Fostul președinte al Curții Supreme de Justiție, Ion Druță, cercetat penal pentru îmbogățire ilicită și amestec în înfăptuirea justiției, a obținut licență de avocat. Decizia a fost luată joi de Comisia de licențiere a profesiei de avocat.
Aceasta poate fi contestată la sediul Râșcani al Judecătoriei Chișinău, în termen de 30 de zile.
Menționăm că la sfârșitul anului trecut, la Congresul Avocaților s-a decis majorarea taxei pentru obținerea licenței de avocat. Astfel, persoanele care dețin titlul de doctor, au cel puțin 10 ani vechime în muncă în funcția de judecător sau procuror și care în termen de 6 luni după demisia din funcțiile respective au solicitat eliberarea licenței pentru exercitarea profesiei de avocat, sunt scutite de efectuarea stagiului profesional.
Cu votul majorității absolute a membrilor prezenți, la Congres s-a hotărât faptul ca, acei candidaţii care întrunesc cerinţele de compatibilitate ale prevederilor sus menţionate, vor achita suma 100.000 lei pentru obţinerea licenţei de avocat. Decizia a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2020.
Ion Druță este cercetat penal în două cauze: una pentru îmbogățire ilicită și alta pentru amestec în înfăptuirea justiției. În timpul perchezițiilor în biroul magistratului, în cadrul primului dosar penal, au fost găsite documente care conțin descrieri succinte din mai multe dosare ajunse pe rol la Curtea Supremă de Justiție, cu indicarea numelor judecătorilor care ar urma să se ocupe de aceste cazuri și cu sugestii pentru magistrați ce decizii ar trebui să adopte.
Druță a fost reținut de procurorii anticorupție în octombrie, fiind plasat în arest pentru 72 de ore, ulterior eliberat, fiind cercetat în stare de libertate.
Pe 24 octombrie anul trecut, CSM a aprobat demisia lui Ion Druță din fotoliul de președinte al CSJ. Iar la mijlocul lunii decembrie, Druță a plecat din sistemul judecătoresc.
Fostul președinte CSJ, la fel ca și Oleg sterniaolă, fost magistrat în aceeași instituție, au primit indemnizații de sute de mii de lei la demisie.
Într-un răspuns trimis la solicitarea TV8, Curtea Supremă de Justiție a precizat că sumele pentru indemnizații au fost calculate și prezentate spre plată încă pe 27 decembrie 2019. Judecătorul Ion Druță a primit o indemnizație de 459 375 lei, iar Oleg Sternioală – 309 960 lei.
Precizăm că Legea cu privire la statutul judecătorului prevede că magistratului demisionat sau pensionat i se plăteşte o indemnizaţie unică de concediere egală cu 50% din „produsul înmulţirii salariului său mediu lunar la numărul de ani complet lucraţi în funcţia de judecător. Ion Druță a lucrat în system 26 de ani, iar Oleg Sternioală – 18 ani.