Președintele Partidului Unității Naționale (PUN), Anatol Șalaru, a comentat acid decizia Curții Supreme de Justiție (CSJ) prin care a fost respins recursul avocatului lui Traian Băsescu, în dosarul privind retragerea cetățeniei Republicii Moldova fostului președinte al României.

„Justiția moldovenească a făcut încă odată dovada subordonării juridice către puterea bicefală formată din cuplul toxic Plahotniuc-Dodon. După o amânare pentru care a invocat ”studierea suplimentară” a dosarului, completul de judecători a decis să confirme juridic abuzul lui Igor Dodon și să-i retragă definitiv cetățenia celui care a pus Republica Moldova pe harta interesului Uniunii Europene”, a scris Șalaru pe rețelele de socializare.

Liderul PUN spune că decizia Curții are legătură cu faptul că actuala clasă politică autohtonă este deranjată de intrarea lui Traian Băsescu pe arena politică moldovenească: „Prin această decizie actuala putere sfidează nu doar elementare norme de drept, ei sfidează inclusiv minimele norme de bun-simț. Alături de invalidarea alegerilor la Primăria Chișinău, sentința contra lui Traian Băsescu este încă o dovadă că statul Republica Moldova a devenit pur și simplu o feudă aflată la cheremul unor grupări interlope mascate sub eticheta de partide, un stat eșuat la marginea lumii civilizate”, a continut Anatol Șalaru.

Amintim că, ieri, CSJ a decis să mențină hotărârea anterioară a Curții de Apel prin care i se fetrage cetățenia fostului președinte român Traian Băsescu. Decizia a afost luată seara, după ce inițiat s-a anunțat că ședința a fost amânată pentru data de 14 noiembrie.

În 2016, fostul președinte al României s-a adresat în instanță pentru ca judecătorii să anuleze decizia lui Igor Dodon de a-l lăsa fără cetățenie moldovenească, invocând că la baza retragerii au stat motive politice. Acesta a devenit cetățean al Republicii Moldova în anul 2016, printr-un decret emis de ex-președintele Nicolae Timofti.