Președintele Parlamentului, Andrian Candu, susține că protestul de duminică și de luni al Mișcării de Rezistență ACUM este de fapt protestul unor partide politice și nu a societății. Cât ține de intervenția în forță a poliției de dimineață în scuarul monumentului lui Ștefan cel Mare și Sfânt, Candu spune că a fost o acțiune corectă.

„Haideți să spunem lucrurilor pe nume. În primul rând nu e vorba de proteste, dar sunt niște acțiuni organizate de unele partide politice și susținători ai acestor partide, care în felul acesta încearcă să atragă atenție pentru a se promova și mai ales luând în considerare că ne apropiem foarte curând de campania electorală a alegerilor parlamentare. Bineînțeles este democratic să te manifești, este normal să acceptăm, doar că atunci când se încearcă a distabiliza situația, legată de comportamentul, dedicat unei sărbători naționale este ieșit din comun. Nu ar trebuie de Ziua Independenței, când este o sărbătoare națională să ai un astfel de comportament. Ce au încercat să demonstreze 20-30 de oameni dimineață, fără să le pese de alte sute de mii de oameni, care văd Ziua Independenței altfel precum o văd ei? Mă bucur că cei care au încercat astăzi să destabilizeze situația nu au reușit. Autoritățile și-au dus până la capăt activitățile programate. În rest nu sunt proteste, sunt doar manifestarea unor partide politice, organizată mai nou de un binom Maia Sandu și Năstase, iar lucru ăsta ar trebui deja să ne obișnuiască”, a spus Candu după ceremonia de înmânare a diplomelor și distincțiilor Parlamentului cu ocazia Zilei Independenței.

Întrebat de jurnaliști despre părerea sa privind acțiunile Poliției din dimineța zilei de luni, Candu a spus „Atunci când cineva nu respectă legea, poliția are dreptul să intervină chiar în forță. Am văzut că intervențiile poliției au fost foarte corecte, nu au fost victime nu au fost folosite mijloace speciale, gaze lacrimogene și foarte bine că nu au fost aplicate aceste metode. Până la urmă trebuie să înțelegem că cei 20 de oameni care au încercat „să-l sechestreze” pe Ștefan cel Mare au fost aduși în câmpul legii, deoarece indiferent cum te numești sau ce lider de partid ești, în țara asta trebuie să respecți legea și regulile clare ale țării”.

Amintim că, participanții la protest au adoptat o proclamație prin care constată că Republica Moldova e guvernată de un regim oligarchic, corupt şi criminal și se află într-o criză acută, care a afectat toate sferele activității statului. În consecință, ei cer demisia Guvernului, validarea alegerilor Primarului de Chișinău din 3 iunie, organizarea de alegeri libere și corecte în baza sistemului proporțional etc. Textul integral al Proclamației îl găsiți AICI.