social

/VIDEO/ A murit după ce a născut. De trei luni, o femeie vrea să afle de ce a decedat fiica ei, la câteva zile de la externare

11 февраля 2023, час 22:00

De mai bine de trei luni, o mamă din raionul Anenii Noi nu-și poate găsi liniștea. Vrea să afle răspunsuri la mai multe întrebări, cea mai dureroasă fiind cine se face responsabil de moartea fiicei sale. Fata, în vârstă de 19 ani, a murit după ce a făcut sepsis, la câteva zile de la nașterea primului ei copil. 

De la bun început, examinarea decesului a fost luată sub control personal al ministrei Sănătății, Ala Nemerenco. A fost dispusă o comisie specializată, misiunea experților fiind elucidarea circumstanțelor care au precedat decesul matern. Și Procuratura din Anenii Noi a pornit un proces penal pe faptul încălcării din neglijenţă de către medic sau de către un alt lucrător medical a regulilor sau metodelor de acordare a asistenţei medicale. Deocamdată, nicio persoană nu a fost pusă sub acuzare, dar cercetările continuă. Ministerul Sănătății, la solicitarea noastră, a precizat că, reieșind din complexitatea decesului, comisia și-a extins perioada de examinare.

Ca să reconstituim ultimele zile din viața Valeriei Nicolaev, ne întoarcem în timp. E 18 octombrie 2022. La spitalul din Anenii Noi, tânăra mamă aduce pe lume primul ei copil - un băiețel. Medicii decid să o externeze a doua zi. Prea repede, consideră mama ei. 

Ajunsă acasă, fata a tot acuzat dureri în regiunea abdominală. Femeile însă s-au gândit că e din cauza nașterii. Durerile însă, în loc să treacă, deveneau tot mai acute. I-a povestit despre asta medicului din sat, care a venit să o viziteze pe tânăra mamă și pe bebelușul ei. Doctorul s-a alertat imediat și le-a spus să cheme salvarea. Femeia însă a telefonat medicul la care a născut fiica ei. Acesta le-a invitat la un control medical.

„Anenii Noi, acolo ne-a întâmpinat chirurgul, până a venit dumneaei. Așteptând, chirurgul a vorbit frumos cu fata, o tot apăsa pe la burtă. Îi zic: ce o apăsați? Haideți să trecem un USG. Și el îmi spune: de unde să ți-l iau? Din buzunar? Apoi a venit ea. Am dus-o într-o cameră, se auzeau doar răcnete”, ne-a povestit mama tinerei decedate, Ana Nicolaev. 

Medicii de aici iau decizia să o transfere la Institutul de Medicină Urgentă: „Ne-am dus la spitalul de Urgență, ea deja pe drum era gata, la hopuri o durea tare, i-au pus o picurătoare, care ba curgea, ba nu curgea. Eu eram cu copilul la capul ei. Acolo, a ajuns conștientă. A ajutat-o o soră medicală. Au luat-o și au dus-o. Și mai departe nu știu nimic”. 

Valeria s-a aflat la Institutul de Medicină Urgentă circa o săptămână. În tot acest timp, mama ei și bebelușul au fost internați la Institutul Mamei și Copilului. Femeia luase legătura cu medicii care o tratau pe fiica ei, pentru a afla vești despre starea de sănătate. Însă, de la capătul celălalt al telefonului i se spunea că ei fac tot ce pot, cu aparate și medicamente moderne, însă doar o minune o poate salva. 

„Am intrat la dânsa, practic era moartă. Nici nu am văzut în jurul ei aparatele despre care mi-a spus medicul. Am ieșit de la dânsa, am ajuns la spital, am luat copilul. Toată săptămâna era liniștit, dar după ce am venit de la spital, de la fiica, el plângea mereu. Deja pe la vreo ora 16, soțul mă sună și-mi spune că inima ei s-a oprit și că a decedat”, a spus mama îndurerată.

Am cerut un comentariu de la Institutul de Medicină Urgentă, pe seama acestui caz. Am vrut să aflăm cât timp s-a aflat Valeria aici, cum a fost tratată și care este cauza decesului. Ni s-a răspuns să ne adresăm la Ministerul Sănătății. Totuși, în acea vreme, un director adjunct de la această instituție medicală a declarat pentru presă că Valeria a murit pe 1 noiembrie. Fata fusese transportată cu suspecție de abdomen acut, pe când s-a constatat că suferea de sepsis - cea mai periculoasă reacție a organismului la infecții. 

„Asta tot de la Anenii Noi, ea nu a fost curățită ca lumea. Când s-a spălat, i-am spus să ma uit să-i văd cusutura. Știam că nu i-a dat să ungă cu nimic. Când m-am uitat la cusutură, cum să vă zic: chiar și la un animal dacă făcea așa, tot îți era jale”, a relatat Ana Nicolaev.

Pe de altă parte, medicul care a fost responsabil de naștere, Maria Nastas, a declarat că a respectat toate protocoalele și că nu poartă vreo vină. Este gata să demonstreze acest fapt și în instanță, dacă se va ajunge la acest lucru. 

După ce Valeria a încetat din viață, mai multe autorități au lansat investigații. O anchetă internă a avut loc și la spitalul Anenii Noi. Directorul spitalului, Alexandru Nastas, care este și tatăl doamnei ginecolog, susține că protocolul clinic a fost respectat în cazul pacientei. 

„Asistența medicală a fost acordată conform cerințelor protocoalelor naționale și instituționale, în perioada nașterii, cât și după naștere, când a fost examinată în limitele existente în instituție și transferată la Institutul de Medicină Urgentă, după acordarea de asistență medicală urgentă”, a menționat directorul spitalului raional Anenii Noi, Alexandru Nastas.

Directorul susține că tânăra avusese o naștere cu leziuni minore. La externare, Valeria ar fi primit și câteva recomandări pentru a-și îngriji rana: „Am studiat toată documentația medicală care a fost ridicată, am făcut xerox, a fost ridicată în prima zi de către organele de drept. În baza documentației medicale, în baza de cum a decurs nașterea, cu leziuni neînsemnate, în baza lor s-au dat recomandări la domiciliu”. 

„- Mama ei spune că nu i s-au dat. - Eu am văzut în documentație, totul este stipulat”. 

Ca să putem lua acest interviu, a trebuit să-l așteptăm o oră pe holuri. „E la masă”, ne-a spus o angajată. „E la operație”, a declarat alta.

„- Vă trebuiește cine? Domnul director nu-i. - Nimeni din conducere nu-i? - Care e la masă, care... După ora unu o să fie. -Domnul director este la o cezariană, după ce se termină, cred că o să revină. - E la cezariană? - Da. - Colega dumneavoastră a spus că e la masă. - La operație cezariană dumnealui este. - Doamna a zis că a plecat la masă. - Înseamnă că deja s-a terminat cezariana și a plecat. Nu mai stau să văd pe unde e. - Cam pe la unu ar trebui să vină, da? - Pe la unu, unu și 15”.

De altfel, nu eram doar noi care voiam să discutăm cu directorul spitalului. Am surprins o situație, în care un bărbat se plângea că ar fi fost adus la condiția ca să dea bani unui doctor de aici. 

„- Eu nu am ce vinde, vacă, nu am ce vinde. - Spuneți-ne, vă rog, v-a cerut cineva vreo copeică? - Nu mi-a cerut, dar mă aduce la condiția ceea. - Așezați-vă și așteptați doctorul să primească pacienții care sunt. - M-a trimis să vin aici, la director. - Nu strigați, vă rog. Domnul director e la operație, la cezariană. Nu poate omul acesta să se ducă, el trebuie să vă aștepte pe dumneavoastră. - Eu, totuși, o să intru la director”. 

De la decesul Valeriei s-au scurs mai bine de trei luni, timp în care mama ei nu a reușit să înțeleagă cine este responsabil de moartea fetei. 

„S-au schimbat procurorii. A venit un procuror la poartă, m-a interogat. Apoi a venit altul. Mi-a zis că a trimis ceva la Ministerul Sănătății și așteaptă răspuns. Eu cred că ei singuri nu știu ce vor. O socot pe dânsa vinovată ori nu, nu am idee. Au trecut trei luni și niciun răspuns. E vinovată, nu-i vinovată. Fără judecată. Nimic”, spune mama Valeriei.

De la avocatul familiei am aflat că se așteaptă concluzia experților de la Centrul de Medicină Legală. 

„Așteptăm expertiza. - De la cine? - De la Medicina Legală. - De la Chișinău? - Da. - Ca să aflați ce? - Noi am pus 30 de întrebări, împreună cu organul de urmărire penală și așteptăm. De ce s-a întâmplat situația care s-a întâmplat. - Deocamdată nu există o claritate? - Așteptăm răspuns la întrebările care au fost înaintate. - Știți în cât timp va veni un eventual răspuns? - În dependență, aici e în comisie. Poate să dureze. - Sunt deja cam trei luni de la deces. Durează atât de mult? - Este o procedură... Trebuie să vă spun de la „A” până la „IA”. La moment, vă spun că s-a făcut autopsia, au fost mai multe investigații, nu se numește deodată expertiza”.

Am căutat răspunsuri și la Procuratura din Anenii Noi, cea care desfășoară procesul penal.

Procurorul ne-a vorbit în afara camerei, dar ne-a interzis să publicăm informațiile pentru a nu pereclita mersul investigațiilor. Cert este că cercetările continuă. După ce s-a aflat despre moartea Valeriei, femeia a fost abordată și de alți oameni care i-au spus că au avut și ei de suferit din cauza acțiunilor medicilor de aici: „Iată și la mine copilul a fost cazul acesta, și la mine, doar că am luat repede. Dar la noi s-a primit totul rapid. Ea marți a născut, și deja sâmbătă a dovedit să se ducă atât de repede infecția”. 

Nu sunt alte cazuri, a declarat directorul spitalului: „- Eu nu pot să comentez, înțeleg și rudele, că sunt într-o stare..., dar și medicii trebuie să-i înțelegeți. - Deci doamna ginecolog nu a mai avut așa cazuri? - Nu, nu”. 

Decesul Valeriei a fost comentat și de ministra Sănătății. Ala Nemerenco declarase pe rețelele sociale că a luat acest caz sub control personal. La trei luni distanță de la acea declarație, am abordat-o pe ministră, cerându-i un comentariu, în încercarea de a afla dacă există o finalitate în investigarea cazului. Iată ce ne-a declarat: „Da, a lucrat o comisie specială pe acest caz. Nu am văzut încă nota, nu cunosc dacă e finalizată. De obicei, durează mai mult, deoarece se așteaptă toate concluziile legiștilor și patomorfologice, or ele necesită mai mult timp”. 

Și Ministerul Sănătății ne-a expediat un răspuns, din care reiese că, din cauza complexității cazului de deces matern, comisia a extins perioada de examinare. Am încercat să aflăm câte anchete a lansat Ministerul în ultimii doi ani, în încercarea de a afla dacă asemenea cazuri reprezintă un fenomen în creștere. Însă, în răspunsul instituției nu există datele pe care le-am cerut. 

„În caz de reclamare a unor probleme cu privire la accesul și calitatea serviciilor medicale prestate, inclusiv soldate cu deces, alte situații ieșite din comun, Ministerul Sănătății instituie comisii pentru examinare, în componența cărora intră reprezentanți ai comisiilor de specialitate, asociațiilor medicale profesionale, etc. Notele informative despre rezultatele examinării, concluziile și recomandările de remediere a situației sunt transmise conducătorului instituției medicale, care este responsabil de aplicarea măsurilor corespunzătoare, inclusiv a celor de sancționare administrativă, în caz de necesitate. 

Astfel, Ministerul Sănătății, conform competenței, nu aplică și nu duce evidența sancțiunilor aplicate în legătură cu activitățile sau inactivitățile medicului/instituției, care s-au soldat cu moartea sau dauna cauzată sănătăţii pacientului din imprudenţă, neglijenţă sau lipsă de profesionalism”, se arată în răspunsul Ministerului pentru echipa „Moldova Gândește”. 

De-a lungul anilor, mai mulți lucrători medicali din Republica Moldova s-au pomenit în investigațiile procurorilor, pentru suspiciuni de încălcare din neglijență a regulilor și metodelor de acordare a asistenței medicale. Nu există o statistică generală, dar, de regulă, cele mai grave cazuri au fost aduse la cunoștința publicului. În mare parte, inculpații se aleg cu închisoare cu suspendare. 

Este și cazul unui terapeut, de 45 de ani, care activa de un an în cadrul Spitalului Raional Comrat. Acesta a fost condamnat la doi ani de închisoare, cu suspendare, după ce nu a asigurat examinarea corespunzătoare și a refuzat spitalizarea unui copil de cinci luni care fusese transportat cu o infecție respiratorie virală acută. În consecință, băiețelul a decedat peste câteva ore, fiindu-i afectat sistemul respirator și cel cardiovascular. 

Chiar dacă în legislația Republicii Moldova lipsește noțiunea de „malpraxis”, în Codul Penal există un articol ce prevede încălcarea din neglijenţă a regulilor şi metodelor de acordare a asistenţei medicale. Este vorba de articolul 213, din care aflăm că dacă eroarea medicală a cauzat vătămarea gravă a integrităţii corporale sau a sănătăţii ori decesul pacientului, atunci lucrătorul medical riscă închisoare de până la 3 ani. 

Deși în diferite cercuri de interese, inclusiv în rândurile cadrelor medicale, de mai bine de 10 ani se tot vorbește despre introducerea noțiunii de malpraxis, acest lucru bate pasul pe loc. 

Într-un studiu publicat recent de Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate, se spune că în Republica Moldova, este nevoie de un sistem nou de răspundere pentru erorile medicale și de despăgubire a pacienților. L-am întrebat pe directorul spitalului din Anenii Noi despre acest fenomen și dacă o lege a malpraxisului ar fi binevenită pentru angajații din sistemul medical. 

„Păi, demult se discută. Cu părere de rău, nu-i primită așa lege. Cazurile cu complicațiile, nu neapărat la maternitate, atunci doar medicul rămâne unul la unul cu toate comentariile. E necesară așa lege, dar cu regret, nu o avem. Pe când în România, Statele Unite este așa lege”, a precizat Alexandru Nastas.

Experții de la Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate mai atrag atenția la faptul că în Republica Moldova, fiecare cetățean are dreptul de a se adresa instanței de judecată și de a solicita despăgubiri de sănătate, în cazul în care se simt nedreptăți. Pe de altă parte, și angajații din domeniul medical au dreptul de a-și asigura voluntar activitatea profesională, dar în 99,9%, aceștia nu o fac. 

Un reportaj de Veronica Gherbovețchii și Constantin Niculae 

Imagine și montaj de Vlad Glinjan

/VIDEO/ Copilul care nu poate plânge deloc: O boală genetică rară îl chinuie pe Dumitru. Are nevoie de implanturi dentare
/VIDEO/ Mamă pentru 19 copii: Povestea unei femei care crește și micuți greu încercați de soartă
/VIDEO/ Moldova, țară de refugiu: Povestea unei bătrâne din Odesa care locuiește de aproape un an în cort, la frontieră cu Ucraina
/ВИДЕО/ TV8 выиграл дело в КС: положение Кодекса о выборах – неконституционно
/ВИДЕО/ TV8 выиграл дело в КС: положение Кодекса о выборах – неконституционно
/ВИДЕО/ Началась охота на F-16: в России объявили вознаграждение за первый сбитый истребитель в Украине
/ВИДЕО/ Началась охота на F-16: в России объявили вознаграждение за первый сбитый истребитель в Украине
Жару разбавит дождь с грозой. В Молдове объявили желтый код
Жару разбавит дождь с грозой. В Молдове объявили желтый код
Майя Санду направляется с рабочим визитом в Великобританию и Ирландию
Майя Санду направляется с рабочим визитом в Великобританию и Ирландию
/ВИДЕО/ Бывший Республиканский стадион продали посольству США. Стоимость сделки выросла до 18 млн евро
/ВИДЕО/ Бывший Республиканский стадион продали посольству США. Стоимость сделки выросла до 18 млн евро

18 июля 2024, час 13:35

Câte 1000 de lei lunar, timp de doi ani pentru părinții de la sate, care își vor da copiii la școlile mai mari din localitățile vecine. Guvernul a aprobat procedura, menită să încurajeze populația să accepte optimizarea sistemului educațional. /Incendiu puternic la Edineț. Un depozit al fostei fabrici de tutun din Cupcini a luat foc. Șapte echipe de salvatori au intervenit în lupta cu flăcările. /Moldoveancă ucisă în România. Femeia lucra stomatolog în orașul Brăila și a fost găsită moartă în propriul cabinet.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 120 de hectare de vegetație au fost mistuite de flăcări, în mai multe raioane ale țării. La Cahul a ars pădurea de lângă oraș, iar în raionul Florești focul s-a extins pe 80 de hectare de vegetație uscată. /Energia electrică cumpărată de stat la bursa română s-a scumpit de patru ori, în ultimelel zile pe fundalul creșterii consumului și diminuării producției de curent. Din fericire, Republica Moldova importă de peste Prut doar opt la sută din necesitățile țării.. /Roberta Metsola a mai obținut un mandat de președinte al Parlamentului European, iar joi deputații vor pune la vot și candidatura Ursulei von der Leyen la șefia Comisiei Europene.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șase hectare de pădure au fost mistuite de flăcări la Cahul. Meteorologii au emis avertizare cod galben de incendii, în paralel cu cel roșu de caniculă, de care vom scăpa abia joi. /A început admiterea în instituțiile de învățământ profesional tehnic. Sunt peste 12 mii de locuri bugetare și peste șapte mii- cu taxă. /Reparațiile de pe podul de la Mihai Viteazul se lungesc. Acum primăria invocă faptul că CFM refuză să deschidă circulația peste calea ferată la strada Petru Rareș, pentru ca podul să fie închis în totalitate.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Prima zi de cod roșu de caniculă, cu temperaturi care au trecut de 40 de grade! Oamenii au făcut cu greu față căldurii sufocante, în special cei nevoiți să muncească sub razele arzătoare ale soarelui. /Curtea Constituțională a respins solicitarea unui grup de deputați comuniști, care au cerut examinarea constituționalității Decretului prezidențial prin care Alexandr Stoianoglo a fost demis din funcția de procuror general. / Rusia a vrut să îl asasineze pe directorul executiv al Rheinmetall, care furnizează obuze Ucrainei. Complotul a fost dejucat de SUA și Germania.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Poliția anunță că a reținut doi complici la crima odioasă de ieri, dar recunoaște că la 24 de ore după executarea unui bărbat la o terasă din capitală, killer-ul rămâne în libertate. /Cauza penală pe numele fostului procuror general, Alexandr Stoianoglo, și doi procurori PCCOCS a fost deblocată. Colegiul Penal al Curții de Apel a respins recursurile depuse de cei doi procurori vizați în dosar. Între timp, Stoianoglo o acționează în judecată pe Maia Sandu. /Temperaturi tot mai fierbinți! Meteorologii au emis cod roșu de caniculă în centrul și sudul țării, iar la nord - cod portocaliu. Alertele meteo intră în vigoare mâine și vor fi valabile până pe 17 iulie inclusiv.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Asasinat în plină zi în capitală. Un bărbat a fost împușcat mortal la o terasă de un individ pe trotinetă. Victima este de origine turcă, membru al unei organizații criminale. /Punct și de la capăt în dosarul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău. Astăzi a fost schimbat completul de judecată, al treilea la număr. Ce urmează? /Accident grav la Taraclia. Un copil de 8 ani și tatăl său au decedat, după ce mașina în care se aflau s-a izbit într-un copac pe un drum local.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Consiliul Superior al Magistraturii are un nou președinte. Este Sergiu Caraman, care a asigurat până acum interimatul. / Șase persoane au fost astăzi reținute, în urma unor descideri la sediul Partidului „Victoria”, afiliat fugarului Ilan Șor din Comrat. Perchezițiile au loc într-un dosar de finanțare ilegală a partidului. / Ne vom topi la soare! De mâine, întră în vigoare codul portacoliu de caniculă. Acesta va fi valabil în partea de centru și sud a țării.Temperaturile vor atinge 39 de grade Celsius. Alerta meteo este valabilă până pe 16 iulie inclusiv.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, este propus de PSRM drept candidat neafiliat politic la alegerile prezidențiale din toamnă. Socialistul Igor Dodon, face apel la opoziție să îl susțină. / Bloc cu 12 etaje, ridicat cu încălcări ale normelor în construcții. Ofițerii anticorupție au decins astăzi cu percheziții la o companie de construcție din capitală. Sunt vizați și responsabili din cadrul primăriei Chișinău. / Ieri, 7 iulie, a fost ultima zi a recensământului populației. Ultimele date publicate de Biroul Național de Statistică arată că până în ultima zi au fost recenzate circa două milioane 438 mii de persoane și circa un milion 654 mii de locuințe.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
30 de zile de arest pentru Șeful biroului Nord al Serviciului Vamal și cinci subalterni de-ai săi. Cei șase sunt suspectați de corupție. /Consilierul socialist și sportivul care s-au încăierat săptămâna trecută la Bălți au fost eliberați. Aceștia au stat o săptămână în arest preventiv. /Vom plăti mai mult pentru băuturile în sticle din plastic, dar dacă le returnăm, primi înapoi banii pe recipiente. Ministerul Mediului vrea astfel să micșoreze cantitatea deșeurilor care ajung la gropile de gunoi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Partidele de centru-dreapta şi de extremă-dreapta au obținut cel mai mare număr de locuri la alegerile de duminică din Uniunea Europeană. Conservatorii din Partidul Popular European își păstrează primul loc în Parlamentul European. /Tatăl care și-ar fi violat fiica vitregă de 11 ani, care ulterior a rămas însărcinată și a născut, ajunge pe banca acuzaților. Dosarul penal pe numele acestuia a fost transmis în instanța de judecată. / Serviciile de apă și canalizare în municipiul Chișinău ar putea să se scumpească cu aproape 40 la sută. „Apă-Canal Chișinău” spune că a acumulat devieri financiare de peste 150 de milioane de lei, iar acestea trebuie recuperate.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Percheziții soldate cu rețineri la Biroul vamal „Nord”. 6 vameși, inclusiv șeful Biroului, au fost reținuți pentru corupere pasivă. /Amenzi de peste 480 de milioane de lei pentru șase companii de pe piața petrolieră. Sunt acuzate că au recurs la înțelegeri de cartel pentru a menține prețul majorat la carburanți. /Se caută un șef interimar la Interpol. Acesta îi va lua locul lui Viorel Țentiu, aflat în arest. Sunt examinate mai multe candidaturi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Alertă cu bombă la Aeroportul Chișinău! Toți pasagerii și personalul au fost evacuați, iar procesul de înregistrare a fost întrerupt. /Ședință cu fermierii la Ministerul Agriculturii, după ce aceștia au amenințat cu proteste masive. Ce li s-a promis, vedeți în continuare. / Curtea Supremă din SUA i-a acordat imunitate lui Donald Trump în ancheta asaltului asupra Capitoliului. „Un precedent periculos”, a reacționat actualul președinte Joe Biden.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se scumpesc semnificativ carburanții. Mâine, prețul benzinei cu cifra octanica 95 va ajunge la 25 de lei per litru. Cum explică ANRE motivele? / Consiliului Superior al Magistraturii nu a reușit nici astăzi să aleagă un președinte a CSM. Doi candidați Aliona Miron și Sergiu Caraman au fost înscriși în concurs, însă au solicitat timp pentru a se pregăti. / Încă o șansă pentru elevii din clasa a 9, care nu au susținut examenele din prima. Astăzi a început sesiunea suplimentară pentru absolvenții de gimnaziu.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Un consilier PSRM de la Bălți a fost reținut, după ce a fost implicat într-o bătaie.„Provocare criminală organizată”, au reacționat socialiștii. De la ce a pornit totul? / Concursul pentru șefia Consiliului Superior al Magistraturii a eșuat. Ion Guzun și Vasile Șchiopu și-au retras candidaturile. Cum și-au argumentat deciziile? /Dezastru ecologic la nordul țării. De mai bine de cinci decenii, deșeurile din orașul Glodeni sunt aruncate pe un câmp de la periferia orașului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Partidele de centru-dreapta şi de extremă-dreapta au obținut cel mai mare număr de locuri la alegerile de duminică din Uniunea Europeană. Conservatorii din Partidul Popular European își păstrează primul loc în Parlamentul European. / Tatăl care și-ar fi violat fiica vitregă de 11 ani, care ulterior a rămas însărcinată și a născut, ajunge pe banca acuzaților. Dosarul penal pe numele acestuia a fost transmis în instanța de judecată. / Serviciile de apă și canalizare în municipiul Chișinău ar putea să se scumpească cu aproape 40 la sută. „Apă-Canal Chișinău” spune că a acumulat devieri financiare de peste 150 de milioane de lei, iar acestea trebuie recuperate.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Republica Moldova și Ucraina au început negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Guvernarea de la Chișinău speră că procesul se va încheia până în anul 2030. / O nouă schemă de escrocherie. Mai mulți cetățeni au primit conturi de plată pentru ca să-și poată primi coletele de peste hotare. / Fermierii amenință, din nou, cu proteste. De această dată sunt nemulțumiți că statul nu va mai prelungi restricțiile la importul de cereale și oleaginoase din Ucraina.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Astăzi se dă startul negocierilor de aderare a Republicii Moldova și Ucrainei la UE. Este un moment solemn, organizat la Luxembourg, unde a zburat mai bine de jumătate din Cabinetul de Miniștri de la Chișinău. / Calea Ferată din Moldova a intrat, din nou, în datorii. Întrepriderea se confruntă cu pierderi uriașe și are restanțe la plata salariilor angajaților încă din luna martie. Ce soluții au autoritățile / Flăcările au cuprins una dintre cele mai înalte clădiri din Bălți. Doi pensionari au fost duși la spital, iar zeci de persoane au fost evacuate, după un incendiu izbucnit într-o clădire cu 16 etaje.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Zi de doliu național în Republica Moldova. Cu cărți în mâini și flori, zeci de oameni au venit să-l petreacă pe maestrul Spiridon Vangheli pe ultimul drum! /Circulația pe podul Mihai Viteazul ar putea fi închisă pentru două luni. Solicitarea a fost făcută de agentul economic, care se ocupă de reparația podului. Pe unde ar putea circula șoferii? /Un tânăr a căzut de pe o stâncă de la o înălțime de circa 30 de metri. Cazul a avut loc în seara de 23 iunie, pe teritoriul mănăstirii Saharna din Rezina. Victima a fost transportată la spital.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Guguță a rămas orfan. Celebrul Spiridon Vangheli a decedat la onorabilă vârsta de 92 de ani. / Fosta șefă a asistenței sociale din Bălți a fost reținută. Aceasta este acuzată că a luat cinci mii de euro mită ca să nu intervină în planul de deposedare de apartamente a doi bătrâni singuratici. /Mașinile fugarului Ilan Șor au fost scoase la licitație în efortul de a recupera prejudiciile aduse de frauda bancară. Cât costă acestea?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Apa din Nistru poate fi contaminată, în urma unei scurgeri de reziduri în regiunea transnistreană. Ministerul Mediului de la Chișinău ne recomandă să evităm scăldatul în aval de orașul Tighina, până vor fi gata rezultele unei analize prelevate de Agenția de Mediu. / La un an după lansare, compania finaciară Revolut pleacă din Republica Moldova. Clienții au fost anunțați că din 20 iulie nu vor mai putea face operațiuni prin aplicație. /România a decis a decis donarea unui sistem de apărare aeriană Patriot către Ucraina. Anunțul vine în ziua în care și președintele Iohannis a declarat că se retrage din cursa pentru șefia NATO, în favoarea candidatului olandez.

Усатый о поддержке Стояногло: “Не хочу больше участвовать ни в каких свадьбах”
Усатый о поддержке Стояногло: “Не хочу больше участвовать ни в каких свадьбах”
/ВИДЕО/ Фермеры опасаются потерять урожай из-за жары и засухи
/ВИДЕО/ Фермеры опасаются потерять урожай из-за жары и засухи
В Молдове приняли изменения налоговой политики. Что поменяется в 2025 году?
В Молдове приняли изменения налоговой политики. Что поменяется в 2025 году?
/ФОТО/ В Подмосковье разбился пассажирский самолет: погибли три члена экипажа
/ФОТО/ В Подмосковье разбился пассажирский самолет: погибли три члена экипажа
/ВИДЕО/ В парламенте пройдут слушания по делу об убийстве на Рышкановке
/ВИДЕО/ В парламенте пройдут слушания по делу об убийстве на Рышкановке

Подпишитесь на новости по электронной почте

TV8.md - новостной сайт из Молдовы с актуальными социальными, политическими и экономическими новостями, прогнозом погоды, политическими ток-шоу, интервью и расследованиями.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. При цитировании опубликованных на сайте материалов обязательно указание в первом абзаце гиперссылки на страницу tv8.md.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram