/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

Acești opt candidați vor lupta pentru voturile alegătorilor de pe Circumscripția nr. 9 de la Bălți. Cine sunt ei și ce averi declară

missing
10 februarie 2019, ora 11:22

Pe una dintre cele două circumscripții uninominale din orașul Bălți, nr. 9, candidează opt persoane: cinci candidați și trei candidate. Printre aceștia, sunt doi candidați independenți, iar restul, reprezentanți ai partidelor politice. 

Primul candidat în buletinul acestei circumscripții este reprezentantul Partidului Democrat (PDM), Serghei Buzurnîi, în vârstă de 55 de ani, agronom de profesie și, în prezent, primar degrevat al satului Sadovoe, municipiul Bălți.

Alegeri.tv8.md

Buzurnîi a câștigat în ultimii doi ani circa 163 de mii de lei salariu din funcția de primar, iar soția sa a avut un câștig salarial de circa 56,5 mii de lei. Acesta indică în declarația de avere 81 de terenuri, majoritatea dintre acestea fiind terenuri agricole; valoarea totală a proprietății funciare este de peste 1,2 milioane de lei.

De asemenea, candidatul mai deține o casă de locuit, care ar valora, potrivit declarației de avere, circa 128 de mii de lei (circa 6500 de euro) și alte șapte imobile, printre care și un spațiu comercial. Familia Buzurnîi folosește trei autoturisme, însă în declarație indică doar valoarea unei mașini, pe care o deține în proprietate, fabricată în anul 2006 și care ar costa, potrivit candidatului, 900 de euro. Celelalte două autoturisme, fabricate în 2015 și în 2017, sunt doar în posesia candidatului, potrivit declarației de avere.

Totodată, Serghei Buzurnîi mai deține și un o întreprindere care desfășoară activități agricole – SRL „SELMAX și K”.

Alexandru Usatîi este candidatul Partidului Socialiștilor (PSRM) pe circumscripția nr. 9. Acesta are 53 de ani și este profesor. De asemenea, Usatîi mai e și directorul filialei de la Bălți a Fondului de binefacere „Soluție” a președintelui Igor Dodon.

Fundația „Soluția” i-a achitat lui Usatîi, în ultimii doi ani, un salariu total de 57,5 de mii de lei, iar soția candidatului a avut în aceeași perioadă un salariu de circa 172 de mii de lei. De asemena, cei doi soți au câte un depozit bancar, pe care s-au acumulat aproape 15 mii de lei.

Alexandru Usatîi mai declară două terenuri, cu o valoare de circa 27 de mii de lei; șase imobile, printre care: trei apartamente, o casă de locuit, un garaj și o construcție nefinalizată. Valoarea acestor imobile este de aproape șase milioane de lei. Cel mai scump imobil este casa de locuit, a cărei valoare indicată este de circa cinci milioane jumătate de lei sau circa 278 de mii de euro.

Candidatul socialist mai indică în declarație două autoturisme: un Renault Megane, din anul 2008, a cărui valoare indicată ar fi de 50 de mii de lei (circa 2500 de euro), și un Ford Escort, din anul 1988, care are o valoare de zece mii de lei, potrivit declarației de avere.

Alexandru Usatîi indică în declarația de avere și 350 de acțiuni la S.A „Asito-Invest”.

Igor Himici este candidat din partea Partidului ȘOR (PP ȘOR), are 44 de ani, de profesie este jurist, iar în prezent administrează SRL-ul „HIȘIDO”, companie în care acesta deține o cotă parte.

Himici indică în declarația de avere doar salariul soției, în sumă de 164 de mii de lei, pentru ultimii doi ani, primit de la „Avia Invest”, compania care a concesionat Aeroportul din Chișinău. Totodată, candidatul mai indică în declarație 12 300 de euro și 40 000 de lei, obținuți la zilele de naștere ale copiilor.

Candidatul de la PP ȘOR indică în declarație cota parte într-un apartament cu o valoare de circa 380 000 de lei sau aproape 20 000 de euro și două autoturisme: un Hyndai Elantra, din 2015, a cărui valoare în declarație este de 10 000 de lei și un Mercedes GLE, din 2018, care costă 52 000 de euro, cumpărată anul trecut în leasing. Mașina urmează a fi răscumpărată în decurs de trei ani. Igor Himici mai are două conturi bancare la Mobiasbanca, unul, în lei și altul, în euro.

Elena Bordianu candidează pe circumscripția nr. 9 din partea blocului ACUM DA PAS. Ea are 37 de ani, este profesoară de limba și literatura română și coordonatoare de proiect la Asociația Obștească „Asociația Femeilor de Afaceri din mun. Bălți”.

În ultimii doi ani, Elena Bordianu a avut venituri salariale de circa 192 500 de lei și peste 100 000 de lei, venituri din activități didactice, iar soțul ei a primit salarii în sumă totală de 73 000 de lei. De asemenea, candidata mai declară un apartament de circa 188 000 de lei.

Ivan Osoianu este candidatul propus de Partidul Nostru (PN) la funcția de deputat pe circumscripția nr.9. El are 46 de ani, este de profesie economist și, în prezent, director al Întreprinderii Municipale „Aprovizionare” din Bălți. Tot la aceeași întreprindere, în calitate de bucătăreasă, este angajată și soția candidatului. Cei doi soți au primit, în ultimii doi ani, salarii în sumă totală de circa 324 000 de lei.

Osoianu mai indică în declarația de avere un teren, un apartament, o casă de locuit și un garaj, valoarea totală a bunurilor fiind de peste 484 000 de mii de lei.

Diana Grosu este una dintre cele două candidate independente pe această circumscripție. Aceasta are 37 de ani, este juristă și lucrează în prezent în calitate de expertă în achiziții publice șa Asociația Obștească pentru Drepturile Omului Lex XXI.

Candidata a câștigat în ultimii doi ani circa jumătate de milion de lei din salariile de la diverse joburi și aproape 13 000 de lei, din activități didactice și științifice.

Diana Grosu deține un teren, un apartament, un garaj și o altă construcție nefinalizată, valoarea tuturor acestor imobile este de circa 441 000 de lei. Totodată, candidata mai declară o Toyota Carolla, produsă în anul 2004, și stipulează că valoarea acesteia este de 20 000 de lei.

Candidata independentă mai are și un cont bancar pe care păstrează suma de circa 52 000 de lei.

Renata Grădinaru este o altă candidată independentă pe această circumscripție. Este economistă, are 40 de ani și activează la un centru pentru tineri. Candidata, împreună cu soțul ei, au câștigat din salarii, indemnizații și onorarii circa  340 000 de mii, în ultimii doi ani. Candidata nu declară nici imobile, nici autoturisme. Ea figurează ca administratoare a unui SRL și președinta unei organizații obștești.

Ultimul candidat din buletinul de vot al acestei circumscripții este reprezentantul Partidului Comuniștilor Amaev Said-Muhmat. Candidatul are 59 de ani, este jurist de profesie, iar în prezent lucrează în calitate de profesor și antrenor la ȘSS „B. Petuhov” din Bălți. el și cu soția sa au avut un câștig salarial în sumă totală de circa 248 000 de lei, în ultimii doi ani. Said-Muhmat declară o cotă parte într-un apartament și un BMW 318, din anul 2004, valoarea căruia ar fi 70 000 de lei sau circa 3600 de euro.

Mai multe informații despre alegerile parlamentare din acest an găsiți pe Alegeri.tv8.md.

Vezi și:

Circumscripția 8 Florești: O candidată și-a vândut mașina cu 1 000 lei, iar alții declară venituri de peste 328 mii de lei. Cine sunt concurenții

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram