/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Amnesty International, despre audierile din Parlament și elevii de la liceul L. Blaga: „Activismul civic, pe cale de a fi criminalizat”

01 noiembrie 2018, ora 16:03

„Suntem profund îngrijorați de atacurile continue asupra colegilor noștri din Moldova și asupra drepturilor omului din țară. Acest atac poate fi calificat ca o încercare a autorităților, prin intermediul mass-mediei afiliate, de a transfera atenția de la îndepărtarea forțată a celor 7 cetățeni turci din Moldova în Turcia, fapt care violează obligațiile internaționale ale Republicii Moldova în domeniul drepturilor omului, astfel, defăimând activitatea apărătorilor drepturilor omului în țară”, declarația aparține lui Denis Krivosheev, director adjunct al Amnesty International pentru regiunea Europa de Est și Asia Centrală. 

Declarația a fost făcută în contextul audierilor de azi din Parlamentul Republicii Moldova, cu privire la participarea unui grup de elevi de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” la o conferință de presă organizată de Amnesty International Moldova (AIM).

AIM condamnă atacurile asupra sa și califică acțiunile partidului de guvernământ ca fiind unele cu subtext politic și care au ca și scop criminalizarea activismului civic și reducerea la tăcere sau chiar anihilarea organizațiilor societății civile, care critică încălcările din domeniul drepturilor omului.

Reprezentanții organizației spun că înscenarea de către elevii de la „Lucian Blaga” a momentului reținerii cetățenilor turci nu a fost o acțiune politică, ci una civică: „Legislația Republcii Moldova nu interzice activitățile de voluntariat și nici implicarea adolescenților în acțiuni publice, cu caracter civic, prin care se solicită respectarea legislației în domeniul drepturilor omului. Copiii se pot identifica ca și apărători ai drepturilor omului, în cazul încălcării acestora, conform legislației internaționale din domeniu”, menționează reprezentanții Amnesty International Moldova într-un comunicat.

„Conform art. 12 din Legea cu privire la Asociațiile Obștești „membri ai asociațiilor obștești de tineret pot fi persoanele care au atins vârsta de 14 ani”, iar asociația noastră, conform legii, beneficiază de acest statut. Considerăm că audierile publice de astăzi, 1 noiembrie 2018, sunt organizate pentru a sustrage atenția publicului de la răpirea celor șapte cetățeni turci, încălcare gravă a tuturor documentelor naționale și internaționale în domeniul drepturilor omului, acțiune condamnată de societatea civilă, dar și partenerii externi”, se menționează în comunicat.

„Suntem îngrijorați de audierile publice de astăzi din Parlament, unde s-au făcut declarații care au ca și scop interzicerea dreptului la libera exprimare și întruniri pașnice pentru tineri. Tinerii din întreaga lume revendică drepturile omului și prin aceasta sunt apărători ai drepturilor omului. Tinerii din Moldova, inclusiv cei de vârstă școlară, trebuie să-și poată exercita aceste drepturi”, a mai declarat directorul adjunct al Amnesty International pentru regiunea Europa de Est și Asia Centrală, Denis Krivosheev.

Reprezentanții Amnesty International Moldova spun că regretă că persoanele responsabile de protecția copilului aplică standarde duble privind legislația în cazul societății civile și a partidelor politice: „Condamnăm acțiunile draconice ale partidului de guvernare, care dorește modificarea legislației, folosind ca și argument acțiunile societății civile incomode pentru guvernare. Cerem încetarea persecuției directoarei liceului „Lucian Blaga”, care nu a depășit limitele legislației în domeniul libertății de exprimare și asociere. Solicităm autorităților Republicii Moldova să înceteze imediat persecuția Apărătorilor Drepturilor Omului, inclusiv din rândul tineretului și copiilor”.

Amintim că, audierea avocatei copilului în Parlament la acest subiect a fost cerută de fracțiunea Partidului Democrat, în persoana deputatului Sergiu Sîrbu.

În cadrul audierilor, avocata copilului Maia Bănărescu a declarat că e necesară modificarea Codului Contravențional al Republicii Moldova, ca persoanele fizice și juridice să fie sancționate, dacă folosesc minorii în interese politice.

Directoarea executivă a „Amnesty International Moldova”, Cristina Pereteatcu, susține că asociația este victima unui atac și că, în acest mod, guvernarea arată că nu-i convine faptul că societatea civilă a abordat subiectul legat de expulzarea cetățenilor turci.

Potrivit șefei Direcției generale, educație, tineret și sport din Chișinău, Rodica Guțu, directoarea Liceului „Lucian Blaga” din capitală, Valentina Olaru, a fost sancționată disciplinar după ce elevii au participat la acest eveniment.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram