social

/ВИДЕО/ Casa din Chișinău a lui Dodon, 4 mașini, terenuri și construcții din Sadova și Molovata, sub sechestru! Detalii de la PA

23 июня 2022, час 17:01
Делиться:

Procuratura Anticorupție vine cu detalii legate de sechestrele aplicate pe bunurile familiei fostului șef de stat, Igor Dodon și cele trecute pe numele unor persoane interpuse. Potrivit PA, bunurile au fost trecute sub sechestru pentru a asigura o eventuală confiscare specială sau extinsă a acestora.

Mai exact, este vorba despre terenul și casa individuală, amplasată în municipiul Chișinău, în care locuiește fostul președinte împreună cu familia sa și patru automobile deținute prin intermediul unei persoane interpuse. De asemenea, au fost puse sub sechestru terenuri și construcții, situate în extravilanul satului de baștină al lui Dodon, Sadova, raionul Călărași, deținute prin intermediul unor persoane interpuse, apropiate fostului șef de stat. Ultimele au calitatea de complici la săvârșirea infracțiunii de îmbogățire ilicită. 

Au fost aplicate sechestre și pe patru terenuri și șase construcții amplasate în satul Molovata, raionul Dubăsari, deținute prin intermediul unui complice al acestuia, deținut la moment în arest preventiv, potrivit unui comunicat de la Procuratura Anticorupție. Este vorba despre Petru Merineanu, fratele Galinei Dodon, soția lui Igor Dodon. 

Pe 24 mai, Procurorii Anticorupție, în comun cu ofițerii CNA și SIS au efectuat 10 percheziții acasă la fostul șef de stat, Igor Dodon, inclusiv la alte locații și imobile deținute prin persoane interpuse. Potrivit Procuraturii, descinderile au avut loc în cadrul unui dosar penal pornit în temeiul bănuielii rezonabile de comitere a infracțiunii de corupere activă, acceptarea finanțării partidului politic, trădare de patrie și îmbogățire ilicită.

În urma perchezițiilor, au fost ridicate sume mari de bani și obiecte de lux, în valoare totală de zeci de milioane de lei. Persoanele vizate au încercat să ascundă bunuri și documente purtătoare de informații, iar una dintre ele „a încercat să distrugă probe prin înghițire”. 

Pe 26 mai, Igor Dodon a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile, iar complicele care ar fi și cumnatul fostului șef de stat, cel care a vrut să înghită recipisa, a primit 30 de zile de arest preventiv la Penitenciarul nr. 13.

Deși procurorii Petru Iarmaliuc și Eugenia Zubco au contestat decizia magistraților privind plasarea lui Igor Dodon în arest la domiciliu pentru 30 de zile și au declarat că este una ilegală și neîntemeiată, Curtea de Apel Chișinău a respins recursul procurorilor și a menținut hotărârea primei instanțe.

Procurorii au precizat că există multe riscuri printre care: distrugerea probelor, influențarea martorilor și a complicilor sau chiar riscul ca fostul șef de stat să fugă din țară.

În vara anului trecut, Procuratura Anticorupție a anunțat că a dispus neînceperea urmăririi penale în cadrul procesului penal pornit în baza denunțului lui Iurie Reniță prin care cerea investigarea circumstanțelor rezultate din înregistrările video în care Igor Dodon ar fi primit de la fostul lider PDM o pungă, în care se prezuma că ar fi fost bani. Procuratura a decis atunci că faptele persoanelor vizate în înregistrări nu întrunesc elementele vreunei infracțiuni.

De la deschiderea dosarului, Igor Dodon, a declarat că acest este unul politic, la comanda președintei, iar el nu are nicio vină. De cealaltă parte, președinta Maia Sandu a declarat că dacă Igor Dodon crede că este cinstit, atunci nu are de ce să își facă griji de cum va derula dosarul acestuia. Șefa statului speră ca „Procuratura nu face jocuri politice nici la indicația cuiva și nici din propria inițiativă”, iar procurorii vor acționa în conformitate cu legea.

Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram