Deputatul PAS, Radu Marian, a venit cu o reacție pe canalul său de Telegram, după ce Curtea de Apel Chișinău a decis miercuri, 23 noiembrie, rezilierea contractului de concesiune a Aeroportului Internațional Chișinău. Marian susține că acesta ar fi un motiv pentru care partidul Șor ar fi încercat să destabilizeze situația din țară, „ca să scape de pedeapsă, ca să împiedice întoarcerea averilor și activelor furate de ei”.
„Aeroportul Internațional Chișinău revine în proprietatea statului! Curtea de Apel a luat cu puțin timp în urmă o decizie definitivă și executorie!
Gruparea hoției și războiului este azi în doliu. Acum sper că toată lumea înțelege de ce gruparea criminală șor a încercat în ultima perioadă să destabilizeze țara, și anume ca să scape de pedeapsă, ca să împiedice întoarcerea averilor și activelor furate de ei înapoi către cetățeni. Nu le reușește.
Încet-încet, se face dreptate și în țara noastră”, a scris Marian pe Telegram.
TV8.md reamintește că Aeroportul Internațional Chișinău revine în proprietatea statului, după șapte ani de când a fost concesionat de compania Avia Invest. Decizia Curții de Apel este executorie, dar poate fi contestată. Compania Avia Invest se arată nemulțumită de decizia Curții de Apel și spune că va o ataca la Curtea Supremă de Justiție.
„Rezilierea ilegală a contractului de concesiune costă statul peste 90 de milioane de euro. Avia Invest consideră că decizia Curții de Apel Chișinău privind rezilierea contractului de concesiune a Aeroportului Chișinău este ilegală și va fi atacată necondiționat la Curtea Supremă de Justiție”, scrie într-un comunicat al Aeroportului Internațional Chișinău. Potrivit Avia Invest, motivul rezilierii ar fi neprezentarea unei garanții privind buna execuției a contractului.
pe 8 iulie 2020, Agenția Proprietății Publice a înaintat SRL „Avia Invest” o notificare, prin care a anunțat despre rezoluțiunea contractului de concesiune a activelor ÎS „Aeroportul Internațional Chișinău”, din motivul neonorării de către concesionar a obligației contractuale privind prezentarea garanției de bună execuție a angajamentelor investiționale.
Ulterior, SRL „Avia Invest” a venit cu o cerere prealabilă de anulare a notificării de rezoluțiune, cerere respinsă integral de către Agenția Proprietății Publice. Drept urmare, compania a depus o cerere de chemare în judecată în instanța de contencios administrativ.
Hotărârea instanței în acest sens nu este definitivă, astfel SRL „Avia Invest” are dreptul de a o contesta în Curtea de Apel Chișinău.
Anterior, conducerea APP a declarat că reprezentanții „Avia Invest” nu și-ar executa obligativitatea stabilită în programul investițional atât pentru etapa întâi cât și pentru etapa a doua. Cei din urmă au venit cu o reacție la scurt timp și au precizat că aceste declarații sunt doar presiuni politice, care urmăresc preluarea printr-un atac de tip raider a companiei.
De asemenea, APP a comunicat anterior că „Avia Invest” a acumulat restanțe la capitolul investiții în jur de 66.2 milioane de euro. Cu toate acestea, de cealaltă parte, responsabilii de la „Avia Invest” au spus că autoritățile municipale refuză repetat să emită actele pentru construcția noului terminal.
În luna decembrie 2021, Consiliul Superior de Securitate a examinat acțiunile autorităților stalului în problema concesionării Aeroportului Internațional Chișinău, în cadrul ședinței, fiind audiații reprezentanții instituțiilor publice, în a căror competență este să verifice situația privind concesionarea Aeroportului.
În urma ședinței, CSS a recomandat finalizarea procesului de evaluare a prejudiciului cauzat de acțiunile concertate de preluare de la stat a Aeroportului, iar securitatea cetățenilor care apelează la serviciile Aeroportului, să fie asigurate de instituții ce nu depind financiar de concesionari.