Comisia Electorală Centrală (CEC) va cumpăra 2300 de camere de supraveghere, care vor fi instalate în secțiile de votare la viitoarele alegeri parlamentare. 

În cadrul ședinței de ieri a CEC au fost aprobate caracteristicile tehnice pentru sistemul de înregistrare video: „Acestea se referă la cerințele minime pe care trebuie să le întrunească echipamentele tehnice care vor înregistra, pe parcursul zilei alegerilor, introducerea buletinelor în urna de vot, precum și operațiunile de numărare a voturilor și totalizare a rezultatelor”, menționeză reprezentanții CEC.

Funcționarea camerelor de înregistrare video în secțiile de votare va fi reglementată printr-un act normativ aprobat de către CEC.

Potrivit CEC, instalarea camerelor de înregistrare video va îmbunătăți securitatea și corectitudinea procesului de votare și va crește gradul de transparență a operațiunilor electorale desfășurate în ziua alegerilor. În același timp, sistemul de înregistare video nu trebuie să antenteze la secretul procesului de votare și la intimitatea alegătorilor în secția de votare, menționează reprezentanții Comisiei Electorale.

Amintim că, CEC a aprobat bugetul pentru anul 2019 în sumă de circa trei milioane de lei. Potrivit devizului de cheltuieli, pentru organizarea și desfășurarea alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019 CEC a alocat suma de peste 110 mii de lei.