Procurorii anticorupție, ofițerii Centrului Național Anticorupție și cei ai Serviciului de Informații și Securitate au efectuat marți, 24 mai, zece percheziții în imobile și automobile care aparțin fostului președinte al țării, Igor Dodon și unor persoane interpuse. Descinderile au avut loc în dosarul cunoscut sub numele generic „kuliok”, iar în urma acestora, au fost ridicate sume mari de bani și obiecte de lux, în valoare totală de zeci de milioane de lei.
„Subiecții principali sunt un fost președinte și persoane interpuse, care au tangență la săvârșirea faptelor. Au fost depistate bunuri de lux, mijloace bănești în valută națională și străină, chitanțe, documente, recipise, care urmează a fi examinate”, a declarat într-un briefing șefa interimară a PA, Elena Cazacova.
Potrivit procurorului, persoanele vizate au încercat să ascundă bunuri și documente purtătoare de informații, iar una dintre ele „a încercat să distrugă probe prin înghițire”.
„În una dintre locațiile percheziționate, au fost depistate peste 600 de mii de lei, iar într-un plic cu simbolica unui partid - 17 mii de euro și o mie de dolari”, a menționat Elena Cazacova.
„În urma perchezițiilor, s-a constatat că la începutul anului 2022, persoanele supuse cercetărilor și interpuse au beneficiat de surse pe care nu le cunoaștem, în vederea obținerii unor tururi turistice de peste 4 milioane de ruble rusești”, a adăugat procurorul anticorupție.
Pe numele lui Igor Dodon și altor persoane, au fost dispuse măsuri de arest pentru 72 de ore.
TV8.md precizează că procurorii anticorupție, în comun cu ofițerii CNA și SIS au descins cu percheziții acasă, dar și în alte locații care aparțin fostului șef de stat, Igor Dodon. Potrivit Procuraturii, descinderile au loc în cadrul unui dosar penal pornit în temeiul bănuielii rezonabile de comitere a infracțiunii de corupere pasivă, prevăzute de art.324, care se pedepsește cu până la șapte ani de închisoare.
De asemenea, fostul șef de stat este bănuit de acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminala, pentru care riscă cel puțin trei ani de închisoare, de trădare de patrie, care se pedepsește cu cel puțin 12 ani de detenție și de îmbogățire ilicită, pentru care ar putea face alți până la 7 ani de pușcărie.
Săptămâna trecută, fostul deputat Iurie Reniță, cel care a făcut denunț la Procuratură în dosarul faimosului „kuliok”, a anunțat că Curtea de Apel Chișinău a casat integral hotărârea Judecătoriei Chișinău, sectorul Ciocana, privind menținerea Ordonanței de neîncepere a urmăririi penale împotriva lui Igor Dodon, precum și anularea aceleiași Ordonanțe, semnată de fostul procuror-adjunct al Procuraturii Anticorupție, Vasile Levițki.