Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a refuzat inițierea controlului privind respectarea regimului juridic al conflictelor de interese în privința lui Alexei Paniș, magistratul de la Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani care a pronunțat pe 31 decembrie 2021, decizia prin careVladislav Clima a fost restabilit la șefia Curții de Apel Chișinău.
Refuzul vine după ce, Alexei Paniș, judecător la Judecătoria Chișinău, a sesizat ANI după ce SIS a făcut, la rândul său interpelări la CNA și Procuratura Generală pe marginea acțiunilor sale în acest caz.
Potrivit sesizării, pețitorul a solicitat elucidarea tuturor circumstanțelor legate de examinarea de către Alexei Paniș, magistrat la Judecătoria Chișinău, și adoptarea hotărârii judecătorești prin care a dispus cu caracter executoriu repunerea lui Vladislav Clima în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău.
Prin urmare, esizarea a fost repartizată aleatoriu inspectorului de integritate Cristina Ciubotaru care a dispus refuzul.
„În urma analizei celor expuse în sesizare și prin prisma prevederilor legale, inspectorul reține că situația în care deținând calitatea de subiect al declarării și aflându-se în exercițiul funcției de judecător la Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani, la luarea deciziei prin care a dispus cu caracter executoriu repunerea în funcția administrativă de președinte al Curții de Apel Chișinău, dl Paniș Alexei nu s-a aflat în situație de conflict de interese. Or, în acestă situație nu denotă prezența interesului personal”, se arată în procesul verbal.
Într-o altă sesizare, SIS menționează că în perioada 20.04.1999-09.04.2019, Ștefan Paniș, tatăl judecătorului Alexei Paniș, figura ca fondator a SRL. Panclip, perioadă în care Ion Clima, fratele tatălui lui Vladislav Clima avea aceeași calitate de director.
Amintim că potrivit unei decizii luate vineri, 31 decembrie, de magistratul Judecătoriei Râșcani, Alexei Paniș, Vladislav Clima a fost repus în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău.
Asta după ce în 28 mai, Maia Sandu a anulat decretul prin care Vladislav Clima a fost numit în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău, întrucât, potrivit ei, CSM ar fi încălcat procedurile legale și ar fi admis un conflict de interese inadmisibil, atunci când a propus numirea lui Clima în această funcție.
Ulterior, în data de 14 iulie, Clima a acționat-o în judecată pe președinta Republicii Moldova, Maia Sandu. Magistratul a solicitat Judecătoriei Chișinău să fie verificată legalitatea decretului prin care a fost demis din funcția de președinte al Curții de Apel. Președinția a contestat decizia prin care a fost anulat decretul de demitere a lui Vladislav Clima din funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău. Luni, 10 ianuarie, Clima s-a întors la muncă.
Alexei Paniș este unul din magistrații care a emis hotărârea prin care judecătorul Igor Vornicescu și-a primit sentința în dosarul „Laundromat”. Împreună cu alți doi colegi, în anul 2020 acesta a examinat și litigiul dintre Vladimir Țurcan și Domnica Manole pentru șefia Curții Constituționale. Tot el este judecătorul care a pronunțat decizie și pe dosarul deputatului fugar Ilan Șor, privind anularea actelor de identitate eliberate cu încălcarea procedurilor legale.