9 luni de război în Ucraina: Frig, beznă și cadou macabru din Rusia pentru UE. Lukașenko ameninţă Ucraina cu distrugerea completă

missing
24 ноября 2022, час 17:28

Atacurile rusești de miercuri au afectat grav capitala Ucrainei. Aproape 80% din locuitorii Kievului au rămas fără apă și fără electricitate. În acest context, Volodimir Zelenski a denunțat miercuri în faţa Consiliului de Securitate al ONU drept o crimă împotriva umanităţii atacul Rusiei asupra infrastructurii energetice ucrainene. Totodată, Kremlinul anunță că Ucraina poate pune capăt suferinței dacă îndeplinește cererile Rusiei, iar președintele belarus Alexandr Lukaşenko ameninţă Ucraina cu distrugerea totală.

UPDATE Statele Unite vor trimite Ucrainei încă 400 de milioane de dolari sub formă de asistență militară menită să ajute țara să se apere împotriva „atacurilor necruțătoare” ale Rusiei asupra infrastructurii sale energetice înainte de iarnă, a anunțat miercuri administrația Biden. Armele, munițiile, rachetele de apărare antiaeriană și vehiculele suplimentare, care vor fi scoase din stocurile Departamentului Apărării, vin în contextul în care Ucraina se confruntă cu un bombardament aerian neîncetat, Rusia căutând să afecteze infrastructura critică pentru marile orașe.

UPDATE Vladimir Putin a fost întâmpinat cu proteste la Erevan, capitala Armeniei, unde s-a deplasat pentru summmitul Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC).

UPDATE Industria de armament din Europa de Est produce tunuri, proiectile de artilerie şi alte materiale militare într-un ritm nemaiîntâlnit de la Războiul Rece, în timp ce guvernele din regiune conduc eforturile de a ajuta Ucraina în lupta sa împotriva Rusiei, scrie Reuters.

UPDATE Guvernul Germaniei este surprins de schimbarea poziţiei Poloniei privind sistemul antiaerian Patriot, în condiţiile în care, deşi iniţial acceptase oferta Berlinului, Varşovia vrea acum staţionarea bateriilor de apărare aeriană pe partea ucraineană a frontierei.

UPDATE Forțele armate ale Rusiei au început să primească un lansator multiplu de rachete comparabil cu sistemele americane HIMARS, scrie Pravda.ru, citând un expert militar în acest sens, notează HotNews. Trupele Moscovei aveau 20 de lansatoare multiple Tornado-S înainte de declanșarea războiului pe 24 februarie iar acum forțele rusești au început să primească noi „livrări active” ale acestor arme.

UPDATE Statul Major General al forţelor armate ucrainene a transmis joi, 24 noiembrie, că Rusia pregăteşte de o manieră iminentă comiterea unui ”act provocator” pe teritoriul belarus pentru a atrage această ţară aliată Moscovei în războiul din Ucraina, potrivit EFE.

UPDATE Kremlinul a negat din nou joi, 24 noiembrie, atacurile comise asupra civililor din Ucraina și a vorbit despre cum poate ”pune capăt suferințelor” populației Kievul, relatează Reuters. Întrebat cum poate fi reconciliată suferința populației civile din Ucraina cu pozițiile președintelui Vladimir Putin, Peskov a răspuns: ”Conducerea Ucrainei are toate oportunitățile de a readuce situația la normalitate, are toate oportunitățile de a rezolva situația în așa fel încât să îndeplinească cerințele părții ruse și, în consecință, să pună capăt tuturor suferințelor posibile în rândul populației”, potrivit Adevărul.

UPDATE Aliaţii din NATO au efectuat miercuri un exerciţiu militar pentru a testa apărarea aeriană şi apărarea antirachetă din România. Acest test a fost efectuat la circa o săptămână după ce o rachetă rătăcită s-a prăbuşit în Polonia şi a scos în evidență breșele din scutul aerian al Alianţei Nord-Atlantice, conform Reuters, citat de Agerpres.

UPDATE Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a declarat că sfârşitul războiului este responsabilitatea Ucrainei şi că, dacă nu se ”opreşte”, conflictul se va termina cu ”distrugerea completă” a ţării, relatează The Guardian, preluat de News.ro. În replică, consilierul ministrului ucrainean de Interne a spus că acesta este "teatrul absurdului".

UPDATE Președintele rus Vladimir Putin se va întâlni cu mamele rezerviștilor chemați să lupte în Ucraina. Evenimentul va avea loc în ajunul „Ziua Mamei”, sărbătorită anul acesta pe 27 noiembrie, a informat serviciul de presă de la Kremlin, după cum relatează joi publicația rusă Vedomosti.

UPDATE Ucraina şi-a închis graniţele cu România şi Ungaria din cauza avariilor majore la sistemul energetic cauzat de bombardamentele armatei ruse. Serviciul de Stat al Frontierelor din Ucraina a anunțat, joi, că punctele de trecere a frontierei cu România și Ungaria au fost închise.

UPDATE Angela Merkel afirmă că a vrut să organizeze discuții la nivel european cu președintele rus Vladimir Putin anul trecut, înainte ca acesta să invadeze Ucraina, dar că în cele din urmă a ajuns la concluzia că nu îl va putea influența pe acesta până să părăsească funcția de cancelar, relatează Reuters.

UPDATE Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a spus, joi, despre Boris Johnson că este „un mare prieten al Ucrainei”, înainte de a anunța că fostului premier britanic i s-a acordat titlul de cetățean de onoare al capitalei Ucrainei, informează Sky News.

UPDATE Miniştrii de externe din Grupul statelor puternic industrializate (G7) vor discuta, în cadrul unei reuniuni care va avea loc săptămâna viitoare la București, despre cum să sprijine în continuare Ucraina în asigurarea aprovizionării sale cu energie, a declarat joi pe Twitter ministrul de Externe al Germaniei, Annalena Baerbock.

UPDATE Rusia a generat un „pericol real de catastrofă nucleară și radioactivă" prin lansarea unor atacuri în urma cărora toate reactoarele nucleare din Ucraina au fost deconectate de la rețeaua de energie electrică pentru prima dată în ultimii 40 de ani, a spus șeful departamentului de energie nucleară din Ucraina, citat de Reuters.

UPDATE Liderul de la Paris susține că Republica Moldova, țară care are probleme cu aprovizionarea energiei electrice din cauza bombardamentelor ruse din Ucraina, nu va rămâne singură în această iarnă și va beneficia de sprijin internațional.

UPDATE Aleksandr Lukașenko, președintele Belarusului, a declarat că Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO) ar putea fi dizolvată dacă Rusia pierde războiul din Ucraina este din ce în ce mai populară, a declarat el în cadrul summitului organizat la Erevan (Armenia), potrivit Ukrainska Pravda.

UPDATE Disperate să îşi salveze fiii şi soţii de pe frontul din Ucraina, femeile din Rusia fac presiuni asupra Kremlinului, în cea mai recentă manifestare a nemulţumirilor din ce în ce mai mari cauzate de război, a raportat Bloomberg.

UPDATE Guvernul premierului Viktor Orban a declarat că este dispus să îşi plătească partea sa de sprijin pentru Ucraina, dar ar prefera să o plătească bilateral decât prin intermediul împrumutului comun al UE. Ungaria va oferi Ucrainei un ajutor financiar în valoare de 187 de milioane de euro, drept contribuție la un pachet de sprijin planificat de UE în valoare de până la 18 miliarde de euro în 2023, potrivit unui decret guvernamental.

UPDATE Vladimir Putin pare să nu mai fie frecventabil nici măcar pentru aliații lui din cadrul Organizației Tratatului de Securitate Colectivă, o alianță militară formată de Rusia împreună cu mai multe state foste sovietice. În poza de grup de la începutul întâlnirii, ceilalți lideri autocrați s-au distanțat în mod vizibil de Putin, care, deși s-a așezat în mijloc, a rămas izolat, notează Digi24.

UPDATE Președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, e gata să meargă până în pânzele albe alături de Vladimir Putin și spune că distrugerea Rusiei înseamnă și distrugerea țării sale. Lukașenko a vorbit la Erevan, în Armenia, unde Belarus a preluat perședinția Organizației Tratatului de Securitate Colectivă, discursul lui fiind redat de agenția de presă de stat Belta, notează Libertatea.

UPDATE Ungaria va achiziţiona de la Israel unul din cele mai moderne sisteme de radar din lume, a declarat miercuri seara pe postul de ştiri Hir TV ministrul ungar al apărării, Kristof Szalay-Bobrovniczky, transmite MTI.

UPDATE Aproximativ 70 de prizonieri de război din Ucraina şi Rusia au fost eliberaţi în cadrul unui schimb stabilit de ucraineni şi ruşi, potrivit Sky News. Reprezentanți ai Rusiei și Ucrainei s-au întâlnit săptămâna trecută în Emiratele Arabe Unite pentru a discuta posibilitatea unui schimb de prizonieri de război, potrivit unui raport al Reuters.

UPDATE Uniunea Europeană lucrează la al 9-lea set de sancțiuni contra Rusiei, a anunțat joi președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în timpul unei vizite în Finlanda, informează Reuters.

UPDATE O echipă medicală de la un spital din Kiev a terminat cu bine o operație pe cord făcută în timpul atacurilor aeriene care au lăsat orașul în beznă.

UPDATE Serviciul federal de securitate al Rusiei (FSB) a afirmat că a împiedicat serviciile speciale ucrainene să efectueze ceea ce a spus că ar fi un sabotaj asupra gazoductului „South Stream”, au relatat agențiile de presă rusești.

UPDATE Evgheni Prigojin, liderul mercenarilor Wagner, susține că a trimis Parlamentului European un baros, în amintirea manierei macabre în care ar fi fost ucis unul dintre dezertorii grupului. Gestul vine în contextul în care, miercuri, instituția europeană a declarat Rusia „stat sponsor al terorismului”, transmite The Moscow Times.

UPDATE Cele trei centrale nucleare ucrainene aflate sub controlul Kievului au putut fi reconectate la reţeaua electrică, după ce au fost decuplate cu o zi înainte ca urmare a loviturilor masive ruse, a anunţat joi Ministerul Energeticii din Ucraina, informează AFP.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunţat miercuri în faţa Consiliului de Securitate al ONU drept o crimă împotriva umanităţii atacul Rusiei asupra infrastructurii energetice ucrainene, transmite AFP.

UPDATE Kremlinul a comandat în secret o serie de sondaje de opinie pentru a vedea care este atitudinea rușilor cu privire la războiul din Ucraina, iar rezultatele nu sunt deloc încurajatoare pentru Vladimir Putin, notează Digi24.

UPDATE Cel mai bun lucru pe care-l putem face pentru pace este să ne mărim sprijinul militar, economic și umanitar pentru Ucraina, până în acea zi în care ea va fi în măsură să negocieze de pe o poziție de forță, scrie istoricul britanic Timothy Garton Ash în The Guardian, citează Rador.

UPDATE "Propun să recunoaștem Parlamentul European ca sponsor al idioţeniei", a fost reacţia purtătorului de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova vizavi de rezoluția aprobată de Parlamentul European care recunoaște Rusia drept "sponsor al terorismului".

UPDATE Șefa departamentului pentru afaceri politice al ONU, Rosemary DiCarlo, a declarat miercuri, în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, că schimbul de 35 de prizonieri ruși și 36 de prizonieri ucraineni a fost o evoluție pozitivă în contextul „veștilor sumbre” privind loviturile rusești asupra Ucrainei. DiCarlo a încurajat părțile să continue schimburile și să respecte dreptul umanitar internațional în ceea ce privește prizonierii de război.

UPDATE Centrala nucleară ucraineană din Zaporojie a fost din nou deconectată de la alimentarea externă cu energie electrică și se bazează pe generatoare diesel de urgență, a anunțat miercuri Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), potrivit Al Jazeera. „Ultimul incident (…) evidențiază situația din ce în ce mai precară și mai dificilă a siguranței și securității nucleare”, a transmis organismul de supraveghere nucleară din cadrul ONU, într-un comunicat de presă.

UPDATE Alimentarea cu energie electrică a fost restabilită în aproape 90% din orașul Lvov, au anunțat miercuri oficialii ucraineni, după noua serie de atacuri rusești care au lăsat fără electricitate o mare parte din țară, relatează CNN. Într-un comunicat transmis pe Telegram, primarul din Liov, Andriy Sadovyi, a afirmat că întreruperile planificate, care au devenit regulate în timpul invaziei, vor continua din cauza infrastructurii energetice avariate de război, „astfel încât unele case ar putea rămâne fără electricitate”. De asemenea, apa și încălzirea au fost restabilite și toate serviciile orașului funcționează, a adăugat edilul.

UPDATE Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei a denunţat miercuri în faţa Consiliului de Securitate al ONU drept o crimă împotriva umanităţii atacul Rusiei asupra infrastructurii energetice ucrainene, scrie ziarul ucrainean Ukrainskaia Pravda. „Cu temperaturi sub zero, câteva milioane de oameni fără alimentare cu energie electrică, căldură şi apă, aceasta este, evident, o crimă împotriva umanităţii”, a declarat Volodimir Zelenski, miercuri, într-o scurtă declaraţie adresată Consiliului de Securitate prin legătură video în timpul unei reuniuni de urgenţă pe care a solicitat-o. 

Război în Ucraina, ziua 273: Atac masiv cu rachete și pană de curent uriașă în Moldova. UE declară Rusia „sponsor al terorismului”
Război în Ucraina, ziua 272: Atac cu drone în Crimeea și avertizare din Israel pentru Rusia. Banca Mondială acordă un nou ajutor

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldovenească. Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. Șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, face dezvăluiri incendiare la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024

Неизвестный сообщил о минировании торгового центра в Кишиневе. Тревога оказалась ложной
Неизвестный сообщил о минировании торгового центра в Кишиневе. Тревога оказалась ложной
Попытки сдать в аренду коммерческие площади в аэропорту Кишинева снова не увенчались успехом
Попытки сдать в аренду коммерческие площади в аэропорту Кишинева снова не увенчались успехом
ЕС предоставит Украине займ в €35 млрд. Его погасят конфискованными активами РФ
ЕС предоставит Украине займ в €35 млрд. Его погасят конфискованными активами РФ
Расследование подкупа голосов: в Молдове идентифицируют клиентов российского "Промсвязьбанка"
Расследование подкупа голосов: в Молдове идентифицируют клиентов российского "Промсвязьбанка"
/ВИДЕО/ Трагическое происшествие в Бессарабке: мужчина упал в цистерну и погиб
/ВИДЕО/ Трагическое происшествие в Бессарабке: мужчина упал в цистерну и погиб

/VIDEO/ Verde-n ochi: De ce hoții din Moldova se tem de UE și se opun procesului de integrare al țării noastre?

missing
21 сентября 2024, час 22:33

În ediția de astăzi a editorialului Verde-n ochi cu Mariana Rață aflăm de ce corupții și criminalii se tem de Uniunea Europeană și se opun procesului de integrare a Republicii Moldova în UE. 

Principalul motiv este frica de pușcărie. În momentul în care R. Moldova va deveni membră a UE, marii corupți din R. Moldova nu vor mai putea scăpa de pușcărie decât refugiindu-se în Rusia sau Africa. Cel mai dureros pentru ei însă este că vor pierde toate bunurile obținute prin fraudă -  case luxoase, mașini scumpe, avioane, iahturi, conturile bancare ticsite cu bani furați de la noi. Și nu mă refer aici la un vis frumos, ci la date concrete, confirmate oficial!

Ca să nu vă plictisesc cu multe cifre, am să vă arăt doar o hartă a lumii. Țările colorate în nuanțe de roșu sunt cele mai corupte din lume, iar cel colorate în galben - sunt cele mai puțin afectate de corupție. 

Așa cum se vede din desen, statele cele mai reziliente în fața corupției se găsesc în Uniunea Europeană. Iar Rusia se confruntă cu probleme de corupție, care se agravează de la an la an. Hărțile de mai sus prezintă Indicelui mondial de Percepție a Corupției. Dar haideți să vorbim despre lucruri și mai concrete.

Președinți, premieri, miniștri și deputați corupți există peste tot. Marea diferența este că în UE aceștia ajung să facă pușcărie. Iar în Rusia ei guvernează de zeci de ani. 

În ultimii 10 ani, în Uniunea Europeană, au existat mai multe cazuri notabile de condamnare a demnitarilor înalți pentru corupție:

Fostul prim-ministru italian Silvio Berlusconi a fost condamnat în 2013 la 4 ani de pușcărie;

Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy a fost condamnat în 2021 la 3 ani de închisoare  pentru corupție și trafic de influență;

Fost președinte al Camerei Deputaților din România, Liviu Dragnea (prietenul lui Vlad Plahotniuc), a făcut 2 ani de pușcărie pentru acte de corupție. La momentul condamnării, era cel mai influent politician și oligarh din România. 

Justiția din Uniunea Europeană a reușit, în ultimul deceniu, să trimită după gratii cel puțin 5 prim-miniștri corupți, iar alți cinci președinți de țară au fost sau mai sunt cercetați penal pentru acte de corupție. 

În UE, politicienii corupți se tem de procurori și judecători. În Rusia, lucrurile stau pe dos. 

Nu există niciun caz în care un fost prim-ministru sau fost președinte să fi fost condamnat pentru corupție. Asta chiar dacă Rusia clocotește de corupție înaltă. 

În Rusia, fac pușcărie nu corupții, ci cei care luptă împotriva corupției. Iar cei mai mari demascatori ai corupției au fost pur si simplu omorâți: 

Boris Nemțov, unul dintre principalii opozanți ai lui Putin și un aprig luptător împotriva corupției din Rusia, a fost împușcat cu aproape zece ani în urmă în plină stradă, chiar lângă zidurile Kremlinului;

Cu jumătate de an în urmă, un alt lider al opoziției și demascator al marelor fraude din Rusia, Alexei Navalii, a fost ucis în pușcărie. Fusese condamnat la 30 de ani de închisoare pentru că a avut curajul să vorbească despre averile impunătoare, adunate din fraudă, ale elitei politice rusești;

Jurnalista de investigații  Anna Politkovskaya, a fost împușcată în liftul blocului în care locuia pentru anchetele despre marea corupție din Rusia.

Cele mai mari fraude financiare din Moldova le avem „importate” tot din Rusia. În primul rând, mă refer la Spălătoria rusească. 22 de miliarde de dolari proveniți din Rusia au tranzitat sistemul bancar moldovenesc în drumul lor spre paradisuri fiscale. R. Moldova a ratat, în acest caz, să încaseze cel puțin 540 de milioane de dolari, taxe de stat.  

Furtul miliardului are de asemenea rădăcini rusești, în fraudă fiind implicate mai multe companii și bănci din Rusia. 

Aceste dosare cu prejudicii de miliarde de lei încă nu au finalitate, deși au trecut 10 ani de producerea lor. Justiția moldovenească încă nu a decis la ce sistem de luptă cu corupția să se racordeze: la cel rusesc - mărinimos cu corupții sau cel european - necruțător cu cei care fură din banii publici. 

Nicio țară din UE nu a vrut singură să se curățe de corupția înaltă. Statele UE care au excelat în lupta împotriva corupției, au făcut-o sub presiunea structurilor Uniunii Europene care au condiționat suportul cu progrese concrete în combaterea corupției mari. Cel mai ilustrativ pentru noi este cazul României. DNA a excelat nu grație voinței politice din Guvern și Parlament, ci în pofida obstacolelor puse de politicienii români. Aliatul DNA în acestă luptă a fost poporul și Comisia Europeană. 

Așadar, Vă spun verde-n ochi: e timpul să alegem ce fel de luptă cu corupția ne dorim în Moldova. După modelul european – cu marii corupți în pușcărie, sau după modelul rusesc – cu ei în fruntea statului. 

/VIDEO/ Verde-n ochi: Unde sunt banii de la UE? Cum au fost cheltuiți 2,2 miliarde de euro în Moldova
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin

Care sunt prognozele referendumului de duminică? Este sau nu umbrit acesta de alegerile prezidențiale? Care este miza, dar și scenariile ce ar putea avea loc după vot – analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Nicu Popescu, președintele Asociației Cetățeni pentru Europa /Iulian Groza, președinte IPRE.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi: Apostolii minciunii și războiului. În ultimele săptămâni am devenit martori ai unei implicări agresive a unor preoți și episcopi în campania electorală pentru alegerile prezidențiale. Cel mai vizibil dintre toți este Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel. Desigur, nu este pentru prima dată când Episcopul Marchel sau alte fețe bisericești promovează discurs politic în slujbele religioase, inclusiv discurs de ură. Nici nu e premieră că susțin anumiți politicieni în alegeri.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
De unde vin milioanele pentru destabilizări și cine își va asuma consecințele? De ce unor politicieni le este frică de integrarea în Uniunea Europeană? /Vom mai avea surprize până la alegeri? Cine ar putea fi exclus din cursa prezidențială? Cine sunt candidații care au ajuns în vizorul poliției și procurorilor?
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia. Noua ediție Verde-n ochi cu Mariana Rață este despre pensii. În ultima perioadă, am discutat cu mai mulți pensionari de la noi. Toți ei se plâng de pensia mică pe care o primesc. O bătrânică din Cantemir cu greu își stăpânea lacrimile în timp ce îmi vorbea despre pensia ei de 1200 de lei, din care cu greu se descurcă singură. Femeia întreba disperată când se vor mări pensiile și pentru bătrânii noștri necăjiți?
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, este invitatul emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi: Putin, Lavrov, Peskov și viața de lux a copiilor lor în Europa. Fiecare din noi își dorește o viață mai bună pentru copiii săi. Bogații din Rusia nu sunt o excepție. Principala destinație de trai a odraslelor oamenilor din anturajul lui Putin sunt țări din Europa de Vest și SUA. Unde se bucură de educație de top, viață de lux și rețele globale de afaceri. Lista oligarhilor și demnitarilor ruși cu familii și proprietăți în Occident, inclusiv în Uniunea Europeană, este foarte lungă. Semn că, dincolo de ce le spun ei oamenilor de la televizor despre degradarea Occidentului, ceea ce au ei mai drag – familiile și banii, țin tocmai în această parte a lumii. Acolo unde există siguranță, cultură și progres. 
Cutia Neagră
Cutia Neagră
În noul editorial „Verde-n ochi” cu Mariana Rață aflăm de ce corupții și criminalii se tem de Uniunea Europeană și se opun procesului de integrare a Republicii Moldova în UE. Principalul motiv este frica de pușcărie. În UE, politicienii corupți se tem de procurori și judecători. În Rusia, lucrurile stau pe dos. În momentul în care țara noastră va deveni membră a UE, marii corupți din Moldova nu vor mai putea scăpa de pușcărie decât refugiindu-se în Rusia sau Africa. Cel mai dureros pentru ei însă este că vor pierde toate bunurile obținute prin fraudă: case luxoase, mașini scumpe, avioane, iahturi, conturile bancare ticsite cu bani furați de la noi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Președintele Parlamentului, Igor Grosu este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Noua ediție „Verde-n ochi” cu Mariana Rață este despre una dintre cele mai importante manipulări folosite de cei care sunt împotriva apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Interviu exclusiv cu fostul președinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti. /Detalii din culisele luptei politice cu Plahotniuc, dar și despre confruntarea cu Putin.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin și toată propaganda Moscovei
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi este prima invitată a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață din noul sezon.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Cutia Neagră cu Mariana Rață revine cu un nou sezon la TV8. Mai multe discuții despre cele mai importante subiecte, aflați în curând.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Facem totalurile evenimentelor politice, dar și pronosticuri pentru toamnă. /Invitații de astăzi ai emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață sunt analiștii politici: Igor Boțan și Vlad Kulminski.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ce se întâmplă în structurile subordonate la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova? La ce nivel a ajuns criminalitatea în Republica Moldova? Despre killerii pe trotinete, atacuri armate în plină stradă și reglările de conturi între grupări criminale vorbim astăzi cu ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vrem în Uniunea Europeană, dar cât de pregătiți suntem să adoptăm reforme și politici complicate și nepopulare? Drumul spre UE intră pe un făgaș birocratic. Când vom începe să avem fonduri europene, drumuri moderne și salarii ca în UE? Despre asta vorbim azi la Cutia Neagră! Invitați: Doina Gherman, vicepreședintele Parlamentului; Iulian Groza, director executiv Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Rusia pregătește provocări pentru a deturna alegerile din toamnă din Republica Moldova. Miza o reprezintă stoparea procesului de integrare în UE. Ce mijloace și personaje vor fi folosite? Cum se pot apăra instituțiile de stat? Discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS; Anatol Țăranu, analist politic.

Обработаны 100% бюллетеней. Предварительные итоги выборов и референдума в Молдове
Обработаны 100% бюллетеней. Предварительные итоги выборов и референдума в Молдове
Предварительные итоги президентских выборов в Молдове: Санду и Стояногло выходят во второй тур (Обновлено)
Предварительные итоги президентских выборов в Молдове: Санду и Стояногло выходят во второй тур (Обновлено)
Юлия Навальная готова баллотироваться в президенты, если вернется в Россию
Юлия Навальная готова баллотироваться в президенты, если вернется в Россию
Майя Санду заявила о покупке 300 тысяч голосов организованной преступной группой
Майя Санду заявила о покупке 300 тысяч голосов организованной преступной группой
Гроза: Молдова потеряла два шанса на вступление в ЕС, нельзя потерять третий
Гроза: Молдова потеряла два шанса на вступление в ЕС, нельзя потерять третий

Подпишитесь на новости по электронной почте

TV8.md - новостной сайт из Молдовы с актуальными социальными, политическими и экономическими новостями, прогнозом погоды, политическими ток-шоу, интервью и расследованиями.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. При цитировании опубликованных на сайте материалов обязательно указание в первом абзаце гиперссылки на страницу tv8.md.