/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

Maia Sandu, despre creditul oferit de BERD pentru achiziția gazelor naturale: „O să plătim un milion de euro de pomană”

missing
12 decembrie 2019, ora 09:11

Fosta șefă a Guvernului se arată indignată de faptul că actuala guvernare nu face publice condițiile în care a accesat creditul de 50 de milioane de euro oferit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare pentru achiziționarea gazelor naturale, în caz de situație excepțională.

Maia Sandu susține că Guvernul pe care l-a condus a purtat discuții cu BERD-ul la acest subiect, dar condițiile propuse atunci de partenerii externi nu erau avantajoase.

„Dobânda cu siguranță este mai mare decât banii oferiți de Uniunea Europeană sau România. Nouă ni s-a părut foarte scump. Noi am examinat această posibilitate, dar am ajuns la concluzia că avem din banii UE și românești 50 de milioane ca să achităm gazele. Este foarte important că, dacă nu este nevoie de acest credit, R. Moldova va fi nevoită oricum să plătească. Nouă ni s-a spus că vom trebui să plătim un milion de euro”, a declarat Maia Sandu într-o emisiune la „Jurnal TV”.

Lidera PAS crede că cetățenii au dreptul să știe ce ne așteaptă de la 1 ianuarie și critică lipsa de explicații de la Guvern pe domeniul energetic.

„Din câte știu eu, s-au blocat discuțiile cu Ucraina și România în formula tripartidă, ca să folosească fluxul revers de gaze pe la sud. Nu avem niciun detaliu. Avem doar acest credit. Nu ne spune nimeni la ce condiții de parcă ei din buzunarul lor o să plătească. O să plătim noi un milion de euro de pomană”, a atenționat Sandu.

Amintim că premierul Ion Chicu a semnat ieri un aranjament financiar cu directorul general BERD pentru Europa de Est şi Caucaz, Matteo Patrone. Instituția străină a acceptat să ofere R. Moldova un credit de 50 de milioane de euro pentru achiziționarea gazelor naturale, dacă livrările vor fi stopate începând cu 1 ianuarie 2020.

Semnat! BERD este gata să ne împrumute 50 de milioane de euro pentru a cumpăra gaze naturale, în caz de situație excepțională

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram