Atacurile rusești de miercuri au afectat grav capitala Ucrainei. Aproape 80% din locuitorii Kievului au rămas fără apă și fără electricitate. În acest context, Volodimir Zelenski a denunțat miercuri în faţa Consiliului de Securitate al ONU drept o crimă împotriva umanităţii atacul Rusiei asupra infrastructurii energetice ucrainene. Totodată, Kremlinul anunță că Ucraina poate pune capăt suferinței dacă îndeplinește cererile Rusiei, iar președintele belarus Alexandr Lukaşenko ameninţă Ucraina cu distrugerea totală.
UPDATE Statele Unite vor trimite Ucrainei încă 400 de milioane de dolari sub formă de asistență militară menită să ajute țara să se apere împotriva „atacurilor necruțătoare” ale Rusiei asupra infrastructurii sale energetice înainte de iarnă, a anunțat miercuri administrația Biden. Armele, munițiile, rachetele de apărare antiaeriană și vehiculele suplimentare, care vor fi scoase din stocurile Departamentului Apărării, vin în contextul în care Ucraina se confruntă cu un bombardament aerian neîncetat, Rusia căutând să afecteze infrastructura critică pentru marile orașe.
UPDATE Vladimir Putin a fost întâmpinat cu proteste la Erevan, capitala Armeniei, unde s-a deplasat pentru summmitul Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC).
UPDATE Industria de armament din Europa de Est produce tunuri, proiectile de artilerie şi alte materiale militare într-un ritm nemaiîntâlnit de la Războiul Rece, în timp ce guvernele din regiune conduc eforturile de a ajuta Ucraina în lupta sa împotriva Rusiei, scrie Reuters.
UPDATE Guvernul Germaniei este surprins de schimbarea poziţiei Poloniei privind sistemul antiaerian Patriot, în condiţiile în care, deşi iniţial acceptase oferta Berlinului, Varşovia vrea acum staţionarea bateriilor de apărare aeriană pe partea ucraineană a frontierei.
UPDATE Forțele armate ale Rusiei au început să primească un lansator multiplu de rachete comparabil cu sistemele americane HIMARS, scrie Pravda.ru, citând un expert militar în acest sens, notează HotNews. Trupele Moscovei aveau 20 de lansatoare multiple Tornado-S înainte de declanșarea războiului pe 24 februarie iar acum forțele rusești au început să primească noi „livrări active” ale acestor arme.
UPDATE Statul Major General al forţelor armate ucrainene a transmis joi, 24 noiembrie, că Rusia pregăteşte de o manieră iminentă comiterea unui ”act provocator” pe teritoriul belarus pentru a atrage această ţară aliată Moscovei în războiul din Ucraina, potrivit EFE.
UPDATE Kremlinul a negat din nou joi, 24 noiembrie, atacurile comise asupra civililor din Ucraina și a vorbit despre cum poate ”pune capăt suferințelor” populației Kievul, relatează Reuters. Întrebat cum poate fi reconciliată suferința populației civile din Ucraina cu pozițiile președintelui Vladimir Putin, Peskov a răspuns: ”Conducerea Ucrainei are toate oportunitățile de a readuce situația la normalitate, are toate oportunitățile de a rezolva situația în așa fel încât să îndeplinească cerințele părții ruse și, în consecință, să pună capăt tuturor suferințelor posibile în rândul populației”, potrivit Adevărul.
UPDATE Aliaţii din NATO au efectuat miercuri un exerciţiu militar pentru a testa apărarea aeriană şi apărarea antirachetă din România. Acest test a fost efectuat la circa o săptămână după ce o rachetă rătăcită s-a prăbuşit în Polonia şi a scos în evidență breșele din scutul aerian al Alianţei Nord-Atlantice, conform Reuters, citat de Agerpres.
UPDATE Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a declarat că sfârşitul războiului este responsabilitatea Ucrainei şi că, dacă nu se ”opreşte”, conflictul se va termina cu ”distrugerea completă” a ţării, relatează The Guardian, preluat de News.ro. În replică, consilierul ministrului ucrainean de Interne a spus că acesta este "teatrul absurdului".
UPDATE Președintele rus Vladimir Putin se va întâlni cu mamele rezerviștilor chemați să lupte în Ucraina. Evenimentul va avea loc în ajunul „Ziua Mamei”, sărbătorită anul acesta pe 27 noiembrie, a informat serviciul de presă de la Kremlin, după cum relatează joi publicația rusă Vedomosti.
UPDATE Ucraina şi-a închis graniţele cu România şi Ungaria din cauza avariilor majore la sistemul energetic cauzat de bombardamentele armatei ruse. Serviciul de Stat al Frontierelor din Ucraina a anunțat, joi, că punctele de trecere a frontierei cu România și Ungaria au fost închise.
UPDATE Angela Merkel afirmă că a vrut să organizeze discuții la nivel european cu președintele rus Vladimir Putin anul trecut, înainte ca acesta să invadeze Ucraina, dar că în cele din urmă a ajuns la concluzia că nu îl va putea influența pe acesta până să părăsească funcția de cancelar, relatează Reuters.
UPDATE Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a spus, joi, despre Boris Johnson că este „un mare prieten al Ucrainei”, înainte de a anunța că fostului premier britanic i s-a acordat titlul de cetățean de onoare al capitalei Ucrainei, informează Sky News.
UPDATE Miniştrii de externe din Grupul statelor puternic industrializate (G7) vor discuta, în cadrul unei reuniuni care va avea loc săptămâna viitoare la București, despre cum să sprijine în continuare Ucraina în asigurarea aprovizionării sale cu energie, a declarat joi pe Twitter ministrul de Externe al Germaniei, Annalena Baerbock.
UPDATE Rusia a generat un „pericol real de catastrofă nucleară și radioactivă" prin lansarea unor atacuri în urma cărora toate reactoarele nucleare din Ucraina au fost deconectate de la rețeaua de energie electrică pentru prima dată în ultimii 40 de ani, a spus șeful departamentului de energie nucleară din Ucraina, citat de Reuters.
UPDATE Liderul de la Paris susține că Republica Moldova, țară care are probleme cu aprovizionarea energiei electrice din cauza bombardamentelor ruse din Ucraina, nu va rămâne singură în această iarnă și va beneficia de sprijin internațional.
UPDATE Aleksandr Lukașenko, președintele Belarusului, a declarat că Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO) ar putea fi dizolvată dacă Rusia pierde războiul din Ucraina este din ce în ce mai populară, a declarat el în cadrul summitului organizat la Erevan (Armenia), potrivit Ukrainska Pravda.
UPDATE Disperate să îşi salveze fiii şi soţii de pe frontul din Ucraina, femeile din Rusia fac presiuni asupra Kremlinului, în cea mai recentă manifestare a nemulţumirilor din ce în ce mai mari cauzate de război, a raportat Bloomberg.
UPDATE Guvernul premierului Viktor Orban a declarat că este dispus să îşi plătească partea sa de sprijin pentru Ucraina, dar ar prefera să o plătească bilateral decât prin intermediul împrumutului comun al UE. Ungaria va oferi Ucrainei un ajutor financiar în valoare de 187 de milioane de euro, drept contribuție la un pachet de sprijin planificat de UE în valoare de până la 18 miliarde de euro în 2023, potrivit unui decret guvernamental.
UPDATE Vladimir Putin pare să nu mai fie frecventabil nici măcar pentru aliații lui din cadrul Organizației Tratatului de Securitate Colectivă, o alianță militară formată de Rusia împreună cu mai multe state foste sovietice. În poza de grup de la începutul întâlnirii, ceilalți lideri autocrați s-au distanțat în mod vizibil de Putin, care, deși s-a așezat în mijloc, a rămas izolat, notează Digi24.
UPDATE Președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, e gata să meargă până în pânzele albe alături de Vladimir Putin și spune că distrugerea Rusiei înseamnă și distrugerea țării sale. Lukașenko a vorbit la Erevan, în Armenia, unde Belarus a preluat perședinția Organizației Tratatului de Securitate Colectivă, discursul lui fiind redat de agenția de presă de stat Belta, notează Libertatea.
UPDATE Ungaria va achiziţiona de la Israel unul din cele mai moderne sisteme de radar din lume, a declarat miercuri seara pe postul de ştiri Hir TV ministrul ungar al apărării, Kristof Szalay-Bobrovniczky, transmite MTI.
UPDATE Aproximativ 70 de prizonieri de război din Ucraina şi Rusia au fost eliberaţi în cadrul unui schimb stabilit de ucraineni şi ruşi, potrivit Sky News. Reprezentanți ai Rusiei și Ucrainei s-au întâlnit săptămâna trecută în Emiratele Arabe Unite pentru a discuta posibilitatea unui schimb de prizonieri de război, potrivit unui raport al Reuters.
UPDATE Uniunea Europeană lucrează la al 9-lea set de sancțiuni contra Rusiei, a anunțat joi președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în timpul unei vizite în Finlanda, informează Reuters.
UPDATE O echipă medicală de la un spital din Kiev a terminat cu bine o operație pe cord făcută în timpul atacurilor aeriene care au lăsat orașul în beznă.
UPDATE Serviciul federal de securitate al Rusiei (FSB) a afirmat că a împiedicat serviciile speciale ucrainene să efectueze ceea ce a spus că ar fi un sabotaj asupra gazoductului „South Stream”, au relatat agențiile de presă rusești.
UPDATE Evgheni Prigojin, liderul mercenarilor Wagner, susține că a trimis Parlamentului European un baros, în amintirea manierei macabre în care ar fi fost ucis unul dintre dezertorii grupului. Gestul vine în contextul în care, miercuri, instituția europeană a declarat Rusia „stat sponsor al terorismului”, transmite The Moscow Times.
UPDATE Cele trei centrale nucleare ucrainene aflate sub controlul Kievului au putut fi reconectate la reţeaua electrică, după ce au fost decuplate cu o zi înainte ca urmare a loviturilor masive ruse, a anunţat joi Ministerul Energeticii din Ucraina, informează AFP.
UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunţat miercuri în faţa Consiliului de Securitate al ONU drept o crimă împotriva umanităţii atacul Rusiei asupra infrastructurii energetice ucrainene, transmite AFP.
UPDATE Kremlinul a comandat în secret o serie de sondaje de opinie pentru a vedea care este atitudinea rușilor cu privire la războiul din Ucraina, iar rezultatele nu sunt deloc încurajatoare pentru Vladimir Putin, notează Digi24.
UPDATE Cel mai bun lucru pe care-l putem face pentru pace este să ne mărim sprijinul militar, economic și umanitar pentru Ucraina, până în acea zi în care ea va fi în măsură să negocieze de pe o poziție de forță, scrie istoricul britanic Timothy Garton Ash în The Guardian, citează Rador.
UPDATE "Propun să recunoaștem Parlamentul European ca sponsor al idioţeniei", a fost reacţia purtătorului de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova vizavi de rezoluția aprobată de Parlamentul European care recunoaște Rusia drept "sponsor al terorismului".
UPDATE Șefa departamentului pentru afaceri politice al ONU, Rosemary DiCarlo, a declarat miercuri, în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, că schimbul de 35 de prizonieri ruși și 36 de prizonieri ucraineni a fost o evoluție pozitivă în contextul „veștilor sumbre” privind loviturile rusești asupra Ucrainei. DiCarlo a încurajat părțile să continue schimburile și să respecte dreptul umanitar internațional în ceea ce privește prizonierii de război.
UPDATE Centrala nucleară ucraineană din Zaporojie a fost din nou deconectată de la alimentarea externă cu energie electrică și se bazează pe generatoare diesel de urgență, a anunțat miercuri Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), potrivit Al Jazeera. „Ultimul incident (…) evidențiază situația din ce în ce mai precară și mai dificilă a siguranței și securității nucleare”, a transmis organismul de supraveghere nucleară din cadrul ONU, într-un comunicat de presă.
UPDATE Alimentarea cu energie electrică a fost restabilită în aproape 90% din orașul Lvov, au anunțat miercuri oficialii ucraineni, după noua serie de atacuri rusești care au lăsat fără electricitate o mare parte din țară, relatează CNN. Într-un comunicat transmis pe Telegram, primarul din Liov, Andriy Sadovyi, a afirmat că întreruperile planificate, care au devenit regulate în timpul invaziei, vor continua din cauza infrastructurii energetice avariate de război, „astfel încât unele case ar putea rămâne fără electricitate”. De asemenea, apa și încălzirea au fost restabilite și toate serviciile orașului funcționează, a adăugat edilul.
UPDATE Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei a denunţat miercuri în faţa Consiliului de Securitate al ONU drept o crimă împotriva umanităţii atacul Rusiei asupra infrastructurii energetice ucrainene, scrie ziarul ucrainean Ukrainskaia Pravda. „Cu temperaturi sub zero, câteva milioane de oameni fără alimentare cu energie electrică, căldură şi apă, aceasta este, evident, o crimă împotriva umanităţii”, a declarat Volodimir Zelenski, miercuri, într-o scurtă declaraţie adresată Consiliului de Securitate prin legătură video în timpul unei reuniuni de urgenţă pe care a solicitat-o.