/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Explozii, pericol atomic și noi reguli de mobilizare pentru armata ucraineană

CNA a pornit o cauză penală în baza declarațiilor pediatrului Stratulat privind diagnozele false. Ce a constat CNA

missing
11 februarie 2019, ora 18:56

La data de 24 ianuarie a fost pornită o cauză penală privind declarațiile pediatrului Mihai Stratulat, în care a făcut mai multe dezvăluiri despre cum unele spitale pentru copii încearcă să-și mărească bugetele din contul unor diagnoze false, cum ar fi pneumonia. Astfel, în urma unor analize cei de CNA a constatat că o mare parte de copii internați au fost diagnosticați greșit.

După declarațiile pediatrului Mihai Stratulat precum că mai mulți copii ar fi fost diagnosticați greșit, CNA s-a autosesizat, iar în acest sens a fost pornită o cauză penală. Astfel, o expertiză de la Centrul de Medicină Legală a analizat mai multe dosare a pacienților și s-a stabilit că un număr impunător de copii au fost diagnosticați greșit.

Noi ne-am autosesizat, am analizat toate materialele, l-am audiat pe Mihai Stratulat. El a denunțat niște fapte care le-a făcut publice și noi ne-am sesizat după declarațiile acestuia. S-a constata că în mare parte copii internați au fost diagnosticați greșit. Nu li s-a depistat pneumonie. Acum noi, având aceste rezultate ale expertizei am pornit o cauză penală în care analizăm care este legătura cauzală dintre aceste diagnoze puse greșit și numărul de persoane internate în urma acestor diagnosticări și banii care au fost transferași de la CNAM pentru acești pacienți”, a declarat purtătorul de cuvânt al CNA, Angela Starinschi.

De asemenea, după dezvăluirile pediatrului  privind calitatea asistenței medicale acordate copiilor în cadrul Spitalul Clinic Municipal pentru Copii nr. 1 (SCMC nr.1) și Spitalul Clinic Municipal nr. 1 (SCM nr.1), ministerul Sănătății a creat o comisie care a evaluat informațiile și presupusele acțiuni raportate. Potrivit concluziilor comisiei nu au fost identificate cazuri nejustificate de internare a copiilor, iar cazurile de pneumonie sunt în scădere.

Totodată, purtătoarea de cuvânt a CNA a declarat că comisia care a fost creată în luna august a anului trecut de către ministerul Sănătății a fost bazată pe declarații, ia CNA se bazează pe documente.

Ei au făcut comisia lor, dar noi facem anchetă. Ei fac evaluările lor, noi avem expertiză care deja a venit cu rezultate. Noi nu ne bazăm pe declarații, pe documente”, a mai declarat purtătoarea de cuvânt al CNA, Angela Starinschi.

Pediatru Mihai Stratulat a aruncat în aer sistemul de sănătate. Pe o rețea de socializare, Mihai Stratulat a făcut mai multe dezvăluiri despre cum unele spitale pentru copii încearcă să-și mărească bugetele din contul unor diagnoze false, cum ar fi pneumonia. Unul dintre spitalele acuzate dezminte însă,  informațiile, iar ministerul Sănătății și CNA au anunțat că au inițiat verificări.

La scurt timp, spitalului Clinic Municipal de Copii (SCMC) nr.1 a respins acuzațiile pediatrului. Potrivit lor, instituția a respectat toate practicile actuale și prevederile legislației, iar diagnosticul de pneumonie nu sporește costul tratamentului. De asemenea, reprezentanții instituției spune că astfel  Mihai Stratulat și-ar fi promovat imaginea.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram