Minstrul Justiției Alexandru Tănase speră că odată cu numirea lui PoaleLlungi în funcția de judecător a Curții Constituționale, acesta nu va prelua practicile de la Curtea Supremă Justiție cum ar fi anularea ședințelor publice sau hotărâri ilegale ce generează condamnări la CEDO.

„Sper ca „îmbunătățirile” să nu presupună închiderea pentru societate a instituției după modelul CSJ, să nu presupună adoptarea deciziilor de inadmisibilitate, ori de câte ori CCM va fi chemată să dea un răspuns tranșant, la fel cum sper că antologica comunicare cu societatea prin intermediul comunicatelor de presă scrise în limbaj de lemn, să nu migreze de la CSJ la CCM. Dar de fapt, cel mai tare sper ca după alegerile din acest an și după schimbarea altor trei judecători să nu să se recurgă la „îmbunătățiri” prin revizuirea unor hotărâri ale CCM cum ar fi hotărârile cu privire la limba română, la neutralitate, identitatea constituțională europeană a Republicii Moldova etc”, a scris Tănase într-o postare pe o rețea de socializare.

Menționăm că pe 3 martie Mihai Poalelungi a fost ales în funcția de judecător la Curtea Constituțională din partea CSM. El a fost unicul candidat înscris în concurs. Pentru el și-au dat votul toți membrii Consiliului cu excepția ministrului Justiției, Alexandru Tănase și a judecătoarei Nina Cernat, care au absentat de la ședință.

Poalelungi a fost numit în funcția de judecător la CC după ce Panțîru și-a dat demisia din funcția de președinte, invocând motive personale. Anunțul lui Panțîru a venit la scurt timp după ce Tănase, în calitate de ministru al Justiției, a menționat că pe agenda sa de reforme se regăsește restructurarea Curții Supreme de Justiție.