/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

Promisiuni SAU minciuni? Lucrurile care au fost zise, nu și făcute, de șefii de la Primăria Chișinău, în ultimii ani

missing
19 decembrie 2018, ora 12:22

În ultimii doi ani, multe s-au schimbat la nivel de conducere a Primăriei Chișinău, a întreprinderilor municipale, a direcțiilor și a preturilor din subordinea municipalității. Au fost înlocuiți mai mulți șefi, în mare parte, în speranța că aceștia vor asigura un management mai bun al acestor instituții. Chiar și cu aceste schimbări, la sfârșitul anului 2018 nu ne ajung degete de la ambele mâini ca să numărăm promisiunile vociferate, nu și realizate, ale autorităților municipale din Chișinău. 

Ni s-a promis reparația a opt pasaje subterane din capitală, un regulament care să impună norme stricte pentru publicitatea stradală, introducerea sistemului de achitare electronică în transportul public, demontarea construcțiilor de pe trecerile pietonale subterane, procurarea a 50 de autobuze noi și alte zeci de promisiuni. Unele dintre ele se pare că au fost date uitării, altele au mai fost aduse în discuție în ultima perioadă și autoritățile spun că sunt în proces de implementare, dar să le luăm pe rând.

1. Banda suplimentară pentru transportul public

Foto: privesc.eu

Încă din toamna anului 2016 autoritățile municipale din Chișinău discută despre delimitarea unei benzi separate pentru transportul public din Chișinău. Propunerea a fost făcută în luna septembrie a anului 2016 și se planifica implementarea ei până la finele acelui an. Ideea a tot fost discutată în ultimii ani, iar recent, a revenit în actualitate. La începutul lunii decembrie, primarul interimar Ruslan Codreanu a dispus ca responsabilii de la Direcția Generală Transport și Căi de Comunicații să elaboreze un plan în acest sens. Totuși, nu știm deocamdată când va fi implementată ideea.

2. Restaurarea havuzului din Grădina Publică Ștefan cel Mare și Sfânt

Foto simbol: 4.bp.blogspot.com

Un proiect de restaurare a havuzului din Grădina Publică Ștefan cel Mare și Sfânt există deja de mai mult de doi ani. Bani pentru restaurarea havuzului au fost ceruți de la Consiliul Municipal Chișinău încă în 2017, însă, un milion de lei a fost alocat abia pentru bugetul anului 2018, totuși, havuzul așa și nu a fost restaurat.

3. Elaborarea unui regulament privind gestionarea publicității stradale

Foto simbol: Primăria Mea

Un proiect de decizie privind aprobarea unui regulament de gestionare a publicității stradale din Chișinău urma să fie supus dezbaterilor publice încă în toamna anului trecut, potrivit autorităților municipale. La circa jumătate de an, mai bine-zis în primăvara acestui an, conducerea Direcției Arhitectură spunea că noul regulament privind publicitatea stradală din Chișinău este încă în proces de elaborare, iar în luna iulie, primarul interimar Ruslan Codreanu a emis o dispoziție de creare a unui grup de lucru pentru a crea acest regulament, dar documentul nu este gata nici până în ziua de astăzi. Șeful Direcției Arhitectură, Sergiu Borozan, spune că documentul este elaborat în proporție de 80% și nu poate fi definitivat atât timp cât nu a fost aprobată noua Lege a publicității.

4. Introducerea sistemului de achitare electronică în transportul public din Chișinău 

Foto simbol: Facebook/Dorin Chirtoacă

Despre introducerea sistemului de achitare electronică în transportul public din Chișinău se vorbește de mulți ani, iar în luna octombrie a anului trecut, autoritățile municipale vorbeau despre demararea unui proiect-pilot, care urma a fi testat deja din luna septembrie a acestui an. La sfârșitul lunii noiembrie 2018, grupul de lucru responsabil de realizarea proiectului abia urma să anunțe licitația.

5. Înlocuirea a 37 de ascensoare în blocurile locative din capitală

Foto simbol: irivne.info

După ce reprezentanții Întreprinderii Municipale Liftservice au prezentat un raport din care reiese că circa 80% dintre ascensoarele din blocurile de locuit din capitală au termenul de exploatare depășit, conducerea Primăriei Chișinău a promis că în anul 2018 vor fi înlocuite 37 de lifturi. Zilele trecute, conducerea Direcției Generale Locativ-Comunală a anunțat că au fost montate 18 lifturi, ceea ce constituie circa jumătate din numărul anunțat acum un an.

6. Reparația trecerilor pietonale subterane

Foto simbol

La începutul acestui an, autoritățile municipale au adus în discuție starea trecerilor pietonale subterane din oraș și au spus că trebuie reparate. Din cele 20 de pasaje subterane, ni s-a promis că vor fi reparate opt. În toamna acestui an, subiectul a fost readus în discuție și prognozele au fost mai pesimiste, or, responsabilii de la Direcția transport au anunțat că se va reuși până la finele anului reparația unei singuri treceri subterane, cea de pe bulevardul Dacia, stația Spitalul Clinic Municipal nr.1. Acum două săptămâni, însă, am fost anunțați că, de fapt, nu va fi reparată nicio trecere subterană. Până la finele anului vor fi gata doar proiectele de reabilitare a trei pasaje subterane, iar lucrările ar putea fi făcute deja anul viitor și numai dacă se vor găsi bani în buget.

7. Mutarea piețelor comerciale care se află pe terenuri private

Foto simbol: cloudfront.net

În luna ianuarie a acestui an, după ce piața de pe strada Bogdan Voievod din sectorul Rîșcani al capitalei a trebuit să fie mutată, din motiv că proprietarul terenului pe care era amplasată a decis să-l valorifice în alt mod, primărița interimară de atunci, Silvia Radu, a dispus ca responsabilii de la Direcția Generală Comerţ, Alimentaţie Publică şi Prestări Servicii, să elaboreze un plan de mutare a tuturor piețelor comerciale din oraș, care se află pe terenuri private. Excepție urma să fie Piața Centrală, care este amplasată pe teren municipal. Atunci, Marcel Zambițchi, șeful direcției, a spus că pentru a face un plan în acest sens e necesară efectuarea unui studiu amplu.

8. Treceri pietonale iluminate și vopsite în două culori: alb și roșu

Foto simbol: glasul-hd.ro

În luna februarie a acestui an, autoritățile municipale ne anunțau că, din primăvara acestui an, vor începe lucrările de amenajare a trecerilor pietonale din oraș, pentru a le face mai sigure. Astfel, acestea urmau a fi iluminate suplimentar și vopsite în două culori: alb și roșu.

9. Demontarea construcțiilor neautorizate de pe pasajele subterane

Foto: Realitatea.md

La sfârșitul lunii februarie, au fost demontate porțile din câteva pasaje subterane din capitală, care se închideau pe timp de noapte. Tot atunci, primărița interimară a capitalei Silvia Radu a dispus ca să fie demontate și construcțiile neautorizate, de pe pasajele subterane, totuși, instalațiile nu au fost urnite din loc nici până în ziua de astăzi.

10. Amenajarea unui Skatepark în Parcul Valea Trandafirilor

Foto simbol: parkersburgcity.com

În luna martie a acestui an a fost prezentat la Primărie proiectul de amenajare în Parcul Valea Trandafirilor a unui Skatepark. Proiectul urma a fi realizat de municipalitate în colaborare cu AO Clubul Sportiv „Skateboarding” și AO „Platforma Urbană”. Lucrările urmau să înceapă încă în vara acestui an.

11. Procurarea a 50 de autobuze noi

Imagine simbol

Un proiect de decizie care prevede procurarea a circa 50 de unități noi de transport pentru Parcul Urban de Autobuze a fost aprobat în luna martie a acestui an de Consiliul Municipal Chișinău, decizie care s-a lăsat așteptată câteva luni de zile. De atunci au fost organizate deja trei licitații care au fost anulate din diverse motive. A patra licitație urma să aibă loc săptămâna aceasta.

12. Reamplasarea tomberoanelor de colectare a deșeurilor 

Foto simbol: ecoportal.md

La sfârșitul lunii martie, primărița interimară a capitalei Silvia Radu a dispus ca responsabilii de la Regia Autosalubritate din capitală să elaboreze un plan de reamplasare a platformelor de colectare a deșeurilor din oraș, care se află pe marginea drumului. Termenul de elaborare a noului concept de amplasare a platformelor era de o lună de zile.

13. Iluminarea și reparația aleilor și delimitarea pistelor pentru bicicliști în Parcul Valea Trandafirilor

Foto simbol: 2.bp.blogspot.com

În luna aprilie a acestui an, primărița interimară a capitalei Silvia Radu a semnat două dispoziții privind începerea lucrărilor de iluminare a aleilor și de delimitare a pistelor pentru bicicliști în Parcul Valea Trandafirilor și Parcul La izvor din Chișinău. În parcul Valea Trandafirilor au început lucrările de iluminare a aleilor. Au fost montați deja peste 300 de piloni, totuși, trotuarele din parc rămân a fi pline de gropi, iar de piste pentru bicicliști, nici pomină.

14. Locuri de staționare pentru mașinile de taxi

Foto simbol: pralognan-agence.com

La sfârșitul lunii mai, conducerea Primăriei anunța că, în scurt timp, în Chișinău vor apărea locuri speciale pentru parcarea automobilelor de taxi. Locurile identificate urmau a fi marcate cu vopsea galbenă. Deși atunci funcționarii de la Primărie spuneau că implementarea inițiativei nu necesită resurse financiare suplimentare, acest lucru nu a fost realizat încă.

15. Amenajarea a o sută de terenuri de joacă în curțile de bloc

În luna iunie a acestui an, autoritățile municipale au demarat un proiect care prevede amenajarea a o sută de terenuri de joacă în curțile blocurilor de locuit din Chișinău. Către sfârșit de an a fost realizate 70% din planul propus, potrivit responsabililor de la Direcția Generală Locativ-Comunală. Totuși, autoritățile municipale au reușit să realizeze în proporție de 100% alte părți ale proiectului care prevedeau amenajarea a 35 de terenuri de work-out; a cinci terenuri sportive și a 35 de terenuri de fitness.

16. Expertizarea podurilor din Chișinău 

Foto simbol: wikimedia.org

După tragedia din orașul italian Genova, când un pod s-a prăbușit și zeci de oameni și-au pierdut viața, autoritățile din Chișinău au adus în discuție problema expertizării podurilor din capitală. Astfel, la mijlocul lunii august, autoritățile municipale au anunțat că vor apela la serviciile unor specialiști care să facă o expertiză a podurilor din Chișinău și, ulterior, dacă va fi necesară reparația lor, să se aloce bani din buget pentru lucrări. Potrivit lui Vitalie Butucel, șeful de la transport, o asemenea expertiză ar putea dura până la șase luni.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram