/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 802: Atac de Paște, drum spre Iad, sat cucerit și avion doborât! Zelenski: Rusia nu are dorință de pace

Moldova va primi avizul Comisiei de la Veneția pentru Legea cu privire la activitatea CSM. Buquicchio: „Evitați să legiferați pe bucăți”

missing
20 decembrie 2019, ora 12:52

Republica Moldova va primi avizul Comisiei de la Veneția pe marginea Legii cu privire la activitatea Consiliului Superior al Magistraturii. Asta chiar dacă președintele Comisiei, Gianni Buquicchio, se declară suprins de faptul că documentul a fost aprobat deja astăzi în lectură finală în Parlament

”Vom emite acest aviz în procedură de urgență, veți avea acest aviz înainte de sfârșit de ianuarie”, a declarat Gianni Buquicchio, într-o conferință de presă susținută la sfârșitul vizitei sale în țara noastră.

Buquicchio s-a declarat surprins de faptul că legea a fost votată fără avizul Comisiei de la Veneția.

”Trebuie să recunosc că am fost surprins și m-am întrebat la ce servește un aviz al Comisiei de la Veneția dacă acest proiect de amendament e adoptat de Parlament. Ministrul Justiției m-a asigurat că acest aviz e la fel de important, pentru că se va putea ține de el pentru o ameliorare a legii adoptate azi”, a subliniat președintele Comisiei de la Veneția.

Gianni Buquicchio spune că Moldova a trecut prin multe crize, care i-au întârziat dezvoltarea social-economică și procesul democratic.

”Moldova are nevoie de o reformă a sistemului judiciar, una de calitate. Pentru o reformă de calitate este nevoie de timpul necesar. Trebuie să avansăm pe calea acestei reforme fără a pierde timp și a ne pripi. Această reformă trebuie să fie coerentă, domnule ministru, vă invit să evitați să legiferați pe bucăți”, a spus președintele Comisiei de la Veneția.

Buquicchio a îndemnat autoritățile de la Chișinău să facă reforma justiției în dialog constant cu toți actorii vizați, iar Ministerul Justiției și CSM să fie uniți.

”Dialog, dialog și iar dialog”, a punctat Gianni Buquicchio.

Parlamentul a votat astăzi în lectură finală modificarea Legii cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii. Proiectul a fost aprobat cu 51 de voturi. Deputații Blocului ACUM au părăsit sala de ședință înainte ca documentul să fie supus votului.

Documentul aprobat de Parlament prevede condițiile pe care trebuie să le întrunească persoanele care se vor în CSM. Pentru judecători se cere o vechime în muncă de cel puțin trei ani, să nu fie sancționat disciplinar și să obțină calificativul „foarte bine” la ultima evaluare.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram