/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

/DOC/ Sintagma „limba moldovenească” ar putea fi substituită cu „limba română” în mai multe legi intrate în vigoare

missing
18 octombrie 2019, ora 16:00

Deputatul Blocului ACUM Iurie Reniță a prezentat astăzi în Parlament o inițiativă legislativă care prevede modificarea mai multor legi în care sintagma „limba moldovenească” să fie substituită cu „limba română”. 

„Prezentul proiect este în strictă concordanță cu hotărârea Curții Constituționale, care prevede că, în cazul divergențelor între textul Declarației de Independență și cel al Constituției, prevalează cel din Declarația de Independență. Adevărul istoric și lingvistic trebuie restabilit!”, a scris deputatul Iurie Reniță pe pagina sa de Facebook.

Mai jos puteți vedea proiectul de lege.

Foto: Facebook/ Iurie Reniță

În Declarația de Independență se menționează că limba de stat a Republicii Moldova este limba română. Totuși, potrivit art. 13 din Constituție limba de stat a R. Moldova este limba moldovenească pe baza grafiei latine.

Menționăm că, în anul 2013 Curtea Constituțională a hotărât că prevederile Declarației de Independență prevalează asupra textului Constituției.

Amintim că de Ziua Limbii Române TV8 a întrebat deputații dacă ar vota pentru schimbarea articolului 13 din Constituția Republicii Moldova, astfel încât limba de stat să fie română și nu moldovenească. Vedeți mai jos cum au răspuns aleșii poporului.

/VIDEO/ Română sau moldovenească? Deputații spun dacă ar vota sau nu pentru ca limba de stat să fie română

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram