/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Un ex-vicedirector SIS, reținut în cazul expulzării cetățenilor turci. Directorul Biroului Migrație și Azil, pus sub învinuire

06 septembrie 2019, ora 17:11

Unul dintre foștii vicedirectori ai Serviciului de Informații și Securitate a fost reținut. Sub învinuire a fost pus și directorul Biroului Migrație și Azil. Oamenii legii au înaintat demers privind suspendarea provizorie a acestuia din funcție.

Procuratura municipiului Chișinău  în cooperare cu ofițerii Serviciului protecție internă și anticorupție (SPIA) al MAI și Serviciului de Informații și Securitate (SIS), instrumentează cauza penală privind excesul de putere sau depășirea atribuțiilor de serviciu, de către factori de decizie din cadrul Biroului Migrație și Azil al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) și SIS, în cazul declarării drept persoane indezirabile şi îndepărtarea de pe teritoriul Republicii Moldova a şapte cetăţeni ai Turciei.

Astăzi, un ex-director adjunct al SIS a fost reținut pe un termen de 72 de ore și pus sub învinuire, pentru depășirea atribuțiilor de serviciu, soldate cu urmări grave. Ieri, în cadrul acestei cauze penale a fost înaintată învinuirea și directorului Biroului Migrație și Azil (BMA), Olga Poalelungi, pentru depășirea atribuțiilor de serviciu, soldate cu urmări grave.  Ministerului de Interne i s-a cerut  să o suspendeze din funcție, aplicându-i măsura preventivă – obligarea de a nu părăsi țara.

În continuare, se efectuează acțiuni de urmărire penală și măsuri speciale de investigații, în scopul stabilirii implicării și a altor persoane cu tangența la caz.

Amintim că, temei pentru pornirea respectivei cauze penale au servit materialele anchetei de serviciu, efectuate de SPIA al MAI, precum şi hotărârea de condamnare a statului nostru la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), pentru încălcarea drepturilor cetățenilor turci, îndepărtați în luna septembrie anul 2018, din Republica Moldova în Turcia.

Prin hotărârea din 11 iunie 2019, CEDO a constatat violarea articolelor 5.1 şi 8 din Convenţia pentru Drepturile Omului şi a obligat Guvernul Republicii Moldova să achite 125 de mii de euro pentru cinci cetățeni turci, ale căror drepturi au fost încălcate, ceia ce constituie un prejudiciu în proporţii deosebit de mari, cauzat intereselor publice.

Deși oamenii legii nu dezvăluie care dintre foștii vicedirectori ai SIS a fost arestat, ar putea fi vorba despre Alexandru Baltaga. Anterior,  prim-ministra Maia Sandu a declarat că deciziile abuzive în privința expulzării celor șapte profesori turci au fost luate de fosta conducere a SIS-ului Vasile Botnari și adjunctul său Alexandru Baltaga.

/VIDEO/ Sandu: Procuratura mun. Chișinău nu este interesată să investigheze abuzul comis în privința profesorilor turci

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram