/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Cum să rămâi optimist și productiv în timp ce muncești de acasă din cauza coronavirusului

12 martie 2020, ora 12:50

Autoritățile au luat măsuri pentru a evita răspândirea coronavirusului, inclusiv munca de acasă pentru angajații din mai multe domenii. Deși poate părea mai comod, lucrul de acasă vine la pachet și cu anumite dezavantaje pentru cei obișnuiți să plece în fiecare zi la birou și să aibă o anumită rutină. Iată câteva idei pentru a te adapta mai ușor.

Moldova, dar și alte multe state din întreaga lume au luat, printre alte măsuri de protecție împotriva răspândirii coronavirusului, și decizia ca angajații să muncească de acasă, acolo unde posibil. Hotărârea este luată pe o perioadă limitată de timp, însă poate fi oricând prelungită. Libertatea.ro scrie că studiile arată că munca de acasă nu este mai puțin stresantă și, de multe ori, poate apărea sentimentul de izolare. În plus, menținerea unui echilibru poate deveni dificilă. Așadar, iată concluziile la care au ajuns mai mulți profesioniști care lucrează de acasă și care au reușit să păstreze o rutină sănătoasă:

Loc special dedicat pentru munca de acasă

Foto: libertatea.ro

Chiar dacă nu ești la birou, este recomandat să ai și acasă un loc dedicat pentru a-ți îndeplini activitatea remote. În caz contrar, riști oricând să te trezești ca, în mijlocul canapelei fiind, în loc să-ți duci la bun sfârșit sarcinile, sfârșești prin a privi la televizor sau a fi distras de alte lucruri care nu au nicio legătură cu jobul.

Rutina de dimineață

Este posibil să fii tentat ca atunci când lucrezi de acasă să renunți la rutina ta zilnică. Acest lucru însă nu te ajută, ba dimpotrivă. Așadar, urmează-ți obiceiurile. Fă un duș, câteva exerciții care să-ți dea energie, meditează – dacă obișnuiești să faci asta – și ia un mic dejun sănătos.

Fă-ți un program de muncă acasă

Chiar dacă lucrezi de acasă, asta nu înseamnă că nu ar trebui să ai un program bine structurat. Este bine să te trezești în continuare la o oră fixă și să-ți organizezi ziua eficient, astfel încât să-ți îndeplinești task-urile și să fii cât mai productiv.

Bucură-te de împrejurimi

Unul din avantajele faptului că lucrezi de acasă este tocmai acela că te poți bucura de liniștea și familiaritatea casei tale. În plus, poți oricând să iei o pauză pentru a-ți aduna gândurile și a-ți bea cafeaua în orice alt loc din locuința ta în care te simți bine.

Asigură-te că și ceilalți îți respectă programul

Chiar dacă lucrezi de acasă, asta nu înseamnă că ești disponibil nonstop. Așadar, asigură-te că și persoanele cu care lucrezi, fie colaboratori, clienți, șefi sau colegi știu și respectă acest lucru.

Nu sta în pijamale

Este foarte tentat să rămâi în pijamale, în vârful patului toată ziua, atunci când lucrezi de acasă. Cei care lucrează de foarte mult timp remote susțin că o ținută care să le permită în orice clipă să iasă din casă este de mare ajutor în cazul în care apare orice întâlnire neprevăzută sau în cazul unui video-call. În plus, și starea ta se va schimba în momentul în care, în locul pijamalelor, vei alege o altă ținută.

Fă mișcare

Odată cu munca de acasă riști să devii și sedentar. Așadar, fă-ți o rutină pentru a face mișcare. Poți ieși să alergi sau să faci câteva exerciții în aer liber, dimineața devreme, sau poți să deschizi larg ferestrele și să faci acest lucru chiar la tine în casă.

Ia-ți pauze pentru activități casnice scurte

Indiferent că lucrezi de acasă sau de la birou, ai nevoie, din când în când, de scurte pauze. Dacă la birou, în pauză ieși cu colegii la o cafea, acasă fiind, poți profita de aceste momente de respiro și să faci câteva scurte activități casnice. Poți să bagi vasele sau rufele la spălat ori le poți scoate dacă sunt deja spălate. Poți ieși să arunci gunoiul, poți să uzi florile sau să faci ordine în cameră. Orice crezi că-ți va elibera pentru câteva minute creierul.

Sună-ți prietenii și colaboratorii, socializează

Unul dintre impedimentele ce vin la pachet cu munca de acasă este lipsa socializării. Însă poți oricând să-ți suni colegii, colaboratorii sau chiar prietenii, fie că aveți de discutat lucruri legate de job, fie că vreți pur și simplu să schimbați câteva vorbe.

Pune-ți alarma să sune pentru a bea apă și a te mișca

Și acasă, și la birou există oricând riscul de a uita să te mai ridici de pe scaun, din fața laptopului. Așadar, pune-ți alarma să sune la un anumit interval de timp pentru a te ridica să bei apă, să-ți relaxezi puțin mușchii și să iei o gură de aer.

Foto: canva

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram