/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

/DOC/ Sternioală poate fi reținut din nou! CSJ a anulat hotărârea Curții de Apel și a declarat legală decizia CSM prin care i-a fost ridicată imunitatea de judecător 

missing
16 ianuarie 2020, ora 17:04

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a anulat încheierea Curții de Apel Chișinău din 12 noiembrie 2019 prin care fusese suspendată decizia Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) în cazul lui Oleg Sternioală, prin care i-a fost ridicată imunitatea de judecător și s-a permis să fie cercetat penal, percheziționat și, eventual, reținut. CSJ a emis pe 15 ianuarie o decizie irevocabilă în care se spune că „soluția dată de prima instanță este greșită”.

CSJ a admis recursul Consiliului Superior al Magistraturii și a motivat că Oleg Sternioală „nu a invocat motive plauzibile în vederea dispunerii suspendării actului administrativ, iar motivele indicate în art. 172 alin. (2) Cod administrativ, care ar justifica suspendarea executării actului administrativ contestat nu sunt îndeplinite, întrucât paguba iminentă, precum şi ilegalitatea actului administrativ nu se prezumă, ci trebuie dovedite de persoana lezată, prin probe concludente şi pertinente. Or, din cererea înaintată nu sunt identificate, la această fază a procesului, niciunul din temeiurile de suspendare indicate în art. 172 alin. (2) Cod administrativ”.

„La depunerea cererii privind suspendarea actului administrativ, reclamantul nu a argumentat prin ce acţiuni anume, nedispunerea suspendării actului contestat ar duce la cauzarea unor daune sau prejudicii ireparabile dânsului”.

CSJ consideră incorect și argumentul Curții de Apel Chișinău, precum că membrii CSM  nu aveau dreptul să emită hotărârea prin care i-a fost ridicată imunitatea lui Sternioală, pentru că au fost revocați din funcții la ședința din 27 septembrie 2019 a Adunării Generale Extraordinare a Judecătorilor.

Faptul respectiv este și a fost cunoscut doar numai unui grup de judecători care au participat la Adunare. Respectiv, „hotărârea” adoptată la ședința din 27 septembrie 2019 nu este un fapt notoriu prezumat în virtutea prevederilor legale și, urma a fi probat. Este fapt notoriu că actualul CSM este recunoscut ca organ de autoadministrare judecătorească atât de către autoritățile naționale, cât și de cele internaționale”, se spune în hotărârea CSJ.

Amintim că, după decizia din noiembrie a Curții de Apel Chișinău, procurorii spuneau că nu mai pot efectua alte percheziții sau rețineri în dosarul lui Sternioală, iar probele acumulate până atunci riscau să fie declarate nule în instanță.

După decizia CSJ-ului din 15 ianuarie, care nu are drept de atac, procurorii pot dispune din nou efectuarea unor percheziții sau arestul fostului judecător Sternioală.

Amintim că Oleg Sternioală a interzis săptămâna trecută accesul procurorilor și experților imobiliari în casa sa pentru a evalua imobilul. Acesta l-a acuzat pe procurorul Roman Statnîi de  răspândirea unor informații „manipulatoare și mincinoase” în presă și a spus că oamenii legii nu intenționau să estimeze casa, ci să facă o percheziție neautorizată.

Avocatul lui Sternioală, despre blocarea accesului procurorilor în casa ex-magistratului: „Intenția era să facă o percheziție neautorizată”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram