/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

Cum comentează procurorul general Harunjen decizia Comisiei de anchetă de a publica raportul „Kroll 2”

missing
04 iulie 2019, ora 09:59

Procurorul general Eduar Harunjen este de părere că publicarea raportului „Kroll 2” ar putea prejudicia ancheta organelor de drept privind frauda din sistemul bancar. 

„Din câte cunosc, domnul Slusari s-a întâlnit cu reprezentanții Kroll  și intuiesc că a obținut anumite permisiuni de la reprezentanții companiei Kroll (…). Nu doar în cazul raportului Kroll, dar în orice situație atunci când nu s-a finalizat urmărirea penală, poate să prejudicieze. În cazul de față nu cunosc care pot fi urmările. Avem, pe de o parte, un interes public, îmi dau seama că acest interes trebuie cumva satisfăcut, pe de altă parte, avem o anchetă care ar trebui să aibă finalitate. Atunci când una alteia încurcă, evident că este regretabil”, a comentat Eduard Harunjen pentru TV8.md.

Șeful Procuraturii Generale spune că, în cazul în care se vor face publice detalii, există riscul ca unele persoane vizate „să șteargă urmele”: „Atunci când se publică o informație despre unii făptași, unele fapte sau scheme infracționale și acestea nu sunt până la final deconspirate sau nu sunt documentate, clar că acest lucru dă temei pentru cei care au săvârșit aceste fapte ca să-și șteargă urmele”.

De asemenea, Eduard Harunjen spune că acea listă a beneficiarilor, care nu a ajuns la Comisia de anchetă se află la Procuratura Anticorupție (PA) și deja conducerea PA va decide, dacă o va expedia comisiei sau nu.

„Raportul Kroll, dacă nu mă greșesc sunt șapte sau opt volume de documente, se află la Procuratura Anticorupție. Raportul Kroll niciodată nu a fost la Procuratura Generală și nici nu putea să se afle la Procuratura Generală, pentru că instituția nu se afla în lista entităților care au acces la el. Decizia o va lua Procuratura Anticorupție dar, iarăși, în raport cu poziția celor de la Kroll, fiindcă opțiunea de a transmite altor instituții sau cea de a publica sau nu acest raport nu aparține Procuraturii Anticorupție, dar companiei care a elaborat acest raport și acest lucru trebuie făcut cu acordul acestei agenții”, a spus procurorul general, menționând că, din câte el cunoaște, cei de la PA nu au discutat cu reprezentanții Kroll la acest subiect.

Azi-dimineață, Alexandru Slusari, președintele comisiei care anchetează frauda bancară, a anunțat că raportul Kroll 2 va fi publicat astăzi, totuși, fără lista beneficiarilor finali, pe care o dețin doar procurorii.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram