Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 942: Risc atomic și atac la Odesa! Patriarhul amenință cu Apocalipsa, iar Rusia refuză summitul de pace

ULTIMA ORĂ! Partidul Democrat invită Partidul Socialiștilor la negocieri pentru crearea unei majorități parlamentare

missing
31 mai 2019, ora 11:44

Partidul Democrat (PD) lansează o invitație oficială pentru Partidul Socialiștilor (PSRM) la negocieri pentru formarea unei coaliții parlamentare. Declarația a fost făcută acum câteva minute de purtătorul de cuvânt al PD, Vitalie Gamurari, în cadrul unui briefing de presă. 

Potrivit lui Vitalie Gamurari, decizia a fost luată astăzi, la ședința Biroului Permanent al PDM.

„Vom transmite astăzi o invitație către PSRM, pentru a avea o primă discuție, ca să vedem dacă putem găsi o formulă de colaborare parlamentară, care să aibă la bază așteptările și prioritățile cetățenilor. Dacă vom găsi consensul necesar pe această direcție, se poate trece rapid la formalizarea politică a acestei soluții, atâta timp cât ambele părți dau dovadă de flexibilitate și de dorința de a găsi compromisul, care să satisfacă nevoile prioritare ale cetățenilor. În cadrul discuțiilor, vor fi abordate și propunerile anunțate deja public de Partidul Socialiștilor privind formarea unei majorități parlamentare și a Guvernului, unele dintre ele sunt realizabile, inclusiv votarea unui speaker din fracțiunea PSRM. În același timp, urmează să fie discutate și propunerile de guvernare ale Partidului Democrat”, a declara Gamurari.

„În cadrul ședinței, au fost analizate acțiunile de până acum ale partidelor parlamentare și s-a ajuns la concluzia că există un blocaj total pentru formarea unei majorități parlamentare politice. Cauza acestui blocaj este, pe de o parte, diferența reală de viziuni dintre partide, pe de altă parte, dorința unor politicieni de a ocupa cu orice preț funcții sau de a prelua controlul asupra unor instituții, cum este cazul celor două partide din fostul bloc electoral ACUM”, se menționează în declarația democraților.

„Am așteptat 3 luni ca Blocul ACUM să se trezească la realitate și să înțeleagă că au fost trimiși de cetățeni în Parlament să muncească pentru ei, nu să schimbe un șef de instituție cu altul de-al lor, nu să-și facă selfie în fotoliile de parlamentari ca niște turiști. Din păcate, au dovedit că, deocamdată, sunt doar niște turiști în politică, au dovedit că trăiesc într-o lume paralelă cu realitatea moldovenilor, au rămas acolo unde au început politica – pe Facebook, nu sunt pregătiți în mod real să-și asume responsabilități în conducerea statului, au nevoie de timp să se maturizeze”, a mai spus reprezentantul PDM.

După ce a dat citire declarației PDM, Vitalie Gamurari a plecat din fața presei fără să răspundă la întrebări. La fel cum a făcut-o și liderul PDM, Vlad Plahotniuc, de altfel, care a ieșit în fața jurnaliștilor în debutul briefingului.

Am încercat să telefonăm deputații socialiști Zinaida Greceanîi, Ion Ceban, Grigore Novac și Vlad Batrîncea pentru a le solicita un comentariu la acest subiect, aceștia însă nu au răspuns la telefon deocamdată. UPDATE: Ulterior, reprezentanții PSRM au transmis un mesaj public la acest subiect (Detalii AICI).

Nu răspund la telefon nici copreședinții Blocului ACUM – Maia Sandu și Andrei Năstase. UPDATE: Reprezentanții Blocului ACUM ne-au spus că mai discută la acest subiect și vor reveni ulterior cu o reacție oficială (Detalii AICI).

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.