social

/VIDEO/ A murit după ce a născut. De trei luni, o femeie vrea să afle de ce a decedat fiica ei, la câteva zile de la externare

11 февраля 2023, час 22:00

De mai bine de trei luni, o mamă din raionul Anenii Noi nu-și poate găsi liniștea. Vrea să afle răspunsuri la mai multe întrebări, cea mai dureroasă fiind cine se face responsabil de moartea fiicei sale. Fata, în vârstă de 19 ani, a murit după ce a făcut sepsis, la câteva zile de la nașterea primului ei copil. 

De la bun început, examinarea decesului a fost luată sub control personal al ministrei Sănătății, Ala Nemerenco. A fost dispusă o comisie specializată, misiunea experților fiind elucidarea circumstanțelor care au precedat decesul matern. Și Procuratura din Anenii Noi a pornit un proces penal pe faptul încălcării din neglijenţă de către medic sau de către un alt lucrător medical a regulilor sau metodelor de acordare a asistenţei medicale. Deocamdată, nicio persoană nu a fost pusă sub acuzare, dar cercetările continuă. Ministerul Sănătății, la solicitarea noastră, a precizat că, reieșind din complexitatea decesului, comisia și-a extins perioada de examinare.

Ca să reconstituim ultimele zile din viața Valeriei Nicolaev, ne întoarcem în timp. E 18 octombrie 2022. La spitalul din Anenii Noi, tânăra mamă aduce pe lume primul ei copil - un băiețel. Medicii decid să o externeze a doua zi. Prea repede, consideră mama ei. 

Ajunsă acasă, fata a tot acuzat dureri în regiunea abdominală. Femeile însă s-au gândit că e din cauza nașterii. Durerile însă, în loc să treacă, deveneau tot mai acute. I-a povestit despre asta medicului din sat, care a venit să o viziteze pe tânăra mamă și pe bebelușul ei. Doctorul s-a alertat imediat și le-a spus să cheme salvarea. Femeia însă a telefonat medicul la care a născut fiica ei. Acesta le-a invitat la un control medical.

„Anenii Noi, acolo ne-a întâmpinat chirurgul, până a venit dumneaei. Așteptând, chirurgul a vorbit frumos cu fata, o tot apăsa pe la burtă. Îi zic: ce o apăsați? Haideți să trecem un USG. Și el îmi spune: de unde să ți-l iau? Din buzunar? Apoi a venit ea. Am dus-o într-o cameră, se auzeau doar răcnete”, ne-a povestit mama tinerei decedate, Ana Nicolaev. 

Medicii de aici iau decizia să o transfere la Institutul de Medicină Urgentă: „Ne-am dus la spitalul de Urgență, ea deja pe drum era gata, la hopuri o durea tare, i-au pus o picurătoare, care ba curgea, ba nu curgea. Eu eram cu copilul la capul ei. Acolo, a ajuns conștientă. A ajutat-o o soră medicală. Au luat-o și au dus-o. Și mai departe nu știu nimic”. 

Valeria s-a aflat la Institutul de Medicină Urgentă circa o săptămână. În tot acest timp, mama ei și bebelușul au fost internați la Institutul Mamei și Copilului. Femeia luase legătura cu medicii care o tratau pe fiica ei, pentru a afla vești despre starea de sănătate. Însă, de la capătul celălalt al telefonului i se spunea că ei fac tot ce pot, cu aparate și medicamente moderne, însă doar o minune o poate salva. 

„Am intrat la dânsa, practic era moartă. Nici nu am văzut în jurul ei aparatele despre care mi-a spus medicul. Am ieșit de la dânsa, am ajuns la spital, am luat copilul. Toată săptămâna era liniștit, dar după ce am venit de la spital, de la fiica, el plângea mereu. Deja pe la vreo ora 16, soțul mă sună și-mi spune că inima ei s-a oprit și că a decedat”, a spus mama îndurerată.

Am cerut un comentariu de la Institutul de Medicină Urgentă, pe seama acestui caz. Am vrut să aflăm cât timp s-a aflat Valeria aici, cum a fost tratată și care este cauza decesului. Ni s-a răspuns să ne adresăm la Ministerul Sănătății. Totuși, în acea vreme, un director adjunct de la această instituție medicală a declarat pentru presă că Valeria a murit pe 1 noiembrie. Fata fusese transportată cu suspecție de abdomen acut, pe când s-a constatat că suferea de sepsis - cea mai periculoasă reacție a organismului la infecții. 

„Asta tot de la Anenii Noi, ea nu a fost curățită ca lumea. Când s-a spălat, i-am spus să ma uit să-i văd cusutura. Știam că nu i-a dat să ungă cu nimic. Când m-am uitat la cusutură, cum să vă zic: chiar și la un animal dacă făcea așa, tot îți era jale”, a relatat Ana Nicolaev.

Pe de altă parte, medicul care a fost responsabil de naștere, Maria Nastas, a declarat că a respectat toate protocoalele și că nu poartă vreo vină. Este gata să demonstreze acest fapt și în instanță, dacă se va ajunge la acest lucru. 

După ce Valeria a încetat din viață, mai multe autorități au lansat investigații. O anchetă internă a avut loc și la spitalul Anenii Noi. Directorul spitalului, Alexandru Nastas, care este și tatăl doamnei ginecolog, susține că protocolul clinic a fost respectat în cazul pacientei. 

„Asistența medicală a fost acordată conform cerințelor protocoalelor naționale și instituționale, în perioada nașterii, cât și după naștere, când a fost examinată în limitele existente în instituție și transferată la Institutul de Medicină Urgentă, după acordarea de asistență medicală urgentă”, a menționat directorul spitalului raional Anenii Noi, Alexandru Nastas.

Directorul susține că tânăra avusese o naștere cu leziuni minore. La externare, Valeria ar fi primit și câteva recomandări pentru a-și îngriji rana: „Am studiat toată documentația medicală care a fost ridicată, am făcut xerox, a fost ridicată în prima zi de către organele de drept. În baza documentației medicale, în baza de cum a decurs nașterea, cu leziuni neînsemnate, în baza lor s-au dat recomandări la domiciliu”. 

„- Mama ei spune că nu i s-au dat. - Eu am văzut în documentație, totul este stipulat”. 

Ca să putem lua acest interviu, a trebuit să-l așteptăm o oră pe holuri. „E la masă”, ne-a spus o angajată. „E la operație”, a declarat alta.

„- Vă trebuiește cine? Domnul director nu-i. - Nimeni din conducere nu-i? - Care e la masă, care... După ora unu o să fie. -Domnul director este la o cezariană, după ce se termină, cred că o să revină. - E la cezariană? - Da. - Colega dumneavoastră a spus că e la masă. - La operație cezariană dumnealui este. - Doamna a zis că a plecat la masă. - Înseamnă că deja s-a terminat cezariana și a plecat. Nu mai stau să văd pe unde e. - Cam pe la unu ar trebui să vină, da? - Pe la unu, unu și 15”.

De altfel, nu eram doar noi care voiam să discutăm cu directorul spitalului. Am surprins o situație, în care un bărbat se plângea că ar fi fost adus la condiția ca să dea bani unui doctor de aici. 

„- Eu nu am ce vinde, vacă, nu am ce vinde. - Spuneți-ne, vă rog, v-a cerut cineva vreo copeică? - Nu mi-a cerut, dar mă aduce la condiția ceea. - Așezați-vă și așteptați doctorul să primească pacienții care sunt. - M-a trimis să vin aici, la director. - Nu strigați, vă rog. Domnul director e la operație, la cezariană. Nu poate omul acesta să se ducă, el trebuie să vă aștepte pe dumneavoastră. - Eu, totuși, o să intru la director”. 

De la decesul Valeriei s-au scurs mai bine de trei luni, timp în care mama ei nu a reușit să înțeleagă cine este responsabil de moartea fetei. 

„S-au schimbat procurorii. A venit un procuror la poartă, m-a interogat. Apoi a venit altul. Mi-a zis că a trimis ceva la Ministerul Sănătății și așteaptă răspuns. Eu cred că ei singuri nu știu ce vor. O socot pe dânsa vinovată ori nu, nu am idee. Au trecut trei luni și niciun răspuns. E vinovată, nu-i vinovată. Fără judecată. Nimic”, spune mama Valeriei.

De la avocatul familiei am aflat că se așteaptă concluzia experților de la Centrul de Medicină Legală. 

„Așteptăm expertiza. - De la cine? - De la Medicina Legală. - De la Chișinău? - Da. - Ca să aflați ce? - Noi am pus 30 de întrebări, împreună cu organul de urmărire penală și așteptăm. De ce s-a întâmplat situația care s-a întâmplat. - Deocamdată nu există o claritate? - Așteptăm răspuns la întrebările care au fost înaintate. - Știți în cât timp va veni un eventual răspuns? - În dependență, aici e în comisie. Poate să dureze. - Sunt deja cam trei luni de la deces. Durează atât de mult? - Este o procedură... Trebuie să vă spun de la „A” până la „IA”. La moment, vă spun că s-a făcut autopsia, au fost mai multe investigații, nu se numește deodată expertiza”.

Am căutat răspunsuri și la Procuratura din Anenii Noi, cea care desfășoară procesul penal.

Procurorul ne-a vorbit în afara camerei, dar ne-a interzis să publicăm informațiile pentru a nu pereclita mersul investigațiilor. Cert este că cercetările continuă. După ce s-a aflat despre moartea Valeriei, femeia a fost abordată și de alți oameni care i-au spus că au avut și ei de suferit din cauza acțiunilor medicilor de aici: „Iată și la mine copilul a fost cazul acesta, și la mine, doar că am luat repede. Dar la noi s-a primit totul rapid. Ea marți a născut, și deja sâmbătă a dovedit să se ducă atât de repede infecția”. 

Nu sunt alte cazuri, a declarat directorul spitalului: „- Eu nu pot să comentez, înțeleg și rudele, că sunt într-o stare..., dar și medicii trebuie să-i înțelegeți. - Deci doamna ginecolog nu a mai avut așa cazuri? - Nu, nu”. 

Decesul Valeriei a fost comentat și de ministra Sănătății. Ala Nemerenco declarase pe rețelele sociale că a luat acest caz sub control personal. La trei luni distanță de la acea declarație, am abordat-o pe ministră, cerându-i un comentariu, în încercarea de a afla dacă există o finalitate în investigarea cazului. Iată ce ne-a declarat: „Da, a lucrat o comisie specială pe acest caz. Nu am văzut încă nota, nu cunosc dacă e finalizată. De obicei, durează mai mult, deoarece se așteaptă toate concluziile legiștilor și patomorfologice, or ele necesită mai mult timp”. 

Și Ministerul Sănătății ne-a expediat un răspuns, din care reiese că, din cauza complexității cazului de deces matern, comisia a extins perioada de examinare. Am încercat să aflăm câte anchete a lansat Ministerul în ultimii doi ani, în încercarea de a afla dacă asemenea cazuri reprezintă un fenomen în creștere. Însă, în răspunsul instituției nu există datele pe care le-am cerut. 

„În caz de reclamare a unor probleme cu privire la accesul și calitatea serviciilor medicale prestate, inclusiv soldate cu deces, alte situații ieșite din comun, Ministerul Sănătății instituie comisii pentru examinare, în componența cărora intră reprezentanți ai comisiilor de specialitate, asociațiilor medicale profesionale, etc. Notele informative despre rezultatele examinării, concluziile și recomandările de remediere a situației sunt transmise conducătorului instituției medicale, care este responsabil de aplicarea măsurilor corespunzătoare, inclusiv a celor de sancționare administrativă, în caz de necesitate. 

Astfel, Ministerul Sănătății, conform competenței, nu aplică și nu duce evidența sancțiunilor aplicate în legătură cu activitățile sau inactivitățile medicului/instituției, care s-au soldat cu moartea sau dauna cauzată sănătăţii pacientului din imprudenţă, neglijenţă sau lipsă de profesionalism”, se arată în răspunsul Ministerului pentru echipa „Moldova Gândește”. 

De-a lungul anilor, mai mulți lucrători medicali din Republica Moldova s-au pomenit în investigațiile procurorilor, pentru suspiciuni de încălcare din neglijență a regulilor și metodelor de acordare a asistenței medicale. Nu există o statistică generală, dar, de regulă, cele mai grave cazuri au fost aduse la cunoștința publicului. În mare parte, inculpații se aleg cu închisoare cu suspendare. 

Este și cazul unui terapeut, de 45 de ani, care activa de un an în cadrul Spitalului Raional Comrat. Acesta a fost condamnat la doi ani de închisoare, cu suspendare, după ce nu a asigurat examinarea corespunzătoare și a refuzat spitalizarea unui copil de cinci luni care fusese transportat cu o infecție respiratorie virală acută. În consecință, băiețelul a decedat peste câteva ore, fiindu-i afectat sistemul respirator și cel cardiovascular. 

Chiar dacă în legislația Republicii Moldova lipsește noțiunea de „malpraxis”, în Codul Penal există un articol ce prevede încălcarea din neglijenţă a regulilor şi metodelor de acordare a asistenţei medicale. Este vorba de articolul 213, din care aflăm că dacă eroarea medicală a cauzat vătămarea gravă a integrităţii corporale sau a sănătăţii ori decesul pacientului, atunci lucrătorul medical riscă închisoare de până la 3 ani. 

Deși în diferite cercuri de interese, inclusiv în rândurile cadrelor medicale, de mai bine de 10 ani se tot vorbește despre introducerea noțiunii de malpraxis, acest lucru bate pasul pe loc. 

Într-un studiu publicat recent de Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate, se spune că în Republica Moldova, este nevoie de un sistem nou de răspundere pentru erorile medicale și de despăgubire a pacienților. L-am întrebat pe directorul spitalului din Anenii Noi despre acest fenomen și dacă o lege a malpraxisului ar fi binevenită pentru angajații din sistemul medical. 

„Păi, demult se discută. Cu părere de rău, nu-i primită așa lege. Cazurile cu complicațiile, nu neapărat la maternitate, atunci doar medicul rămâne unul la unul cu toate comentariile. E necesară așa lege, dar cu regret, nu o avem. Pe când în România, Statele Unite este așa lege”, a precizat Alexandru Nastas.

Experții de la Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate mai atrag atenția la faptul că în Republica Moldova, fiecare cetățean are dreptul de a se adresa instanței de judecată și de a solicita despăgubiri de sănătate, în cazul în care se simt nedreptăți. Pe de altă parte, și angajații din domeniul medical au dreptul de a-și asigura voluntar activitatea profesională, dar în 99,9%, aceștia nu o fac. 

Un reportaj de Veronica Gherbovețchii și Constantin Niculae 

Imagine și montaj de Vlad Glinjan

/VIDEO/ Copilul care nu poate plânge deloc: O boală genetică rară îl chinuie pe Dumitru. Are nevoie de implanturi dentare
/VIDEO/ Mamă pentru 19 copii: Povestea unei femei care crește și micuți greu încercați de soartă
/VIDEO/ Moldova, țară de refugiu: Povestea unei bătrâne din Odesa care locuiește de aproape un an în cort, la frontieră cu Ucraina
Попытки сдать в аренду коммерческие площади в аэропорту Кишинева снова не увенчались успехом
Попытки сдать в аренду коммерческие площади в аэропорту Кишинева снова не увенчались успехом
Неизвестный сообщил о минировании торгового центра в Кишиневе. Тревога оказалась ложной
Неизвестный сообщил о минировании торгового центра в Кишиневе. Тревога оказалась ложной
/ВИДЕО/ Равные шансы на победу? Политические аналитики оценили позиции кандидатов перед вторым туром выборов
/ВИДЕО/ Равные шансы на победу? Политические аналитики оценили позиции кандидатов перед вторым туром выборов
/ВИДЕО/ Трагическое происшествие в Бессарабке: мужчина упал в цистерну и погиб
/ВИДЕО/ Трагическое происшествие в Бессарабке: мужчина упал в цистерну и погиб
/ВИДЕО/ Пьяный водитель выпал из микроавтобуса: ему грозит тюремный срок или крупный штраф
/ВИДЕО/ Пьяный водитель выпал из микроавтобуса: ему грозит тюремный срок или крупный штраф

/VIDEO/ Verde-n ochi: De ce hoții din Moldova se tem de UE și se opun procesului de integrare al țării noastre?

missing
21 сентября 2024, час 22:33

În ediția de astăzi a editorialului Verde-n ochi cu Mariana Rață aflăm de ce corupții și criminalii se tem de Uniunea Europeană și se opun procesului de integrare a Republicii Moldova în UE. 

Principalul motiv este frica de pușcărie. În momentul în care R. Moldova va deveni membră a UE, marii corupți din R. Moldova nu vor mai putea scăpa de pușcărie decât refugiindu-se în Rusia sau Africa. Cel mai dureros pentru ei însă este că vor pierde toate bunurile obținute prin fraudă -  case luxoase, mașini scumpe, avioane, iahturi, conturile bancare ticsite cu bani furați de la noi. Și nu mă refer aici la un vis frumos, ci la date concrete, confirmate oficial!

Ca să nu vă plictisesc cu multe cifre, am să vă arăt doar o hartă a lumii. Țările colorate în nuanțe de roșu sunt cele mai corupte din lume, iar cel colorate în galben - sunt cele mai puțin afectate de corupție. 

Așa cum se vede din desen, statele cele mai reziliente în fața corupției se găsesc în Uniunea Europeană. Iar Rusia se confruntă cu probleme de corupție, care se agravează de la an la an. Hărțile de mai sus prezintă Indicelui mondial de Percepție a Corupției. Dar haideți să vorbim despre lucruri și mai concrete.

Președinți, premieri, miniștri și deputați corupți există peste tot. Marea diferența este că în UE aceștia ajung să facă pușcărie. Iar în Rusia ei guvernează de zeci de ani. 

În ultimii 10 ani, în Uniunea Europeană, au existat mai multe cazuri notabile de condamnare a demnitarilor înalți pentru corupție:

Fostul prim-ministru italian Silvio Berlusconi a fost condamnat în 2013 la 4 ani de pușcărie;

Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy a fost condamnat în 2021 la 3 ani de închisoare  pentru corupție și trafic de influență;

Fost președinte al Camerei Deputaților din România, Liviu Dragnea (prietenul lui Vlad Plahotniuc), a făcut 2 ani de pușcărie pentru acte de corupție. La momentul condamnării, era cel mai influent politician și oligarh din România. 

Justiția din Uniunea Europeană a reușit, în ultimul deceniu, să trimită după gratii cel puțin 5 prim-miniștri corupți, iar alți cinci președinți de țară au fost sau mai sunt cercetați penal pentru acte de corupție. 

În UE, politicienii corupți se tem de procurori și judecători. În Rusia, lucrurile stau pe dos. 

Nu există niciun caz în care un fost prim-ministru sau fost președinte să fi fost condamnat pentru corupție. Asta chiar dacă Rusia clocotește de corupție înaltă. 

În Rusia, fac pușcărie nu corupții, ci cei care luptă împotriva corupției. Iar cei mai mari demascatori ai corupției au fost pur si simplu omorâți: 

Boris Nemțov, unul dintre principalii opozanți ai lui Putin și un aprig luptător împotriva corupției din Rusia, a fost împușcat cu aproape zece ani în urmă în plină stradă, chiar lângă zidurile Kremlinului;

Cu jumătate de an în urmă, un alt lider al opoziției și demascator al marelor fraude din Rusia, Alexei Navalii, a fost ucis în pușcărie. Fusese condamnat la 30 de ani de închisoare pentru că a avut curajul să vorbească despre averile impunătoare, adunate din fraudă, ale elitei politice rusești;

Jurnalista de investigații  Anna Politkovskaya, a fost împușcată în liftul blocului în care locuia pentru anchetele despre marea corupție din Rusia.

Cele mai mari fraude financiare din Moldova le avem „importate” tot din Rusia. În primul rând, mă refer la Spălătoria rusească. 22 de miliarde de dolari proveniți din Rusia au tranzitat sistemul bancar moldovenesc în drumul lor spre paradisuri fiscale. R. Moldova a ratat, în acest caz, să încaseze cel puțin 540 de milioane de dolari, taxe de stat.  

Furtul miliardului are de asemenea rădăcini rusești, în fraudă fiind implicate mai multe companii și bănci din Rusia. 

Aceste dosare cu prejudicii de miliarde de lei încă nu au finalitate, deși au trecut 10 ani de producerea lor. Justiția moldovenească încă nu a decis la ce sistem de luptă cu corupția să se racordeze: la cel rusesc - mărinimos cu corupții sau cel european - necruțător cu cei care fură din banii publici. 

Nicio țară din UE nu a vrut singură să se curățe de corupția înaltă. Statele UE care au excelat în lupta împotriva corupției, au făcut-o sub presiunea structurilor Uniunii Europene care au condiționat suportul cu progrese concrete în combaterea corupției mari. Cel mai ilustrativ pentru noi este cazul României. DNA a excelat nu grație voinței politice din Guvern și Parlament, ci în pofida obstacolelor puse de politicienii români. Aliatul DNA în acestă luptă a fost poporul și Comisia Europeană. 

Așadar, Vă spun verde-n ochi: e timpul să alegem ce fel de luptă cu corupția ne dorim în Moldova. După modelul european – cu marii corupți în pușcărie, sau după modelul rusesc – cu ei în fruntea statului. 

/VIDEO/ Verde-n ochi: Unde sunt banii de la UE? Cum au fost cheltuiți 2,2 miliarde de euro în Moldova
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin

Care sunt prognozele referendumului de duminică? Este sau nu umbrit acesta de alegerile prezidențiale? Care este miza, dar și scenariile ce ar putea avea loc după vot – analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Nicu Popescu, președintele Asociației Cetățeni pentru Europa /Iulian Groza, președinte IPRE.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi: Apostolii minciunii și războiului. În ultimele săptămâni am devenit martori ai unei implicări agresive a unor preoți și episcopi în campania electorală pentru alegerile prezidențiale. Cel mai vizibil dintre toți este Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel. Desigur, nu este pentru prima dată când Episcopul Marchel sau alte fețe bisericești promovează discurs politic în slujbele religioase, inclusiv discurs de ură. Nici nu e premieră că susțin anumiți politicieni în alegeri.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
De unde vin milioanele pentru destabilizări și cine își va asuma consecințele? De ce unor politicieni le este frică de integrarea în Uniunea Europeană? /Vom mai avea surprize până la alegeri? Cine ar putea fi exclus din cursa prezidențială? Cine sunt candidații care au ajuns în vizorul poliției și procurorilor?
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia. Noua ediție Verde-n ochi cu Mariana Rață este despre pensii. În ultima perioadă, am discutat cu mai mulți pensionari de la noi. Toți ei se plâng de pensia mică pe care o primesc. O bătrânică din Cantemir cu greu își stăpânea lacrimile în timp ce îmi vorbea despre pensia ei de 1200 de lei, din care cu greu se descurcă singură. Femeia întreba disperată când se vor mări pensiile și pentru bătrânii noștri necăjiți?
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, este invitatul emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi: Putin, Lavrov, Peskov și viața de lux a copiilor lor în Europa. Fiecare din noi își dorește o viață mai bună pentru copiii săi. Bogații din Rusia nu sunt o excepție. Principala destinație de trai a odraslelor oamenilor din anturajul lui Putin sunt țări din Europa de Vest și SUA. Unde se bucură de educație de top, viață de lux și rețele globale de afaceri. Lista oligarhilor și demnitarilor ruși cu familii și proprietăți în Occident, inclusiv în Uniunea Europeană, este foarte lungă. Semn că, dincolo de ce le spun ei oamenilor de la televizor despre degradarea Occidentului, ceea ce au ei mai drag – familiile și banii, țin tocmai în această parte a lumii. Acolo unde există siguranță, cultură și progres. 
Cutia Neagră
Cutia Neagră
În noul editorial „Verde-n ochi” cu Mariana Rață aflăm de ce corupții și criminalii se tem de Uniunea Europeană și se opun procesului de integrare a Republicii Moldova în UE. Principalul motiv este frica de pușcărie. În UE, politicienii corupți se tem de procurori și judecători. În Rusia, lucrurile stau pe dos. În momentul în care țara noastră va deveni membră a UE, marii corupți din Moldova nu vor mai putea scăpa de pușcărie decât refugiindu-se în Rusia sau Africa. Cel mai dureros pentru ei însă este că vor pierde toate bunurile obținute prin fraudă: case luxoase, mașini scumpe, avioane, iahturi, conturile bancare ticsite cu bani furați de la noi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Președintele Parlamentului, Igor Grosu este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Noua ediție „Verde-n ochi” cu Mariana Rață este despre una dintre cele mai importante manipulări folosite de cei care sunt împotriva apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Interviu exclusiv cu fostul președinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti. /Detalii din culisele luptei politice cu Plahotniuc, dar și despre confruntarea cu Putin.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin și toată propaganda Moscovei
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi este prima invitată a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață din noul sezon.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Cutia Neagră cu Mariana Rață revine cu un nou sezon la TV8. Mai multe discuții despre cele mai importante subiecte, aflați în curând.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Facem totalurile evenimentelor politice, dar și pronosticuri pentru toamnă. /Invitații de astăzi ai emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață sunt analiștii politici: Igor Boțan și Vlad Kulminski.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ce se întâmplă în structurile subordonate la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova? La ce nivel a ajuns criminalitatea în Republica Moldova? Despre killerii pe trotinete, atacuri armate în plină stradă și reglările de conturi între grupări criminale vorbim astăzi cu ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vrem în Uniunea Europeană, dar cât de pregătiți suntem să adoptăm reforme și politici complicate și nepopulare? Drumul spre UE intră pe un făgaș birocratic. Când vom începe să avem fonduri europene, drumuri moderne și salarii ca în UE? Despre asta vorbim azi la Cutia Neagră! Invitați: Doina Gherman, vicepreședintele Parlamentului; Iulian Groza, director executiv Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Rusia pregătește provocări pentru a deturna alegerile din toamnă din Republica Moldova. Miza o reprezintă stoparea procesului de integrare în UE. Ce mijloace și personaje vor fi folosite? Cum se pot apăra instituțiile de stat? Discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS; Anatol Țăranu, analist politic.

Обработаны 100% бюллетеней. Предварительные итоги выборов и референдума в Молдове
Обработаны 100% бюллетеней. Предварительные итоги выборов и референдума в Молдове
Предварительные итоги президентских выборов в Молдове: Санду и Стояногло выходят во второй тур (Обновлено)
Предварительные итоги президентских выборов в Молдове: Санду и Стояногло выходят во второй тур (Обновлено)
Юлия Навальная готова баллотироваться в президенты, если вернется в Россию
Юлия Навальная готова баллотироваться в президенты, если вернется в Россию
Майя Санду заявила о покупке 300 тысяч голосов организованной преступной группой
Майя Санду заявила о покупке 300 тысяч голосов организованной преступной группой
Гроза: Молдова потеряла два шанса на вступление в ЕС, нельзя потерять третий
Гроза: Молдова потеряла два шанса на вступление в ЕС, нельзя потерять третий

Подпишитесь на новости по электронной почте

TV8.md - новостной сайт из Молдовы с актуальными социальными, политическими и экономическими новостями, прогнозом погоды, политическими ток-шоу, интервью и расследованиями.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. При цитировании опубликованных на сайте материалов обязательно указание в первом абзаце гиперссылки на страницу tv8.md.