„Moldova a fost și va rămâne teritoriu canonic al Patriarhiei Moscovei”, a declarat președintele țării Igor Dodon, în contextul divergențelor dintre Patriarhia Moscovei și cea a Constantinopolului, apărute în urma recunoașterii autocefaliei Bisericii Ortodoxe din Ucraina.

„Moldova este o ţară în care aproximativ 98 % din populaţie este ortodoxă. Mitropolia Moldovei a fost creată în 1813 cu eforturile sfântului nostru Gavriil Bănulescu-Bodoni în cadrul Bisericii Ortodoxe Ruse și vom rămâne fideli bisericii noastre unice”, a comentat Igor Dodon pentru presa rusă.

De asemenea, șeful statului susține că va veni cu inițiativa ca următoarea ședință a Sinodului Bisericii Ortodoxe Ruse să fie organizată în Republica Moldova.

Amintim că, la ședința Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse, care s-a desfășurat recent la Minsk, a fost adoptată o declarație în legătură cu faptul că Patriarhia de la Constantinopol a recunoscut autocefalia Bisericii Ortodoxe din Ucraina. Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse numește recunoașterea independenței Bisericii din Ucraina „un atentat al Patriarhiei Constantinopolului asupra teritoriului canonic al Bisericii Ruse”.

Presa rusă scrie că, în acest context, creștinilor ortodocși ruși li se va interzice să se roage pe Muntele Athos. Deocamdată nu se știe dacă această decizie va afecta și creștinii ortodocși din Republica Moldova.