Război în Ucraina, ziua 63: Mister la Cobasna, explozii în Rusia, șocul prețurilor, șantaj cu gaze și pod atacat repetat

missing
Foto: Telegram/NEXTA
27 апреля 2022, час 17:02

Cea de-a 63-a zi de război în Ucraina, a început cu o serie de explozii în orașul rus Belgorod, unde un depozit de muniție din provincie a luat foc. Potrivit guvernatorului regiunii Viaceslav Gladkov, explozia ar fi avut loc în jurul orei 03:35. Gladkov a spus că niciun civil nu a fost rănit în incendiul care a izbucnit la o instalație din apropierea satului Staraya Nelidovka și care a fost ulterior stins.

UPDATE: Prim-ministra Natalia Gavrilița a declarat că nu este clar unde au fost făcute împușcăturile raportate de către așa-zisul minister de Interne de la Tiraspol și nici dacă au fost făcute pe teritoriul Republicii Moldova. În cadrul unei conferințe de presă, aceasta a îndemnat cetățenii la calm, dar și să se informeze doar din surse oficiale și sigure.

UPDATE: „Republica Moldova este într-o situație net dezavantajoasă în raport cu Ucraina, pentru că nu dispune de resurse umane și materiale necesare unei eventuale rezistențe armate”, explică, într-un interviu pentru Gândul, Ion Mischevca, istoric și analist politic din Republica Moldova.

UPDATE: Trupele ruse continuă asaltul asupra pozițiilor ocupate de forțele ucrainene în zona combinatului siderurgic Azovstal, Mariupol. Peste 1.000 de civili s-au refugiat în zona combinatului iar circa 500 de combatanţi ai regimentului Azov, subordonat Ministerului ucrainean de Interne, continuă să opună rezistență. Potrivit Reuters, atacurile vizează de asemenea zonele urbane din împrejurimile combinatului, unde au provocat mai multe incendii, potrivit lui Petro Andriuşcenko, consilier al primarului oraşului, citat de agenţia de presă ucraineană Ukrinform.

UPDATE: Rusia se așteaptă la o scădere economică de 8,8% în 2022, într-un scenariu de bază, și de 12,4% într-un scenariu pesimist, se arată într-un document al ministerului rus al economiei, miercuri, citat de Reuters.

UPDATE: Statele membre ale Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), care include Armenia, Kazahstanul, Kârgâzstanul și Tadjikistanul, pe lângă Rusia și Belarus, sunt reticente în a lua parte la războiul împotriva Ucrainei.

UPDATE: Încă un elicopter rusesc model Ka-52 a fost distrus în regiunea Harkov, a anunțat Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, într-o postare pe pagina oficială de Facebook, citată de postul public ucrainean. În total, potrivit Comandamentului de Asalt Aerian al Forțelor Armate ale Ucrainei, „au fost doborâte 50 elicoptere de luptă rusești”.

UPDATE: Separatiștii transnistreni nu văd încă necesitatea să se adreseze către Rusia pentru asistență militară, a declarat așa-zisul ministru de externe de la Tiraspol, Vitali Ignatiev, în cadrul unui interviu pentru publicația rusă Interfax.

UPDATE: Zece cumpărători europeni de gaz rusesc şi-au deschis conturi speciale în ruble la Gazprombank, iar patru au efectuat deja plăţi în moneda rusă, a dezvăluit miercuri agenţia Bloomberg, care citează surse apropiate Gazprom, transmite EFE, potrivit Agrepres.

UPDATE: Uniunea Europeană vrea să elimine toate taxele la importurile din Ucraina ca să realizeze o zonă de schimburi economice şi să ajute ţara lovită de război.

UPDATE: Rusia a decis să părăsească Organizația Mondială a Turismului chiar în momentul în care statele membre se pregăteau să voteze suspendarea ei din cauza invaziei în Ucraina.

UPDATE: Marea Britanie şi alte puteri occidentale ar trebui să furnizeze avioane de luptă Ucrainei, va spune ministrul de externe Liz Truss, ca parte a unui sprijin militar pe termen lung, relatează BBC.

UPDATE: Rusia se va confrunta cu „un caz în care există probe” cu privire la presupusele crime de război comise în oraşul ucrainean Bucea, a declarat, marţi, procurorul Curţii Penale Internaţionale (CPI), Karim Khan, pentru CNN. 

UPDATE: SUA consideră că oficialii de la Kremlin și președintele Putin nu au o dorinţă clară de a negocia pentru obţinerea păcii, fiind convinşi că pot obţine victoria pe teren.

UPDATE: Viceministrul ucrainean al apărării susţine că Rusia va folosi regiunea separatistă Transnistria pentru a lansa atacuri asupra Ucrainei sau asupra Moldovei, anunţă Sky News.

UPDATE: Mihail Podoliak a declarat că, în cursul negocierilor online de miercuri, nu s-a ajuns la niciun acord privind un summit al preşedinţilor Volodimir Zelenski şi Vladimir Putin, aşa cum propune Turcia, informează BBC News.

UPDATE: Rusia a anunţat, miercuri, că l-a eliberat pe fostul puşcaş marin american Trevor Reed în schimbul unui prizonier rus deţinut în Statele Unite, potrivit purtătoarei de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, relatează CNN.

UPDATE: Consilierul local Petro Andriușcenko a menționat că s-a schimbat comportamentul rușilor. Dacă săptămâna trecută au încercat să „mituie” sau să convingă cu blândețe să coopereze, acum nu se ascund, au recurs la constrângere fizică și șantaj. Asstfel, la Mariupol, invadatorii ruși îi obligă cetățenii ucraineni să muncească prin forță și șantaj.

UPDATE: Compania chineză DJI, liderul mondial în materie de drone pentru uz civil, a anunţat că îşi suspendă activităţile comerciale în Rusia şi în Ucraina, potrivit AFP.

UPDATE: Şeful statelor majore reunite ale armatei americane, generalul Mark Milley, a declarat într-un interviu că întreaga ordine globală de după Al Doilea Război Mondial este în pericol, dacă Rusia nu plăteşte un preţ pentru invazia Ucrainei.

UPDATE: Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunţat miercuri faptul că trei rachete de croazieră lansate de Rusia au survolat simultan reactoarele de la centralele nucleare din Zaporojie, Hmelniţki şi Iujnoukrainskoe, potrivit EFE.

UPDATE: Serbia primeşte gaze naturale ruseşti via Bulgaria în regim normal, în pofida faptului că grupul rus Gazprom a oprit livrările către Bulgaria, a declarat miercuri ministrul Energiei din Serbia, Zorana Mihajlovic, informează Reuters.

UPDATE: Consilierul prezidenţial ucrainean Mihail Podoliak a salutat miercuri promisiunile din partea Statelor Unite şi a aliaţilor acestora că vor trimite armament greu Ucrainei, în urma discuţiilor desfăşurate la o bază aeriană din Germania. „Una dintre cerinţele ciudate ale Rusiei la începutul războiului a fost „demilitarizarea completă” a Ucrainei. După întâlnirea epocală de ieri, a 40 de miniştri ai apărării, am veşti proaste pentru Rusia. Capacitatea, viteza, logistica şi raza extinsă a armelor – Ucraine devine mai puternică”, a scris el pe Twitter, potrivit Rador.

UPDATE: Războiul cu Rusia ar putea dura până la sfârşitul acestui an, a declarat consilierul prezidenţial ucrainean Alexei Arestovici. „Trebuie să fim pregătiţi pentru o poveste lungă", a atenționat Arestovici, potrivit dpa.

UPDATE: După Izium, localitate aflată deja sub controlul lor, forţele ruse desfăşoară un asalt în direcţia Barvinhove, mai la sud. Armata rusă a cucerit localitatea Zavodi şi periferia de nord-est a localităţii Velika Komîşuvaha, a indicat Ministerul Apărării ucrainean în raportul său zilnic, relatează Agerpres.

UPDATE:  Soldații francezi din corpul de luptă al NATO din România au azi antrenamente în poligonul militar de la Cincu, judeţul Braşov. La seria de exerciţii vor participa şi militari români.

UPDATE: Polonia a primit aproximativ 2,96 milioane de refugiaţi care au fugit de războiul din Ucraina, începând din 24 februarie, a anunţat marţi poliţia de frontieră poloneză, informează thenews.pl.

UPDATE: Forţele ruse bombardează poduri şi căi ferate pentru a încetini livrările de arme occidentale pentru Ucraina, a indicat marţi un consilier al ministrului de interne ucrainean, după distrugerea unei căi strategice care lega Ucraina de România, potrivit France Presse.

UPDATE: Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a declarat, miercuri, că în opinia sa nu există posibilitatea declanşării unui război în Republica Moldova.

UPDATE: Kievul acuză Moscova că încearcă să destabilizaze Transnistria, după mai multe explozii care au stârnit temeri că războiul va veni și peste Republica Moldova. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski crede că Rusia încearcă să atragă Transnistria în războiul său.

UPDATE: Purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov, califică „destul de provocatoare” declarațiile lui Alexei Arestovici, precum că Moldova se poate adresa oricând Ucrainei pentru a primi ajutor, iar problema transnistreană poate fi rezolvată cât ai pocni din deget, scrie RIA.

UPDATE: Situaţia din regiunea transnistreană este din ce în ce mai tensionată, afirmă europarlamentarul Eugen Tomac.

UPDATE: Rusia trebuie să fie trasă la răspundere pentru fiecare crimă şi acţiune comise de forţele sale în Ucraina, a spus marţi premierul Nicolae Ciucă, după întâlnirea avută la Kiev cu omologul său ucrainean Denys Shmyhal.

UPDATE: Un deputat local din regiunea Zaporojie este cercetat de anchetatori din Direcția Generală a Poliției fiind suspect de colaborare cu ocupanții ruși.

UPDATE: Chișinăul și Tiraspolul ar trebui să semneze un tratat de pace final și cuprinzător, care să garanteze neagresiunea reciprocă. Declarația a fost făcută pentru presa din stânga Nistrului de așa-zisul ministru de externe de la Tiraspol, Vitalie Ignatiev. 

UPDATE: ”Livrările de gaze rusești ar trebui suspendate nu numai către Bulgaria și Polonia, ci și către alte țări neprietenoase, a declarat președintele Dumei de Stat, Veaceslav Volodin.

UPDATE: România analizează cererea Ucrainei pentru livrarea de armament, spune premierul Nicolae Ciucă: „În funcţie de aceasta vom lua o decizie”.

UPDATE: Slovacia, ţară care importă 85% din necesarul său de consum din Rusia, a anunţat că va continua să plătească în euro gazele ruseşti, în ciuda cerinţei lui Vladimir Putin de a face plata în ruble, pregătindu-se în paralel să facă faţă unei sistări totale a livrărilor de gaze, scrie EFE.

UPDATE: Kremlinul a avertizat că ar putea viza obiective militare din Marea Britanie din cauza sprijinului britanic pentru Ucraina, adăugând totodată că ar putea lovi și diplomații britanici care se întorc la Kiev după discursul ”provocator” a unui ministru al Apărării privind bombardarea Rusiei.

UPDATE: Premierul Nicolae Ciucă, lider PNL, a vorbit despre vizita efectuată marți la Kiev și susține că președintele ucrainean Volodimir Zelenski a subliniat că minoritatea română va beneficia de aceleași drepturi, în oglindă, de care beneficiază și minoritatea ucraineană în România.

UPDATE: Moscova sancţionează 287 de parlamentari britanici pentru „stârnirea nefondată a isteriei rusofobe”, anunţă Sky News.

UPDATE: Premierul României, Nicolae Ciucă, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, despre decizia Gazprom de a înceta furnizarea de gaze către Bulgaria şi Polonia, că România nu este afectată în acest moment şi că consumul de gaze este mult sub capacitatea de producţie.

UPDATE: Lera, care a părăsit alături de familia ei regiunea ocupată Herson, și-a donat economiile pentru nevoile armatei ucrainene. Copila strângea bani pentru a-și cumpăra un telefon de ziua ei, relatează site-ul TSN, programul de știri al canalului 1+1 TV.

UPDATE: Euro a scăzut miercuri la cel mai slab nivel din 2017 încoace, deoarece investitorii tot mai îngrijoraţi de perspectivele de creştere globală şi de inflaţie au cumpărat dolari, în timp ce rezultatele mixte ale companiilor au dus din nou la scăderea pieţelor bursiere, scrie Reuters. 

UPDATE: Turcia vrea să continue achiziţia sistemului rusesc de apărare antiaeriană S-400, în pofida faptului că face parte din NATO şi în pofida războiului dus de Rusia în Ucraina.

UPDATE: Războiul cibernetic din Ucraina duce la cele mai ridicate niveluri de atacuri DDoS din toate timpurile. Atacurile cibernetice au arătat inclusiv o durată fără precedent pentru sesiunile DDoS, în special cele care vizează resursele de stat și băncile.

UPDATE: Adunarea Generală a ONU a adoptat marți, 26 aprilie, o rezoluție prin care Rusia va fi obligată să își justifice poziția în Consiliul de Securitate al ONU în cazul în care vrea să utilizeze dreptul de veto.

UPDATE: Trupele ruse au deschis focul, miercuri, asupra unei mulțimi care protesta în Herson. În imaginile publicate pe Twitter de Nexta se aud focuri de armă în timp ce oamenii fug în toate direcțiile. Între timp, mulţi civili fug din Herson, oraş situat în sudul Ucrainei, înainte de începerea, miercuri, a ceea ce liderii ucraineni au numit un referendum fals organizat de Rusia, potrivit CNN.

UPDATE: Mister în stânga Nistrului. Presa din regiunea transnistreană anunță că în apropierea depozitului de muniții de la Cobasna s-au auzit focuri de arme. Potrivit informațiilor preliminare nu sunt victime. Pe de altă parte, reprezentanții Tiraspolului în Comisia Unificată de Control (CUC) au negat informația, scrie TASS.

UPDATE: Parlamentul din Belarus a acceptat schimbarea Codului Penal al țării pentru a introduce pedeapsa cu moartea pentru „tentativă de atac terorist”, informează Interfax.

UPDATE: Rusia s-ar putea confrunta cu o scădere de până la 17% a producţiei de petrol în acest an, conform unui document al Ministerului Economiei, consultat de Reuters.

UPDATE: Cancelarul austriac Karl Nehammer a dezmințit informațiile din presa rusă, conform cărora țara sa ar fi cedat somațiilor Moscovei și ar plăti în ruble pentru gazul importat. Nehammer a transmis că "OMV va continua să plătească în euro pentru gazul rusesc" și că "Austria respectă 'la virgulă' sancțiunile impuse de Uniunea Europeană".

UPDATE: Administraţia de la Paris a anunţat, marţi seară, că susţine Republica Moldova, în contextul "riscurilor destabilizării", după incidentele produse în regiunea separatistă Transnistria, informează cotidianul Le Figaro.

UPDATE: ”Vestea că livrările companiei Gazprom în Bulgaria au încetat ar putea fi îngrijorătoare”, dar tranzitul de gaze provenite din Rusia către Ungaria prin Bulgaria va continua, a declarat Peter Szijjarto, miercuri, într-un videoclip postat pe pagina de Facebook.

UPDATE: Institutul american pentru Studierea Războiului (ISW) susține că Rusia este cea care organizează atacuri “sub steag fals” în Transnistria, pentru a da impresia că Ucraina desfășoară acțiuni de sabotaj pe teritoriul separatist al Republicii Moldova și pentru a-și crea condiții pentru acțiuni ulterioare pe acest front.

UPDATE: Gazele s-au scumpit cu 24% în Europa, după ce Rusia a sistat livrările către Polonia şi Bulgaria, scrie Bloomberg, avertizând că Rusia ia în calcul sistarea livrării gazelor ruseşti către toate statele europene care nu fac plata în ruble.

UPDATE: Războiul din Ucraina ar urma să provoace „cel mai mare șoc asupra mărfurilor” din anii 1970 și până acum, potrivit uni noi prognoze a Băncii Mondiale. Efectele conflictului din estul Europei se vor resimți în creșteri ale prețurilor la mărfuri diverse, de la gaze naturale la grâu și bumbac, relatează BBC.

UPDATE: Forțele armate ucrainene atacă pozițiile rusești de pe Insula Șerpilor, fiind raportate daune provocate rușilor. Raportul a fost făcut în dimineața zilei de miercuri, 27 aprilie, de către comandamentul Armatei Ucrainene. Comandamentul Operațional Sud al Ucrainei a raportat că forțele sale au lovit pozițiile rusești de pe Insula Șerpilor, țintind postul de comandă și distrugând un sistem de rachete antiaeriene Strela-10.

UPDATE: Preşedintele rus Vladimir Putin dispune de „spaţiul politic” pentru a pune capăt invaziei sale din Ucraina, în parte datorită cenzurii instaurate în Rusia, a declarat marţi premierul britanic Boris Johnson.

UPDATE: Roman Bikovski, în vârstă de de 27 de ani, căruia soția i-a dat permisiunea să violeze femei în Ucraina, ar fi fost luat prizonier de armata ucraineană.

UPDATE: Declaraţiile lui Serghei Lavrov cu privire la un posibil al Treilea Război Mondial în care se prefigurează şi o eventuală utilizare a armelor nucleare au fost criticate de secretarul american al apărării, Lloyd Austin, relatează DPA.

UPDATE: Kremlinul respinge acuzaţia formulată de Ursula von der Leyen, potrivit căreia Rusia foloseşte aprovizionarea cu gaze naturale ca instrument de şantaj, după ce gigantul energetic rus Gazprom a oprit exporturile de gaze către Polonia şi Bulgaria.

UPDATE: Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a acuzat Rusia că încearcă să "șantajeze" blocul comunitar cu gazele, după ce gigantul energetic rus Gazprom a oprit miercuri livrările către Polonia și Bulgaria. "Anunțul Gazprom este o altă încercare a Rusiei de a ne șantaja cu gaze. Suntem pregătiți pentru acest scenariu. Ne pregătim răspunsul coordonat al UE", a scris von der Leyen pe Twitter.

UPDATE: Premierul Kyriakos Mitsotakis a comunicat omologului său bulgar că Grecia se oferă să sprijine Bulgaria, asta după ce Rusia i-a tăiat aprovizionarea cu gaz, informează Reuters. 

UPDATE: Președintele Parlamentului, Igor Grosu, spune că autoritățile constituționale de la Chișinău monitorizează constant situația din stânga Nistrului, iar partenerii externi ai țării deja au fost informați despre incidentele din regiune. Igor Grosu spune că provocările din ultimele zile ar fi fost puse de cale de grupări din regiunea transnistreană care-și doresc atragerea Republicii Moldova într-un război. Președintele Parlamentului se arată convins că atât pretinsele autorități de la Tiraspol, cât și cetățenii din stânga Nistrului, nu-și doresc escaladarea situației, notează IPN.

UPDATE: Departamentul Apărării al SUA a înființat un centru de control pentru a coordona aprovizionarea și optimizarea livrării de asistență militară Ucrainei la Stuttgart, Germania, în zona de responsabilitate a Comandamentului European al SUA.

UPDATE: Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut astăzi o convorbire telefonică cu Prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau. Oficialii au discutat despre războiul din Ucraina și consecințele economice și umanitare majore ale acestuia asupra țării noastre, precum și despre evoluțiile recente de securitate din regiunea transnistreană.

UPDATE: Biroul politici de reintegrare constată o restricționare exagerată și nemotivată a circulației în regiunea transnistreană în contextul introducerii nivelului roșu de alertă de securitate în perioada 26 aprilie-10 mai, sub pretextul asigurării securității în regiune. Printre măsurile dispuse se observă consolidarea infrastructurii posturilor neautorizate de control pe perimetrul liniei administrative, verificarea detaliată a fiecărui mijloc de transport care intră sau iese din regiune, dar și obligarea persoanelor care se deplasează în regiune să fie luate la evidența structurilor de la Tiraspol, se arată într-un comunicat de presă citat de IPN.

UPDATE: Forțele ruse au adoptat un tipar mai solid de desfășurare operațională în estul Ucrainei, cel puțin de-a lungul liniei de la Izium la Rubizhne, afirmă Institutul pentru Studiul Războiului din SUA în evaluarea publicată în noaptea de marți spre miercuri.

UPDATE: Renault a găsit soluția pentru a ieși din Rusia. ​Renault va transfera participația sa de 68% din acțiunile Lada către un institut rus de științe, existând posibilitatea de răscumpărare în următorii 5-6 ani, spun oficiali de la ministerul rus al comerțului. Renault este constructorul auto occidental cel mai expus la piața rusă și va avea pierderi importante.

UPDATE: Primăria din Mariupol a distribuit imagini îngrozitoare de la spitalului din Azovstal, care nu are medicamente și condiții insalubre. Cel puțin 2.000 de civili se ascund pe teritoriul uzinei, oameni care trebuie evacuați imediat, informează pravda.com.ua.

UPDATE: Rusia a lansat deja peste 1.300 de rachete asupra Ucrainei începând cu 24 februarie, a declarat Ministrul adjunct al Apărării, Hanna Maliar.

UPDATE: Armata Federaţiei Ruse a afirmat marţi seara că a făcut cuceriri teritoriale importante în estul şi sudul Ucrainei, printre care capturarea întregii regiuni Herson, informează dpa.

UPDATE: Guvernul rus a acuzat Marea Britanie că a "provocat" Ucraina să atace teritoriul rusesc, spune Ministerul rus al Apărării.

UPDATE: Germania va livra sisteme antiaeriene mobile Gepard pentru Ucraina, a anunțat Ministerul German al Apărării, o mișcare care indică o schimbare majoră în abordarea sa de a oferi ajutor militar Ucrainei.

UPDATE: Guvernul României a precizat că Armata României nu are militari în Republica Moldova pentru a participa la exerciţii sau alte forme de instruire. De asemenea, în ceea ce priveşte proiectul de lege care ar permite donarea, din resursele armatei, echipamente militare către Ucraina, acesta se află în analiză.

UPDATE: BMW şi marca premium Audi a Volkswagen au suspendat transporturile de maşini pe calea ferată din Germania către China, din cauza războiului din Ucraina, au anunţat marţi producătorii auto germani, citaţi de Reuters.

UPDATE: Varșovia spune că „se va descurca” după ce Rusia a tăiat livrările de gaz către Polonia miercuri dimineața, relatează BBC.

UPDATE: Premierul României, Nicolae Ciucă, a transmis că l-a asigurat pe Volodimir Zelenski de sprijinul deplin al României în eforturile de a opri agresiunea ilegală și imorală a Rusiei, în timpul vizitei de marți din Ucraina.

UPDATE: Un incendiu puternic a avut loc în noaptea de marți spre miercuri, 26 spre 27 aprilie, în regiunea Dnipropetrovsk, în sud-estul Ucrainei, după atacul cu artilerie al forțelor ruse.

UPDATE: Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, susține că atacurile care au avut loc în stânga Nistrului reprezintă unul din pașii Federației Ruse care încearcă să destabilizeze regiunea prin activități militare în regiunea separatistă, scrie CNN.

UPDATE: În regiunea Odesa, trupele ruse au atacat în mod repetat podul de la Zatoka, a declarat directorul general al Căilor Ferate Ucrainene, Oleksandr Kamishin, scrie hromadske.

TV8.md reamintește că marți, 26 aprilie, trupele ruse au lansat o nouă lovitură cu rachete în regiunea Odesa, drept urmare, podul de la Zatoka a fost avariat, iar traficul rutier din regiune a fost sistat.

UPDATE: Ministerul britanic al Apărării consideră că majoritatea loviturilor aeriene ruseşti în Mariupol au fost efectuate cu ajutorul unor bombe neghidate cu cădere liberă, care reduc capacitatea Rusiei de a ţinti în mod eficient atunci când efectuează lovituri. 

UPDATE: Conform unei evaluări a Ministerului britanic al Apărării, armata ucraineană a reuşit să păstreze controlul asupra celei mai mari părţi a spaţiului său aerian, ruşii nereuşind să învingă aviaţia şi apărarea anti-aeriană ale Ucrainei.

UPDATE: Rușii susțin că au preluat controlul asupra regiunii Herson

Armata Federaţiei Ruse a afirmă că a făcut cuceriri teritoriale importante în estul şi sudul Ucrainei, printre care capturarea întregii regiuni Herson, informează dpa, potrivit Agerpres.

„Armata rusă a preluat controlul asupra întregii regiuni Herson, părţi din regiunile Zaporojie şi Nikolaev (Mikolaiv), precum şi părţi semnificative din Republicile Populare Doneţk şi Lugansk”, a anunţat general-colonelul Mihail Mizinţev.

UPDATE: Statele Unite și alte 40 de țări care sprijină militar Ucraina se vor reuni lunar, pentru a stabili ajutorul pentru țara atacată de Rusia. Este declarația făcută de secretarul american al apărării, la baza militară Ramstein din Germania. 

Șeful Pentagonului a condus prima astfel de întâlnire, la care a participat și ministrul român al apărării, Vasile Dîncu. Germania a anunțat că trimite Ucrainei 50 de sisteme antiaeriene mobile Ghepard, scrie Digi24.

UPDATE: Ministrul britanic de externe, Liz Truss, urmează să lanseze un apel miercuri privind „dublarea sprijinului” pentru Ucraina şi la pregătirea pentru un război „pe termen lung” după invazia rusă, scrie Agerpres.

„Geopolitica s-a întors. Să fim sinceri, arhitectura imaginată pentru a garanta pacea şi prosperitatea este un eşec cu Ucraina. Avem nevoie de o nouă abordare. Trebuie să fim pregătiţi pe termen lung şi să ne dublăm sprijinul pentru Ucraina.  Nu putem fi complezenţi - soarta Ucrainei atârnă în balanţă. Şi să fim clari: dacă (preşedintele rus Vladimir) Putin câştigă, va fi şi mai multă mizerie în Europa şi consecinţe teribile în toată lumea", este mesajul pe care îl va transmite Liz Truss, miercuri.

UPDATE: Forțele ucrainene susțin că de pe teritoriul regiunilor Donețk și Luhansk au fost anihilate nouă atacuri ale ocupanților în ultimele 24 de ore: 9 tancuri distruse, 11 sisteme de artilerie, 4 unități speciale și 16 unități de echipament blindate, 3 unități speciale și 16 unități de echipamente auto, 4 cisterne cu combustibil și o instalație de zenit.

UPDATE: Rusia se ține de promisiuni și oprește livrările de gaze către Polonia și Bulgaria. Informația a fost confirmată oficial de guvernele de la Varșovia și Sofia.

Kremlinul a anunțat că Gazprom pune în aplicare decretul prin care Vladimir Putin a decis că toate țările care cumpără gaze rusești trebuie să le plătească în ruble.

Polonia nu își face griji - guvernul a precizat că are rezerve suficiente și că nu mai depinde de mult de gaze de la ruși.  Pentru Bulgaria, decizia este dură, deoarece țara este dependentă de importurile din Rusia.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent:t.me/tv8md

Așa cum ne așteptam din start, gazul rusesc revine în Transnistria. Grinch și-a făcut treaba băgând frigul, întunericul și spaima în locuitorii din stânga Nistrului, iar acum, cu pompă, anunță ajutor umanitar pentru salvarea regiunii de dezastrul pe care tot el l-a produs. Haideți să vorbim verde-n ochi despre pagubele politice după noul raid energetic al Rusiei în Moldova.
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Gazul otrăvit al Rusiei. Cum Moldova a ajuns din nou în capcana Gazprom?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Cine este Călin Georgescu? Terapia cu șoc de la alegerile prezidențiale din România
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: 1000 de zile de război. Ucraina rezistă contra ursului turbat, înnebunit după miros de sânge
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Epopeea reformelor de la Procuratura Anticorupție. De la DNA, la covata spartă?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Antieroii campaniei electorale. Cine sunt cei care incită la ură și dezbinare în Moldova
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Referendum salvat la limită de diasporă. Alegerile au fost influențate de corupție, îngâmfare și lene
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Apostolii minciunii și războiului. Cum unii preoți au devenit propagandiști cu crucea în mână
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Putin, Lavrov, Peskov și viața de lux a copiilor lor în Europa
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: De ce hoții din Moldova se tem de UE și se opun procesului de integrare al țării noastre?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Unde sunt banii de la UE? Cum au fost cheltuiți 2,2 miliarde de euro în Moldova
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1064: Schema lui Șor, alerta UE, 100 de zile și ucigaș tăcut. Trump îl avertizează pe Putin
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1064: Schema lui Șor, alerta UE, 100 de zile și ucigaș tăcut. Trump îl avertizează pe Putin
/VIDEO/ Verde-n ochi: Noul raid energetic al Rusiei în Moldova. Grinch de la Moscova și-a făcut treaba
/VIDEO/ Verde-n ochi: Noul raid energetic al Rusiei în Moldova. Grinch de la Moscova și-a făcut treaba
/VIDEO/ Valleria, descalificată de la Eurovision Moldova 2025, vrea să reprezinte altă țară. Unde a depus dosarul
/VIDEO/ Valleria, descalificată de la Eurovision Moldova 2025, vrea să reprezinte altă țară. Unde a depus dosarul
„Strategie clară de destabilizare”: Interesele din umbra declarațiilor alarmante ale lui Patrușev despre Moldova
„Strategie clară de destabilizare”: Interesele din umbra declarațiilor alarmante ale lui Patrușev despre Moldova
/METEO/ Cer noros și ploi în nordul țării. Cum va fi vremea astăzi, 22 ianuarie 2025
/METEO/ Cer noros și ploi în nordul țării. Cum va fi vremea astăzi, 22 ianuarie 2025

22 января 2025, час 23:58

Cutie Neagră PLUS cu vicepremierul pentru Reintegrarea Republicii Moldova, Oleg Serebrian
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman

/VIDEO/ A greșit sau nu Chișinăul, lăsându-l pe Krasnoselski să plece la Moscova? Serebrian: „Unii parteneri au apreciat”
/VIDEO/ A greșit sau nu Chișinăul, lăsându-l pe Krasnoselski să plece la Moscova? Serebrian: „Unii parteneri au apreciat”
/VIDEO/ Verde-n ochi: Noul raid energetic al Rusiei în Moldova. Grinch de la Moscova și-a făcut treaba
/VIDEO/ Verde-n ochi: Noul raid energetic al Rusiei în Moldova. Grinch de la Moscova și-a făcut treaba
/VIDEO/ „Atacurile Tiraspolului la adresa Chișinăului au atins cote fără precedent”: Serebrian explică scopul Moscovei în timpul crizei
/VIDEO/ „Atacurile Tiraspolului la adresa Chișinăului au atins cote fără precedent”: Serebrian explică scopul Moscovei în timpul crizei
„Strategie clară de destabilizare”: Interesele din umbra declarațiilor alarmante ale lui Patrușev despre Moldova
„Strategie clară de destabilizare”: Interesele din umbra declarațiilor alarmante ale lui Patrușev despre Moldova
/VIDEO/ ZdG: Scandal cu iz politic. Care e adevărul despre „bunicuța” dată în judecată de președinta Maia Sandu
/VIDEO/ ZdG: Scandal cu iz politic. Care e adevărul despre „bunicuța” dată în judecată de președinta Maia Sandu

Подпишитесь на новости по электронной почте

TV8.md - новостной сайт из Молдовы с актуальными социальными, политическими и экономическими новостями, прогнозом погоды, политическими ток-шоу, интервью и расследованиями.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. При цитировании опубликованных на сайте материалов обязательно указание в первом абзаце гиперссылки на страницу tv8.md.