Procuratura Anticorupție (PA) vine cu unele precizări, în ceea ce privește citarea soției lui Igor Dodon. Potrivit PA, declarațiile apărute pe rețelele de socializare, potrivit cărora Galina Dodon ar fi fost oprită în trafic pentru a primi citația, sunt false.
„Cu referire la citarea la Procuratura Anticorupție a dnei Galina Dodon, venim cu unele precizări, care indică la caracterul fals al declarațiilor apărute pe rețelele de socializare prin care subiectul investigației în dosarul „Kuliok”, încearcă să manipuleze opinia publică.
În ceea ce privește afirmațiile, precum că dna Galina Dodon a fost stopată în trafic de către poliție pentru înmânarea citației, acestea nu corespund circumstanțelor reale.
În realitate, ofițerul de investigații din cadrul grupului de urmărire penală, care se deplasa spre domiciliul familiei Dodon pentru înmânarea citației, văzând că autoturismul dnei Galina Dodon era parcat în apropierea liceului Prometeu din mun. Chișinău, s-a apropiat de aceasta și i-a înmânat citația”, precizează PA.
Galina Dodon, soția fostului președinte al Republicii Moldova, a fost citată la Procuratură pentru a fi audiată în calitate de învinuit în dosarul cunoscut sub numele generic „Kuliok”, în care este bănuit soțul său, Igor Dodon. Anunțul a fost făcut de Procuratura Anticorupție (PA), care spune că „există probe că ar fi participat la comiterea infracțiunii”.
Potrivit Procuraturii, și alte persoane complici la săvârșirea infracțiunilor, au fost citate în vederea înaintării învinuirii și audierii în calitate de învinuiți în același dosar.
„Investigațiile efectuate de către procurorii anticorupție pe această cauză penală, pe lângă alte infracțiuni, se referă inclusiv la infracțiunea de îmbogățire ilicită. În acest context, sunt investigate mai multe persoane în privința cărora există probe că ar fi participat la comiterea infracțiunii”, scrie PA.
Procuratura mai menționează că „persoanele în privința cărora există probe că ar fi comis infracțiunea, nu pot fi audiate în calitate de martori, iar statutul de învinuit atribuit persoanelor acordă acestora garanții sporite la exercitarea dreptului la apărare în cadrul procesului penal”.
Anterior, Igor Dodon, care se află în prezent, în arest la domiciliu, a anunțat că soția sa a fost citată la Procuratură.
„Procurorii i-au înmânat citație soției mele și o invită la procuratură să o pună sub învinuire, după ce au oprit-o în trafic, pe drum, când mergea cu copiii la lecția de şah (probabil este filată non-stop). Este un caz fără precedent pentru Republica Moldova, când dorința de răfuială asupra oponentului politic o împinge pe Maia Sandu, președinte actual al țării, să-mi atace soția, copiii, mama, rudele apropiate”, scrie Dodon pe pagina sa de Facebook.
„Repet şi mă adresez din nou către Maia Sandu și procurorii săi - eliberați-vă de ura voastră și de complexele voastre în raport cu mine personal, dar lăsați-mi soția, copiii şi familia în pace. Există lucruri care nu se iartă. Şi neapărat va veni timpul când veți răspunde dur pentru aceste fărădelegi”, mai scrie acesta.
TV8.md reamintește că pe 24 mai, Procurorii Anticorupție, în comun cu ofițerii CNA și SIS au efectuat 10 percheziții acasă la fostul șef de stat, Igor Dodon, inclusiv la alte locații și imobile deținute prin persoane interpuse. Potrivit Procuraturii, descinderile au avut loc în cadrul unui dosar penal pornit în temeiul bănuielii rezonabile de comitere a infracțiunii de corupere activă, acceptarea finanțării partidului politic, trădare de patrie și de îmbogățire ilicită.
În urma perchezițiilor au fost ridicate sume mari de bani și obiecte de lux, în valoare totală de zeci de milioane de lei. Persoanele vizate au încercat să ascundă bunuri și documente purtătoare de informații, iar una dintre ele „a încercat să distrugă probe prin înghițire”.
Pe 26 mai, Igor Dodon a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile, iar complicele care ar fi și cumnatul fostului șef de stat, cel care a vrut sa înghită recipisa a primit 30 de zile de arest preventiv la Penitenciarul nr. 13.
În vara anului trecut, Procuratura Anticorupție a anunțat că a dispus neînceperea urmăririi penale în cadrul procesului penal pornit în baza denunțului lui Iurie Reniță prin care cerea investigarea circumstanțelor rezultate din înregistrările video în care Igor Dodon ar fi primit de la fostul lider PDM o pungă, în care se prezuma că ar fi fost bani. Procuratura a decis atunci că faptele persoanelor vizate în înregistrări nu întrunesc elementele vreunei infracțiuni.
De la deschiderea dosarului, Igor Dodon, a declarat că acest este unul politic, la comanda președintei, iar el nu are nicio vină.
De cealaltă parte, președinta Maia Sandu a declarat că dacă Igor Dodon crede că este cinstit, atunci nu are de ce să își facă griji de cum va derula dosarul acestuia. Șefa statului speră ca „Procuratura nu face jocuri politice nici la indicația cuiva și nici din propria inițiativă”, iar procurorii vor acționa în conformitate cu legea.
Președinta a declarat în cadrul unei conferințe de presă că a aflat despre reținerea lui Igor Dodon din presă, iar mai multe detalii despre dosar nu cunoaște, însă tot ce își dorește este „o justiție independentă și profesionistă care să respecte în primul rând legea”. Totodată, Maia Sandu, a negat acuzațiile înaintate de Igor Dodon, precum că grupul de procurori ar fi condus de Ambasada SUA.
Dodon a fost recent subiectul unei investigații „Cutia Neagră PLUS”. Ancheta a scos la iveală schema prin care fostul președinte Igor Dodon și-a cumpărat casa de milioane de la Buiucani, tăinuind proveniența banilor. Deși a negat întotdeauna acest lucru, sursele noastre susțin că Igor Dodon a investit din start în construcția casei de pe strada Xenopol și vizita în permanență șantierul, de când au început constructorii să ridice casa. Contractul de investiție a fost semnat în anul 2007, pe când Dodon ocupa funcția de ministru al Economiei. Detalii, în INVESTIGAȚIE.
Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md