/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Moțpan: SIS și BMA ar putea fi audiate până la sfârșitul lunii în cazul profesorilor turci extrădați din Moldova

19 iulie 2019, ora 13:07

Reprezentanții Biroului Migrație și Azil (BMA) și ai Serviciului de Informații și Securitate (SIS) ar putea fi audiați până la sfârșitul acestei luni în cazul extrădării celor șapte cetățeni turci din Republica Moldova. Despre aceasta a declarat astăzi deputatul Blocului ACUM Chiril Moțpan pentru reportera TV8. Dânsul a mai precizat că este prea devreme de vorbit dacă ar fi posibilă reîntoarcerea profesorilor în R.Moldova.

„Am primit un raport de la SIS suficient încărcat cu informații. În audierile pe care ne propunem să le organizăm, sper până la sfârșitul lunii, vom vorbi și despre niște nume, despre niște proceduri încălcate de instituțiile statului. Este vorba de BMA, care este abilitat cu anumite funcții de decizii și SIS. Cunosc anumite lucruri, dar nu pot acum să le dezvălui. Ne-am propus împreună cu instituțiile abilitate să analizăm în profunzime acest subiect și să răspundem cetățenilor la următoarele întrebări: cine a organizat acest lucru, motivul care a fost și cine se face vinovat de încălcarea unor drepturi ale unor cetățeni sau proceduri”, a spus parlamentarul.

Întrebat dacă vor fi întreprinse anumite măsuri ca cetățenii turci să fie reîntorși în Republica Moldova, Chiril Moțpan a declarat: „nu pot răspunde la această întrebare și nu cred că este posibil din mai multe considerente. Acum trebuie să ne accentuăm atenția asupra faptului cum a fost posibil într-un stat democratic să se întâmple lucruri într-un fel ilegale. Vom avea un raport cu privire la acest subiect, vom invita responsabilii din instituțiile care au fost implicate și le vom cere niște răspunsuri”, a declarat deputatul.

Ieri la emisiunea „Puterea a Patra” la postul N4, prim-ministra Maia Sandu a spus că a citit raportul SIS privind expulzarea celor șapte cetățeni turci din Republica Moldova, însă consideră că probele prezentate acolo nu sunt convingătoare.

Acum două săptămâni, SIS a prezentat Comisiei parlamentare securitate și ordine publică un raport despre expulzarea cetățenilor turci din R. Moldova. Membrii comisiei nu l-au citit deocamdată, dar promit să o facă în scurt timp. Ulterior, deputații trebuie să anunțe cine se face vinovat de expulzarea ilegală a profesorilor turci.

Potrivit surselor TV8, unul dintre cei șapte cetățeni turci, expulzati din Republica Moldova în septembrie anul trecut, și-a aflat verdictul. Directorul Filialei Durlești a liceului „Orizont”, Riza Dogan, a fost condamnat la șapte ani și jumătate de închisoare. Verdictul final a fost pronunțat astăzi de către magistrați.

Anterior, Directorul financiar al rețelei de licee „Orizont” din Moldova a fost condamnat în Turcia, în luna martie, la nouă ani de închisoare. Mai devreme, doi profesori din acest liceu au primit șase și, respectiv, nouă ani de detenție.

R. Moldova a fost condamnată în acest caz la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. Guvernul a fost obligat să achitare despăgubiri morale în valoare de 125 de mii de euro, pentru cetățenii turci cărora le-au fost încălcate drepturile.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram