Nicolae Chitoroagă a făcut primele declarații despre decizia sa de a pleca din funcția de șef al Procuraturii pentru Combaterea Crimelor Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). Acesta spune că a simțit în ultima perioadă presiunea asupra sa și a decis să plece pentru a nu prejudicia activitatea Procuraturii pe care o conduce. Într-un scurt interviu pentru TV8.md, Nicolae Chitoroagă a spus că decizia are legătură și cu investigațiile apărute în presă privind interceptările reprezentanților din fosta opoziție, a societății civile și a jurnaliștilor (n.r. investigația făcută de RISE Moldova, numită „Ministerul Interceptărilor”).

„Am decis să demisionez pentru a încerca de a scoate presingul asupra colectivului instituției date și de a da posibilitatea instituției să activeze într-un mod normal. Eu personal simt acest presing și de aceea am decis să plec. Plus la toate, s-au început mai multe investigații pe unele activități care într-o măsură oarecare instituția dată are tangență pe parcursul ultimilor câțiva ani de activitate și din punctul acesta de vedere, la fel, ca să nu apară oarecare bănuieli precum că aș putea influența o situație ori alta (…). Am înțeles că se investighează și cazul dat”, a declarat Nicolae Chitoroagă.

Procurorul nu spune din partea cui vine această presiune, dar zice că nu este vorba despre cineva din conducerea Procuraturii Generale: „Nu am avut așa presing din partea Procuraturii Generale. Decizia dată îmi aparține strict doar mie”, a spus ex-procurorul șef al PCCOCS.

Procurorul zice că, deși investigația despre interceptări este unul dintre motivele de ce a decis să plece din funcția de șef al PCCOCS, el nu se consideră vinovat cu nimic: „Cu nimic nu sunt vinovat. Toate acțiunile mele în calitate de conducător și a tuturor procurorilor care au activat inclusiv și în cauze penale în care au fost făcute interceptările, au fost strict legale și în conformitate cu prevederile Codului de procedură penală”. 

Nicolae Chitoaroagă afirmă că a scris doar cerere de eliberare din funcția de șef al PCCOCS, dar nu a decis deocamdată, dacă va rămâne să activeze în cadrul Procuraturii sau va pleca definitiv din sistem.

Funcția de procuror-șef interimar al PCCOCS a fost preluată de către Denis Rotaru.

 

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!