Statul poate rezilia contractul de concesiune a Aeroportului Internațional Chișinău în baza mai multor motive. Toate opțiunile au fost analizate la ședința de astăzi a Consiliului Suprem de Securitate.

Președintele Igor Dodon a precizat că sunt cinci dosare penale deschise pe funcționarii care au organizat concursul în 2013 și au semnat contractul de concesiune a  aeroportului. Contractul poate fi reziliat pentru că nu a fost în interesul statului.

De asemenea, verificarea făcută de Agenția Proprietății Publice ar fi arătat că „Avia Invest” nu și-a respectat angajamentele investiționale. Până la finele anului 2019, compania trebuia să investească în aeroport 160 milioane de euro, dar în realitate au fost investite 94 de milioane de auro.

„Sursele investițiilor sunt interesante.  Din cele 94 de milioane,  59 de milioane sunt din taxele plătite de către pasageri. Le-am plătit noi cu dvs, din taxa de 9 euro. Guvernul va notifica investitorul că nu și-a respectat obligațiile”, a anunțat Igor Dodon.

La ședința de astăzi s-a mai decis ca reprezentanții Guvernului să verifice dacă autoritățile aveau dreptul  să transmită taxa de 9 euro prin contractul de cesiune.

„Această taxă este ilegală. Vom merge și pe pista asta. O să mergem pe toate filierele: lege, judecată sau Curtea Constituțională să anulăm această taxă”, promite șeful statului.

Igor Dodon s-a referit și la cererea înaintată în judecată de fosta guvernare împotriva „Avia Invest”, pentru declararea nulității contractului ce concesiune a Aeroportului Internațional Chișinău. Pe 24 ianuarie, cererea urmează a fi pusă pe rol, afirmă președintele.

Anterior, Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani i-a acordat Agenției Proprietății Publice un termen de 20 zile pentru înlăturarea lacunelor depistate în acțiunea înaintată de autoritățile statului.

Cererea pentru anularea contractului de concesiune a Aeroportului Chișinău a ajuns în instanță. Prima decizie a magistraților

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!