun și nu știu ce, de ce nu arată alți pereți ai acestui spital???? Scârbă, îmi e scârbă de acest spital…”.