/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Alertă în toată țara și risc de baie de sânge! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

/DOC/ Decizia CSM a fost anulată! Judecătoarele Mariana Pitic și Viorica Mihailă revin la INJ

missing
13 februarie 2020, ora 16:35

Magistratele Mariana Pitic și Viorica Mihăilă vor reveni în Consiliul Institutului Național al Justiției. Decizia Consiliului Superior al Magistraturii din 23 iulie 2019, prin care acestea au fost revocate  din funcții, împreună cu judecătorul Ghenadie Pavliuc, a fost anulată de Curtea de Apel Chișinău, iar Curtea Supremă de Justiție a respins ieri recursul CSM.

Pretențiile celor două judecătoare au fost acceptate de Curtea de Apel Chișinău încă pe 29 noiembrie 2019. Instanța a anulat hotărârea CSM cu privire la demisia magistratelor, motivând că „legea prevede concret două situații în care CSM poate dispune revocarea membrului Consiliului INJ și anume: în cazul existenței circumstanțelor care exclud posibilitatea executării mandatului (deces, boală, concediu de maternitate, etc.) și la cererea Consiliului. În acest caz, demisia a fost aprobată în baza unor suspiciuni privind integritatea membrilor revocați, însă, acest fapt nu constituie temei legal de revocare, care ar fi prevăzut imperativ de lege”.

CSM nu a fost de acord cu decizia Curții de Apel și a făcut recurs la Curtea Supremă de Justiție, motivând că revocarea celor două judecătoare este întemeiată, iar suspiciunile de integritate constituie fapte ce nu necesită investigații suplimentare.

Motivele pentru care s-a solicitat revocarea judecătorilor sunt informații publice, televizate în mass-media. Intimatele au fost revocate dintr-o funcţie facultativă, iar desemnarea în această funcție este la latitudinea Consiliului Superior al Magistraturii. Or, menținerea în funcții de conducere a persoanelor asupra cărora au apărut dubii de integritate, părtinire şi implicare într-un mod sau altul la examinarea unor cauze, este contrară principiilor stalului de drept, iar CSM urmează să întreprindă măsurile necesare pentru asigurarea aplicării rapide a înlăturării de la funcții administrative a persoanelor, care fac obiceiul unor dubii rezonabile în materie de părtinire/implicare/integritate”, și-a argumentat CSM recursul.

Prin încheierea emisă ieri de CSJ, recursul depus de Consiliul Superior al Magistraturii a fost declarat inadmisibil, pentru că nu se încadrează în temeiurile legale.

Argumentele invocate în recurs se referă la dezacordul cu soluția pronunțată de către prima instanță, însă nu relevă asupra existenței greșelilor procedurale şi aplicării incorecte a dreptului material, respectiv nu constituie temei de casare a deciziei contestate”, au explicat judecătorii din completul de la CSJ.

Amintim că Mariana Pitic, Viorica Mihăilă și Ghenadie Pavliuc au fost revocați din Colegiul Institutului Național al Justiției în vara anului trecut, la cererea fostei ministre a Justiției Olesea Stamate.

Anterior și Ghenadie Pavliuc de la Judecătoria Chișinău s-a adresat în instanța de judecată, cerând anularea deciziei Consiliului Superior al Magistraturii din luna iulie 2019 prin care a fost exclus din Consiliul Institutului Național al Justiției.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram