A mai rămas circa o lună până la inaugurarea sărbătorilor de iarnă în Chișinău. Autoritățile municipale fac ordine pe strada 31 august 1989, în perimetrul străzilor Alexandr Pușkin și Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni, spun că se pregătesc de inaugurarea ediției a II-a Târgului de Crăciun. Și dacă funcționarii de la Primăria capitalei confirmă că și în acest an de organizarea târgului se vor ocupa autoritățile centrale, atunci cei de la Guvern spun că nu cunosc nimic. 

Zilele trecute, Primăria a emis o dispoziție prin care solicită subdiviziunilor municipale să facă diverse lucrări pe strada 31 august 1989: curățarea pilonilor de publicitate, defrișarea arborilor crescuți haotic și plantarea puieților; reparația trotuarelor; curățarea receptoarelor de scurgere a apelor; restabilirea și tencuiala peretelui aferent bazinului de înot ș.a. Unele dintre lucrări au avut termenul de realizare până la data de 2 noiembrie, altele, se vor face până pe 12 noiembrie.

Pretorul sectorului Buiucani, Valeriu Nemerenco, spune că lucrările practic s-au finalizat.

„Aici vor fi organizate sărbătorile de iarnă, așa cum s-a organizat anul trecut, așa va fi și anul acesta. Noi practic am terminat toate lucrările stabilite. S-a asfaltat în locurile unde era apă anul trecut și se forma ghețuș; la copaci s-a pus pământ; s-a scos reclama neautorizată; a fost reparat capital gardul de la Biblioteca Națională și au fost curățați copacii”, spune pretorul sectorului Buiucani.

Valeriu Nemerenco spune că și în acest an pe str. 31 august 1989 va fi instalat un patinuar, iar târgul ar putea fi inaugurat pe 1 sau 2 decembrie. Pretorul ne sugerează să ne adresăm la directorul Moldova-Concert, Andrei Locoman, pentru că ei vor organiza Târgul de Crăciun, ca și anul trecut.

Totuși, Andrei Locoman susține că nu cunoaște asemenea informații: „Nu cunosc nimic. După ce o să iasă hotărârea de Guvern, acolo va fi stipulat clar cine și cum. Deocamdată nu cunosc asemenea detalii”, ne-a spus directorul Moldova-Concert. 

Nu cunosc nimic la acest subiect nici reprezentanții Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, la care ne-am adresat cu o solicitare de informații acum o săptămână. Astăzi, am contactat Ministerul repetat, dar ni s-a spus că mai durează până ni se va expedia un răspuns. Nu am putut obține nici o confirmare, dacă ediția a doua a Târgului de Crăciun va fi organizată sau nu.

Organizarea târgului de către Guvern ne-o confirmă reprezentanții Direcției cultură a Primăriei Chișinău, dar spun că nici ei nu cunosc prea multe detalii. Șefa direcției Stela Mitriuc ne-a spus în schimb ce pregătesc autoritățile municipale de Crăciun. Potrivit ei, Primăria va instala bradul în Piața Marii Adunări Naționale și va organiza un program artistic în ajunul Crăciunului pe stil nou.

Amintim că, anul trecut, Târgul de Crăciun din Chișinău a avut loc în perioada 15 decembrie 2017 – 14 ianuarie 2018.

De asemenea, menționăm că în acest an, autoritățile municipale vor cumpăra un brad artificial pe care-l vor instala în centrul Chișinăului, în perioada sărbătorilor de iarnă, după ce Primăria a organizat un sondaj pe rețelele de socializare la acest subiect.