Căutările continuă după două luni de la dispariția Mădălinei Cojocari, fetița unei moldovence stabilite în Carolina de Nord, SUA. Un psiholog criminalist din zona Charlotte spune că investigațiile ar mai putea dura, deoarece anchetatorii încă lucrează pentru a obține mai multe informații de la părinți, în special despre ceea ce s-a întâmplat în cele trei săptămâni în care Mădălina nu a fost dată dispărută.
Mama și tatăl ei vitreg au fost arestați la mijlocul lunii decembrie, pentru că nu au raportat un copil dispărut și de atunci sunt în custodie în comitatul Mecklenburg. Diana Cojocari și Christopher Palmiter sunt în arest de ceva mai mult de o lună.
„Inițial, părinții ar putea trece prin negare că copilul este dispărut, uneori vezi asta”, a spus psihologa Lisa Long, potrivit WCNC.
„De asemenea, ai putea considera că părintele ar putea experimenta jenă sau rușine din cauza vinovăției. S-ar putea să existe situații în care părintele se confruntă cu frică, este îngrijorat că ar putea pierde custodia”, a adăugat aceasta.
Long este un psiholog legist, care oferă evaluări psihologice pentru persoanele implicate în sistemul de justiție penală.
Potrivit acesteia, investigatorii sunt probabil în contact regulat cu Cojocari și Palmiter, studiind răspunsurile lor emoționale.
„Părintele manifestă îngrijorare, părintele arată remușcări. Acestea sunt toate lucrurile care ar fi luate în considerare, reacția emoțională a unei persoane. Trebuie să te gândești că există o gamă largă de reacții normale acceptabile și așteptate, deoarece aceasta nu este o situație normală în care se află niciun părinte”, a spus Long.
Poliția a percheziționat casa din Cornelius, Carolina de Nord, de cel puțin trei ori, luând cu ei saci cu probe. Dar învățarea despre mediul în care a trăit Mădălina va fi cheia, consideră psihologa.
„Ar fi foarte important pentru ei să ia în considerare cercetările cu privire la factorii de protecție și factorii de risc. Unii dintre factorii de risc sunt antecedente de probleme de sănătate mintală, implicarea DSS, orice istoric de încarcerare, violență domestică, conflicte chiar și între părinți, adecvarea generală a mediului de acasă”, a subliniat ea.
Long a spus că dacă ar fi implicată, ar căuta orice inconsecvență în poveștile lor sau atitudinea defensivă.
„Dacă oricare dintre părinți a ales să nu ofere informații sau dacă pare că nu a vrut să ofere anumite informații, mai ales în ceea ce privește zonele sensibile din mediul de acasă, relația părinte-copil, toate acestea sunt domenii importante pe care trebuie să le ia în considerare”, a mai menționat Lisa Long.
Ea a amintit că mama fetei le-a spus poliției că a avut un conflict cu soțul ei cu o noapte înainte de a-și vedea fiica ultima dată și a așteptat să anunțe dispariția ei, pentru că nu a vrut să provoace conflict cu Palmiter: „Cred că acesta ar fi unul dintre cele mai mari semnale roșii, mai mult sau mai puțin, uitându-ne la parenting-ul persoanei, la istoria parentală”.
Diana Cojocari și Christopher Palmiter sunt așteptați în judecată pe 2 martie.
Între timp, poliția din Carolina de Nord îi îndeamnă pe oameni să continue să distribuie fotografii cu chipul dispărut al Mădălinei Cojocari, în vârstă de 11 ani, scrie foxnews.
„Vă mulțumim că ați continuat să răspândiți informații pe rețelele de socializare pentru a ne ajuta #GăsițiMadalina”, a declarat Departamentul de Poliție Cornelius (CPD). „Încă avem nevoie de ajutorul tău pentru a continua să inundăm zona cu chipul ei prețios”.
Autoritățile roagă ca cei care are informații despre locul unde se află Mădălina să contacteze CPD la 704-892-7773.
TV8.md reamintește că FBI a extins căutările și cere ajutorul comunității internaționale pentru a o găsi pe Mădălina Cojocari, o fetiță de 11 ani, originară din Republica Moldova. Aceasta a fost văzută ultima oară pe 21 noiembrie, în jurul orei 16:59. Pe pagina oficială a FBI este indicat că minora a dispărut de acasă în noaptea de 23 noiembrie 2022. Mama, însă, i-a anunțat dispariția abia pe 15 decembrie.
La începutul lunii ianuarie, ofițerii de investigație au efectuat percheziții la domiciliul și mașinile părinților fetiței, de unde au fost ridicate mai multe probe, inclusiv trei telefoane mobile.
Două dispozitive aparțin mamei şi tatălui vitreg al copilei, însă nu se cunoaște al cui este al treilea telefon. Anterior, părinții spuneau că Mădălina nu avea propriul telefon.
În interiorul casei, anchetatorii au depistat și o porțiune din bucătărie blocată de placaj. Tatăl vitreg al copilei le-ar fi spus anchetatorilor că cuplul plănuia să facă reparație în interiorul casei.
În urma perchezițiilor, oamenii legii au ridicat mai multe documente de călătorie care ar fi avut o legătură cu dispariția copilei. Mai mult aceștia au depistat că un rucsac și unele obiecte de-ale fetiței lipseau în timpul căutării.
Potrivit WCNC, autoritățile au fost observate cum ies din casă cu mai mulți saci plini cu probe. Fostul polițist, M. Quentin William, a declarat că poliția a verificat amănunțit dormitoarele, subsolul și podul casei.
Între timp, poliţia americană a examinat înregistrările de pe telefonul mobil ale fiecărui părinte și au fost analizate semnalele emise de dispozitive, pentru a stabili unde se aflau acestea.
Poliția din Cornelius, statul Carolina de Nord, de comun cu FBI, a efectuat săpături în curtea casei unde locuia familia, a examinat lacul din apropierea zonei și a efectuat mai multe percheziții. Comunitatea s-a mobilizat, iar în spații publice au fost plasate mesaje referitoare la dispariția fetei. În același timp, presa americană scrie că, potrivit vecinilor, în curtea familiei a fost observat fum timp de câteva zile după ce minora a fost anunțată dispărută.
În timp ce autoritățile de la Chișinău conlucrează cu cele de la Washington, TV8 a reușit să discute cu bunelul și mătușa fetiței. Rudele copilei presupun că aceasta ar fi fost răpită.