Rusia anunță că ar putea să „apere vorbitorii de limbă rusă din Transnistria”, unde „se înregistrează acțiuni de oprimare a populației vorbitoare de limbă rusă”. Cu un astfel de mesaj a venit Rustam Minnekaev, adjunctul comandatului regiunii centrale militare a Armatei Federației Ruse, care a precizat că acest lucru va fi posibil după ce Rusia va controla sudul Ucrainei, notează TASS.
Generalul anunță că armata rusă în a doua etapă a „operațiunii speciale” ar trebui să stabilească controlul deplin asupra Donbasului.
„De la începutul celei de-a doua etape a operațiunii speciale, aceasta a început deja, literalmente în urmă cu două zile, una dintre sarcinile armatei ruse este de a stabili controlul deplin asupra Donbasului și a sudului Ucrainei”, a declarat Minnekaev.
Controlul Forţelor Armate asupra Donbasului va face posibilă crearea unui coridor terestre către Crimeea, a subliniat Minnekaev.
„Acest lucru va face posibilă asigurarea unui coridor terestru către Crimeea, precum și influențarea forțelor militare ucrainene, porturilor de la Marea Neagră, prin care produsele agricole și metalurgice sunt livrate în alte țări”, a spus adjunctul comandantului.
„Controlul asupra sudului Ucrainei este o altă cale de ieșire către Transnistria, unde există și fapte de oprimare a populației vorbitoare de limba rusă. Se pare că acum suntem în război cu întreaga lume, așa cum a fost în Marele Război pentru Apărarea Patriei. Atunci toată Europa și întreaga lume era împotriva noastră. Acum se întâmplă același lucru. Ei niciodată nu au iubit Rusia”, a adăugat el.
Spusele generalului sunt contrazise de Departamentul de Stat al SUA, care a publicat în data de 14 aprilie Rapoartele de țară cu privire la situația în domeniul Drepturilor Omului pentru anul 2021. Astfel, în regiunea transnistreană s-au raportat acuzații de tortură și tratamente inumane și degradante în centrele de detenție, inclusiv refuzul asistenței medicale și izolare prelungită. Mai mult, în regiunea transnistreană s-au raportat frecvent arestări și detenții arbitrare.
Totodată, Minnekaev susține că superioritatea tehnică a armatei ruse asupra Forțelor Armate ucrainene pe uscat, pe mare și pe spațiul aerian este evidentă, iar în timpul atacurilor și bombardamentelor forțele ruse nu suferă nicio pierdere. Asta deși partea ucraineană anunță că a doborât recent avioane militare, elicoptere și drone rusești.
TV8.md precizează că atât președinta Maia Sandu cât și ministerul Afacerilor Externe, Nicu Popescu, au precizat de nenumărate ori că în regiunea transnistreană nu se observă schimbări care ar viza anumite pregătiri militare. Cu toate acestea, autoritățile de la Chișinău monitorizează atent situația.
Oficialii au precizat că există riscuri, deoarece suntem o țară cu neutralitatea scrisă în Constituție, însă nu este respectată de toți.
În luna ianuarie curent, directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandr Esaulenco, a declarat într-un interviu pentru publicația ucraineană Glavcom că Rusia și-ar fi mărit efectivele de militari care păzesc depozitului de muniții de la Cobasna și care se află ilegal (fără mandat) pe teritoriul Republicii Moldova.
Rusia menține în regiunea separatistă transnistreană circa 1.500 – 2.000 de soldați împărți în trupe de menținerea a păcii cu mandat legal și Grupul Operativ al Trupelor Ruse (GOTR) care nu au mandat pentru a fi prezente în Republica Moldova și care au misiunea de a păzi depozitele de muniții sovietice de la Cobasna de lânga granița cu Ucraina.
În depozitul de la Cobasna erau depozitate în trecut circa 20.000 de tone de muniții. În prezent, cantitatea de muniții rămasă acolo nu se cunoaște exact, deoarece de circa 20 de ani, nimeni din rândul oficialilor OSCE sau moldoveni nu au mai fost lăsați să viziteze acest obiect militar.