Lyudmyla Kozlovska spune că Raportul comisiei parlamentare privind imixtiunea fundației Open Dialog, a cărei fondatoare este, e un răspuns al guvernării de la Chișinău la Rezoluția critică a Parlamentului European, privind implementarea Acordului de Asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană.
„Este o răfuială politică. Este răspunsul regimului lui Plahotniuc la Rezoluția critică din partea Parlamentului European și este o consecință a activității organizațiilor pentru apărarea drepturilor omului, inclusiv și a organizației noastre. Fiindcă una dintre recomandările noastre principale a fost introducerea sancțiunilor personale și condiționarea acordării asistenței macrofinanciare și amânarea finanțării din partea Fondului Monetar Internațional și a Băncii Mondiale în cazul în care în Republica Moldova se încalcă drepturile omului și dacă nu se implementează reformele despre care s-a discutat cu Uniunea Europeană și partenerii externi”, a declarat Lyudmyla Kozlovska, într-un interviu pentru TV8.
Președinta Fundației Open Dialog spune că activitatea Comisiei parlamentare a fost una netransparentă: „Chiar dacă am declarat că sunt deschisă să colaborez cu această comisie, acest lucru a fost ignorat absolut, nimeni nu m-a abordat. Acolo sunt formulate lucruri absolut absurde ca și cum noi am fi acționat în interesul anumitor infractori sau în interesele serviciilor secrete ruse. Vreau să amintesc că organizația noastră a fost unul dintre inițiatorii listei Savchenko și a listei cu sancțiuni personale în privința mai multor demnitari ruși, inclusiv și Vladimir Putin (…). Această listă a fost expediată către Federica Mogherini, ceea ce a dus în consecință la eliberarea deținuților politici din Rusia”, a spus Kozlovska.
Fondatoarea Open Dialog a a comentat și afirmațiile precum că organizația pe care o conduce a făcut lobby pentru unii cetățeni din țările Europei de Est și spațiul ex-sovietic, în interesele lor, și că fundația a criticat autoritățile acestor țări pentru a le discredita.
„Este o minciună. Activitatea noastră ține de apărarea a peste două sute de persoane în Kazakhstan, a peste 20 de oameni în Republica Moldova, și a peste 70 de deținuți politici din Federația Rusă, de aceea, să spui că e vorba despre câțiva… Poate doar în contextul în care în aceste țări locuiesc câteva milioane de oameni. Dar noi nu suntem o organizație guvernamentală, de aceea decidem individual pe cine apărăm. Ce ține de discreditarea unor țări pe arena internațională, este un nonsens, pentru că rolul nostru principal este monitorizarea respectării drepturilor omului. Dacă asta poate fi considerată discreditare, atunci putem spune că autoritățile din Moldova s-au îndepărtat absolut de principiile pe care le-a declarat în fața comunităților internaționale și nu-și îndeplinește obligațiunile sale la nivel internațional. Pentru că apărarea drepturilor omului este principala valoare în comunitatea europeană”, a spus Lyudmyla Kozlovska.
Amintim că, astăzi, comisia parlamentară care s-a ocupat de ancheta privind Fundația „Open Dialog” (FOD) a prezentat raportul în plenul Parlamentului. În urma examinării raportului, președintele comisiei, deputatul Igor Vremea, a spus că Procuratura va fi sesizată de Parlament în vederea analizării acțiunilor liderilor politici Maia Sandu și Andrei Năstase prin prisma trădării de patrie.
Cum comentează PAS și PPDA concluziile Raportului privind ancheta parlamentară „Open Dialog”