Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității cere administrației Universității de Medicină ”Nicolae Testemițanu” să renunțe la inițiativa testării antidrog a studenților străini. Membrii consiliului o consideră discriminatorie.

”Consiliul subliniază că măsurile propuse nu pot fi considerate adecvate în contextul educațional. Drept condiție obligatorie pentru etapa de admitere la studii și sesiuni de examene trebuie să se impună nivelul calificărilor și pregătirii studenților, iar testarea la consumul de substanțe psihotrope nu trebuie să constituie o cerință de a accede la aceste procese pentru nicio persoană”, potrivit Consiliului pentru Egalitate.

Consiliul atenționează că, această cerință, fiind aplicată doar studenților străini,  va genera existența criteriilor diferite de admitere și susținere a examenelor pe criteriu de cetățenie, ceea ce contravine cadrului legal, conform căruia procesul de integrare a străinilor în țara noastră se realizează cu respectarea principiului nediscriminării și al egalității de tratament.

Mai mult, Consiliul consideră că în urma aplicării acestor măsuri, ar putea fi generată o percepție eronată în rândul populației, ea considerând străinii aflați în Republica Moldova ca fiind persoane aflate în conflict cu legea, fără dovezi concludente în acest sens. Acest lucru ar spori riscul discriminării străinilor aflați pe teritoriul țării.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!