/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 803: Explozii în Sumî și alertă în Europa! Ce ar face NATO, dacă Rusia va invada Moldova

Ultima oră! Cod portocaliu de risc sporit de infecție cu noul coronavirus în R. Moldova

missing
08 martie 2020, ora 08:51

Ministerul Sănătății și Protecției Sociale a emis Cod portocaliu de risc de infecție cu noul coronavirus, după ce o femeie revenită ieri din Italia a fost testată pozitiv la infecție. Autoritățile iau în calcul viarianta prelungirii vacanței de primăvară și închiderea instituțiilor de învățământ, dacă se vor înregistra cazuri de îmbolnăvire de transmitere locală.

„Cred că la moment e prematur pentru a lua această decizie, dar suntem cu mâna pe puls”, a declarat ministrul Educației, Corneliu Popovici, la ședința Comisiei Naționale extraordinare de sănătate publică, convocată în această dimineață, la ora 08:00.

Acesta a anunțat că a fost o situație de alertă la o instituție de învățământ din Strășeni, unde era un copil suspect la Coronavirus, care a revenit cu familia din China.

De asemenea, într-o școală a fost un număr mare de copii care s-au îmbolnăvit de gripă. „Este vorba despre irepsonsabilitatea managementului instituției. Copiii s-au îmbolnăvit din cauza condițiilor în care au loc studiile. Procesul didactic a fost oprit acolo si asteptăm explicații”, a adăugat Popovici.

Ministrul Apărării a informat cetățenii că sunt interzise vizitele rudelor în toate unitățile militare.

Premierul Ion Chicu a rugat să fie contactată Mitropolia Moldovei „pentru a sensibiliza asupra pericolelor coronavirusului” și, eventual, să nu fie desfășurate slujbe în biserici, pentru că acolo merg în special persoane mai în vârstă, care sunt cele mai vulnerabile în fața noului virus.

„Rugăm cetățenii să se informeze de pe canalele oficiale ale autorități, să nu se panicheze și să acționeze liniștit și să nu ascundă cazurile de îmbolnăvire, să se adreseze la medici la primele simptome. Nu avem înregistrate cazuri de transmistere locală, dar depinde cât de organizat vom acționa”, a precizat ministra Sănătății Viorica Dumbrăveanu.

Ieri, o femeie revenită din Italia cu o cursă avia Milano-Chișinău a fost diagnosticată cu noul coronavirus. Aceasta a fost luată la spital direct din aeroport, iar astăzi starea ei de sănătate este foarte gravă, dar stabilă. Femeia suferă de alte maladii, precum diabetul zaharat și hipertensiunea și medicii au luptat pentru viața ei pe parcursul nopții.

La bordul avionului venit din Milano s-au aflat 145 de pasageri, zece dintre care sunt cetățeni ai Ucrainei. Autoritățile au luat legătura cu toate persoanele și le-au informat despre riscuri și le-au rugat să stea izolate la domicilii. Medicii de familie monitorizează situația.

Ministra Sănătății Viorica Dumbrăveanu a precizat că mai multe persoane intenționau să se întoarcă în Italia peste câteva zile, dar acestora le va fi interzisă ieșirea de pe teritoriul R. Moldova mai devreme de 14 zile, fiind obligate să stea la domicilii în carantină.

La bordul avionului venit din Milano au fost 145 de persoane, care sunt plasate în carantină. Medicii luptă pentru viața femeii testate pozitiv la coronavirus

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram