/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul

Inițiativa PDM care urmărea modificarea Constituției, respinsă de Comisia juridică: „Ne duce în Coreea de Nord”

missing
04 iulie 2019, ora 11:41

Deputatul democrat Sergiu Sârbu a propus astăzi la ședința Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități să fie analizat proiectul de hotărâre, înregistrat de PDM, care propune crearea unor grupuri de  lucru pentru a stabili modificările necesare în Constituție, astfel încât numărul deputaților să fie redus la 61, iar legislatorii să poată fi revocați din funcții. Membrii comisiei au respins propunerea lui Sârbu, votând împotriva introducerii subiectului pe ordinea de zi a ședinței.

Președintele Comisiei juridice, Alexandru Litvinenco, a atenționat că inițiativa democraților contravine Constituției și încalcă normele internaționale.

„Coreea de Nord. Faceți ce vreți. Eu propun doar crearea grupului de lucru și grupul respectiv va analiza și va vedea experiența internațiponală și va decide care este forma cea mai potrivită care să corespundă tuturor standartelor”, a insistat Sergiu Sârbu.

„Din start vreau să menționez că noi niciodată nu o să acceptăm un proiect de lege care este contrar Constituției, contravine recomandărilor Comisiei de la Veneția și care ne duce în Coreea de Nord”, i-a răspuns Litvinenco.

Deputatul a amintit și de hotărârea din 2015 a Curții Constituționale care a stabilit că o astfel de prevedere, care ar permite revocarea deputaților din funcții, contravine Constituției, principiilor și valorilor internaționale.

Amintim că la Referendumul din februarie, majoritatea cetățenilor au votat pentru modificarea Constituției, astfel încât numărul deputaților în Parlament să fie micșorat de la 101 la 61 și legislatorii să poată fi demiși.

Primele proiecte înregistrate de PDM în Parlament după ce a trecut în opoziție. Vrea schimbarea Constituției

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram