/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Lupte grele, pericol atomic și noi reguli de mobilizare! Oficial: 3 mari amenințări pentru Moldova

/GRAFIC/ Expertul economic Veaceslav Ioniţă: Problema petroliştilor este că „uită” să micşoreze preţul benzinei

missing
19 ianuarie 2020, ora 10:34

Toată lumea se agită atunci când crește prețul benzinei la pompă și vor să prindă petroliștii de mână, dar exact acum ei sunt cei mai cinstiți, ori cea mai mare problemă a petroliștilor nu este atunci când ei majorează prețurile, dar atunci când ei uită să le micşoreze. De această părere este expertul economic Veaceslav Ioniţă.

Expertul a analizat cum schimbarea prețului BRENT influențează prețul benzinei in Republica Moldova. Pentru a arată aceasta corelație, el a transformat toate costurile în lei/litru, ținând cont de cotațiile internaționale ale petrolului și cursului valutar leu/USD.

„Prețul benzinei 95 este cel mediu de comercializare, care în ultimii trei ani este în mediu cu 1,8% mai mic decât la pompă. Astfel, dacă în luna ianuarie estimez prețul la pompă a benzinei 95 la nivel de 19 lei/litru, atunci prețul mediu de comercializare este de 18,67 lei/litru.

Deoarece ANRE publică datele cu o întârziere de trei – patru luni, pentru ultimele patru luni, am introdus estimările mele. Pentru o corelație mai bună am luat prețul mediu de comercializare a benzinei 95 și am scăzut TVA, acciza și prețul BRENT.

Pe final obținem o diferență care, nu este venitul petroliștilor, dar indicator al corelației dintre prețul internațional la petrol și prețul de comercializare în Republica Moldova a benzinei 95”, a scris Veaceslav Ioniţă pe pagina sa de Facebook.

Expertul economic a ajuns la concluzia că petroliștii „uită” să micşoreze prețul benzinei atunci când acesta scade pe plan internațional. Potrivit lui, anume în această perioadă petroliştii profită cel mai mult, dar  nimeni nu observă de regulă nimic.

Veaceslav Ioniţă a adus şi un exemplu elocvent în acest sens. El a amintit că în luna august 2019 prețul la petrol pe piețele internaționale a scăzut cu 1,46 lei/litru față de luna mai 2019, iar prețul mediu de comercializare era chiar mai mare decât în luna mai.

Foto: Facebook/ Veaceslav Ioniţă

Amintim că pe 17 ianuarie mai multe benzinării au afișat prețuri majorate la carburanți. Benzina s-a scumpit în mediu cu 55 de bani, motorina cu 65 de bani, iar gazul cu un leu și 20 de bani.

Consiliul Concurenței s-a sesizat cu privire la creșterea prețurilor la carburanți. Și ANRE a venit cu reacție la decizia de majorare a prețurilor. Într-un comunicat de presă, reprezentanții instituției subliniază că deocamdată nu au primit nicio informație referitor la modificările prețurilor de la operatorii de pe piață și au explicat cum sunt stabilite acestea.

Atunci expertul economic a spus că scumpirea benzinei este justificată de creșterea prețului la petrol pe piețele internaționale și de majorarea accizului de la 1 ianuarie.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram