/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

Ambasadorul Daniel Ioniță: Autoritățile de la București vor schimba logica finanțărilor pentru Republica Moldova

missing
17 ianuarie 2020, ora 09:50

Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță susține la rândul său că autoritățile de la București vor schimba logica finanțărilor pentru Republica Moldova. Potrivit diplomatului român, Bucureștiul va finanța doar proiecte concrete, la nivel local. De asemenea, Daniel Ioniță s-a arătat deranjat de faptul că în ciuda investițiilor mari ale României, sondajele arată că mulți dintre moldoveni consideră Rusia unul dintre principalii investitori.

„Cel puţin o perioadă vom fi foarte atenţi cu cine vom lucra, pentru că vrem ca cei care să fie beneficiarii cu adevărat a acestor proiecte sunt cetăţenii Republicii Moldova. La Chişinău când ajungi, vei fi surprins chiar şi ca diplomat străin să vezi câte vile frumoase câte maşini scumpe circulă, în condiţiile în care salariul în Republica Moldova este foarte jos. Este o discrepanţă uriaşă şi cu toate aceastea de fiecare dată se cer bani dinafară”, a declarat ambasadorul Daniel Ioniță, transmite tvr.ro.

„Am venit astăzi de la Chişinău pe drumul către Soroca. La un moment dat am văzut un panou mare pe care scrie că a fost construit cu ajutorul cetăţenilor americani. Circul des prin Republica Moldova, nu am văzut nicăieri vreun panou că acest obiectiv a fost construit cu banii din Rusia”, a mai menționat Excelența Sa.

Ambasadorul Daniel Ioniţă a reamintit şi despre cele aproape o mie de grădiniţe din Republica Moldova, renovate în ultimii ani doar cu banii oferiţi de guvernul de la Bucureşti.

„Chestia aia de proiecte punctuale finanţate de România  ca după aceea să nu să se ştie, am înţeles. Mă doare sufletul şi am primit întrebări din România – ce faceţi de ce finanţaţi grădiniţe în Republica Moldova, când aveţi grădiniţe nefinanţate în România. Anul trecut am avut o situaţie jenantă şi dezastruoasă, când un copil a căzut într-o hazna, fiindcă era în curtea şcolii. Cu toate astea, Guvernul României a finanţat multe obiective, aici, în Republica Moldova, fără ca să primim măcar un cuvânt de mulţumire”, a declarat Daniel Ioniță.

Amintim că ieri, președintele României, Klaus Iohannis a declarat la întâlnirea anuală cu șefii misiunilor diplomatice acreditați la Chișinău că România va relua cooperarea „deplină” cu Republica Moldova doar atunci când Guvernul de la Chișinău va demonstra acțiuni concrete care vizează continuarea parcursului european.

Șeful statului român dă asigurări că vor fi continuate doar proiectele de sprijin dedicate direct cetățenilor, proiectele cu impact la nivel local și cele de interconectare strategică. Potrivit lui Iohannis, este necesară continuarea reformelor din justiție, cele care vizează combaterea corupției.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram