Începând cu 5 mai, companiile private se pot înscrie în concursul pentru proiectarea și construirea Arenei Chișinău. Concursul va dura 60 de zile, iar documentația poate fi obținută la socilitare de la Ministerul Educației.

Ministerul susține că concursul va fi unul public, transparent și în conformitate cu legislația în vigoare.

Companiile trebuie să întrunească următoarele criterii:

a) experiență generală în domeniul construcțiilor cu minimum 3 proiecte de proiectare și construcție realizate pe parcursul ultimilor 5 ani (2013 – 2017), cel puțin cu o valoare de 30 mln. euro/ proiect;
b) experiență în construcția edificiilor de profil sportiv similare obiectului contractului parteneriatului public-privat (arene, complexe sportive, stadioane) – minimum 1 proiect realizat pe parcursul ultimilor 5 ani. Proiecte care sunt în etapa de execuție de peste 50% sunt considerate eligibile;
c) cifra de afaceri medie anuală minimă din activități de construcții de cel puțin 50 mln. euro/ an în ultimii 3 ani;
d) acces la linii de finanțare de minimum 50 mln. euro de la instituții bancare sau orice alte instituții financiare cu reputație.

Totodată, compania selectată trebuie să finalizeze construcției arenei polivalente în termen de 12 luni din momentul recepționării de către partenerul privat a autorizației de construcții.

Menționăm că un grup de ONG-uri condamnă modul netransparent în care a fost inițiat și promovat proiectul de parteneriat public-privat (PPP) „Arena Chișinău” și cere reinițierea proiectului în strictă conformitate cu norma legală, cu maximă transparență și incluziune a tuturor părților interesate.