/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 755: Avertismentul lui Podoliak și sancțiuni UE. Cea mai mare bază NATO din Europa, în construcție

Fundația soției lui Igor Dodon, sponsorizată de fiul procurorului general al Rusiei

22 februarie 2019, ora 09:11

„Din suflet”, pe site-ul prezidențial

Autorii fac referire la documente confidențiale (care au originea în Republica Moldova) consultate de către Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație, pe 16 august 2017, și care arată că în contul bancar pentru euro (deschis la Victoriabank din Chișinău) al fundației „Din suflet” a intrat suma de 70.000 de euro. Numărul contului fundației, așa cum apare în documentele consultate de către Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație, este MD76VI022240300000223EUR. Acest număr de cont apare pe site-ul președinției R. Moldova, la categoria “Prima Doamnă”, unde se vorbește de fundația “Din suflet”. De altfel, “Din suflet” are o pagină dedicată pe site-ul actual al președinției moldovene.

Fiul procurorului general al Rusiei, oficial în Moldova

Conform surselor indicate, suma de 70.000 de euro a provenit dintr-un cont deschis la Absolutbank din Moscova, cont deschis pe numele lui Igor Chaika.

La puțină vreme după realizarea acestui transfer bancar, Igor Chaika a fost numit ambasador de afaceri în Moldova și Transnistria de către “Delovaya Rossiya”, organizație a mediului de afaceri rus. Conform publicației electronice moldovenești Infotag, președintele moldovean Igor Dodon este un apropiat al “Delovaya Rossiya”. Precizăm că Igor Chaika, într-un interviu pentru publicația rusă Komersant, a declarat că el ar sta în spatele eliberării celor doi piloți moldoveni din Afganistan la cererea lui Dodon. Detalii AICI.

Igor Chaika, afaceri cu statul. Artem Chaika, pe lista Magnitsky

Igor Chaika este unul din cei doi fii ai procurorului general al Rusiei, Yuri Chaika. Conform unei investigații a Fundației Anti-Corupție (FBK), conduse de opozantul rus Alex Navalnâi, Igor Chaika ar fi câștigat mai multe contracte cu statul cu largul sprijin al influenței tatălui său.

Aceeași anchetă a FBK pomenește și afacerile gri ale fratelui lui Igor, Artem (Artyom) Chaika. Acesta din urmă, de altfel, se află și pe celebra “listă Magnitsky”, a celor cărora SUA le-au impus sancțiuni.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram