Magistratul care l-a restabilit pe Clima în funcție sesizează ANI, după nota SIS. „O tentativă de intimidare”

16 января 2022, час 12:50

Alexei Paniș, magistratul de la Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani, care în 31 decembrie 2021 a emis o decizie prin care Vladislav Clima a fost restabilit în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău, sesizează Autoritatea Națională de Integritate după ce SIS a făcut, la rândul său interpelări la CNA și Procuratura Generală pe marginea acțiunilor sale în acest caz. Judecătorul Alexei Paniș califică nota informativă de la SIS drept o tentativă de intimidare a sa. 

„Intenționez să sesizez Autoritatea Națională de Integritate, în vederea aprecierii situației date prin prisma prevederilor care reglementează conflictul de interese și a declarării veniturilor pentru activitatea prestată de semnatarul notei în perioada emiterii decretului”, menționează Alexei Paniș într-o reacție pentru tv8.md.

În opinia magistratului de la Judecătoria Chișinău, cu sediul Râșcani, șeful secției Apărarea regimului constituțional din cadrul SIS, Eugen Rurac, cel care a semnat nota informativă adresată CNA și PG, ar avea un interes personal în ce privește speța dată. 

„Calific nota ex-consilierului de la Președinție, Eugeniu Rurac, în prezent șef al unei subdiviziuni SIS, ca o imixtiune și tentativă de intimidare. Înțeleg interesul personal al semnatarului notei în cauză în speța dată, din moment ce în perioada în care făcea parte din echipa de consiliere a președintelui țării a fost emis decretul anulat în 31.12.2021”, subliniază Alexei Paniș. 

Magistratul dă asigurări că s-a lăsat condus doar de lege. 

„În activitatea mea de judecător sunt ținut să respect Legea. Înțeleg că pentru politicieni agenda și promisiunile lor electorale pot părea mai importante. Dar cât timp Legea și Constituția nu prevăd altceva, voi emite hotărâri doar în numele Legii. Legalitatea este principiul constituțional de care m-am condus tot timpul, inclusiv atunci când am emis acte judecătorești în dosare de rezonanță socială, cum ar fi  cauzele „Laundromat”; cauza unui deputat, în care se contestase anularea actelor de identitate emise în lipsa acestuia; dar și altele. La fel în baza Legii, la 31.12.2021 am emis hotărârea de anulare a decretului emis de Președintele țării. Cred ferm că nimeni nu este mai presus de lege”, spune Paniș.

Mai mult, judecătorul subliniază că i-a fost repartizată o cerere de amânare a executării pronunțate în 31 decembrie 2021, asupra căreia urmează să se expună. 

„Țin să comunic pe aceasta cale tuturor subiecților interesați că nu voi accepta presiuni și alte forme de intimidare în legătură cu examinarea cererii date. Chiar dacă sunt un judecător tânăr, cred sincer în supremația Legii”, precizează Alexei Paniș.

Judecătorul consideră că astfel nu doar s-ar urmări intimidarea sa, ci ar fi un atac premeditat asupra independenței justiției. 

„ Magistrații din Republica Moldova nu sunt lăsați al treilea an consecutiv să se convoace în cadrul unei Adunări Generale pentru a-și desemna reprezentanții în CSM, în locul celor care au fost membri ai CSM în perioada statului capturat și cărora deja le-a expirat mandatul constituțional. Membrii „expirați” ai CSM și-au prorogat singuri mandatul, cu sfidarea Constituției și a normelor de integritate, care interzice luarea deciziilor în situație de conflict de interese”, mai precizează Alexei Paniș. 

Amintim că potrivit unei decizii luate vineri, 31 decembrie, de magistratul Judecătoriei Râșcani, Alexei Paniș, Vladislav Clima a fost repus în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău. 

Asta după ce în 28 mai, Maia Sandu a anulat decretul prin care Vladislav Clima a fost numit în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău, întrucât, potrivit ei, CSM ar fi încălcat procedurile legale și ar fi admis un conflict de interese inadmisibil, atunci când a propus numirea lui Clima în această funcție.

Ulterior, în data de 14 iulie, Clima a acționat-o în judecată pe președinta Republicii Moldova, Maia Sandu. Magistratul a solicitat Judecătoriei Chișinău să fie verificată legalitatea decretului prin care a fost demis din funcția de președinte al Curții de Apel. Președinția a contestat decizia prin care a fost anulat decretul de demitere a lui Vladislav Clima din funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău. Luni, 10 ianuarie, Clima s-a întors la muncă

Норвегия присоединилась к пакету санкций ЕС против олигархов и политиков дестабилизирующих ситуацию в Молдове
Норвегия присоединилась к пакету санкций ЕС против олигархов и политиков дестабилизирующих ситуацию в Молдове
Минобороны России заявило о начале контрнаступления Украины
Минобороны России заявило о начале контрнаступления Украины
В Дрокиевском районе утонул четырехлетний ребенок
В Дрокиевском районе утонул четырехлетний ребенок
В Фалештах женщина скончалась в машине скорой помощи: ее избил собственный сын
В Фалештах женщина скончалась в машине скорой помощи: ее избил собственный сын
В Кишиневе с фасада здания Россотрудничества пропал российский флаг
В Кишиневе с фасада здания Россотрудничества пропал российский флаг

Передвижные пункты вакцинации сегодня будут дежурить в Центре и на Буюканах

28 декабря 2021, час 09:13

В столице продолжают работу мобильные пункты вакцинации, оборудованные в общественном транспорте. 

Cегодня троллейбус будет находиться в секторе Центр на улице Арборилор вблизи ТЦ Shopping Malldova, а автобус на Буюканах по адресу:  Каля Ешилор, 10, возле магазина Fourchette.

Пункты вакцинации будут работать с 10:00 до 18:00.

Граждане могут идентифицировать эти транспортные единицы по стикерам со словами в поддержку кампании вакцинации против COVID-19.

Зеленский: "Кишинев не просил Украину вводить войска в Приднестровье"
Зеленский: "Кишинев не просил Украину вводить войска в Приднестровье"
 Итоги недели: вклад в ПВО. В Молдове установят радар для воздушного наблюдения
/ВИДЕО/ Итоги недели: вклад в ПВО. В Молдове установят радар для воздушного наблюдения
"Историческое событие". Как международные СМИ освещали саммит ЕПС
/ВИДЕО/ "Историческое событие". Как международные СМИ освещали саммит ЕПС
Взрыв на пересечении трех границ. Сообщается о подрыве РФ трассы на Черниговском направлении
/ВИДЕО/ Взрыв на пересечении трех границ. Сообщается о подрыве РФ трассы на Черниговском направлении
В Молдове завершился саммит Европейского политического сообщества
В Молдове завершился саммит Европейского политического сообщества
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram